Dieta care îți distruge vederea. Alimentele pe care oftalmologii ar trebui să le interzică

Un anumit tip de dietă ar putea avea consecințe grave asupra vederii. Iată ce au descoperit cercetătorii. 

Un nou studiu (link direct), realizat de cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, a descoperit că persoanele care au consumat o dietă nesănătoasă, bazată pe carne procesată, alimente prăjite, lactate cu conținut ridicat de grăsimi și cereale rafinate, aveau de trei ori mai multe șanse să dezvolte degenerare maculară sau AMD în stadiu târziu. 

Degenerarea maculară legată de vârstă (AMD) este o boală a ochilor care se poate agrava în timp. Este cauza principală a pierderii vizuale severe, permanente, la persoanele de peste 60 de ani. Aceasta apare atunci când macula, care se află în retină, este deteriorată, ceea ce duce la pierderea vederii centrale. Când este descoperită prea târziu, aceasta este o condiție ireversibilă.

Potrivit studiului, dieta nesănătoasă, cunoscută sub denumirea de model dietetic occidental, nu a fost asociată cu AMD precoce. Echipa a descoperit acest lucru analizând subiecții care au participat la Studiul  Atherosclerosis Risk in Communities de-a lungul a peste 18 ani (1987-1995.) Utilizând date despre 66 de alimente diferite consumate de subiecți, au descoperit că au fost urmate două tipare: dieta occidentală și dieta „prudentă”, care este ceva mai sănătoasă.


Dieta occidentală (WPD) sau dieta standard americană (SAD) este un model alimentar modern care se caracterizează în general prin aporturi mari de carne roșie, carne procesată, alimente preambalate, unt, bomboane și dulciuri, alimente prăjite, cu conținut ridicat de grăsimi, produse lactate, ouă, cereale rafinate, cartofi, porumb (și sirop de porumb cu fructoză ridicată). 

Subiecții care nu aveau AMD sau AMD precoce la începutul studiului și au urmat modelul occidental nesănătos, au avut mai multe șanse să dezvolte AMD în stadiu tardiv 18 ani mai târziu.

 

Studiul a fost publicat în British Journal of Ophthalmology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel