Dieta care te ajută să scapi de gripă. STUDIU

Un anume tip de dietă determină sistemul imunitar să descopere, să prindă și să distrugă virusurile care provoacă gripa. Însă dieta poate fi și periculoasă. Iată despre ce este...
Răspunsurile noastre imunitare la infecții sunt influențate de mai mulți factori extrinseci, inclusiv vremea, interacțiunile sociale și dieta. Iar cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în grăsimi, dar cu conținut scăzut de carbohidrați, precum dieta Ketogenică, te poate ajuta să scapi de gripă.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători ai Universității Yale, care a fost publicat în revista Science Immunology (link direct studiu), șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenică au fost mai capabili să combată virusul gripei decât șoarecii hrăniți cu alimente bogate în carbohidrați.
Dieta ketogenică – care, în cazul oamenilor, include carne, pește, păsări de curte și legume fără amidon - activează un subset de celule T din plămâni care nu au fost asociate anterior cu răspunsul sistemului imunitar la gripă, sporind producția de mucus din celulele căilor respiratorii care pot prinde eficient virusul, relatează cercetătorii.
„Aceasta a fost o constatare total neașteptată", a declarat co-autorul Akiko Iwasaki, profesor la catedra Waldemar Von Zedtwitz de imunobiologie și biologie moleculară, celulară și de dezvoltare, și un cercetător al Institutului Medical Howard Hughes.
„Acest studiu arată că modul în care organismul arde grăsimile pentru a produce corpuri cetonice din alimentele pe care le mâncăm, poate alimenta sistemul imunitar să lupte împotriva gripei", a spus Visha Deep Dixit - profesor de medicină comparată și imunobiologie la Waldemar Von Zedtwitz.
Ce presupune dieta ketogenică
Cu această dietă, eliminați aproape toți carbohidrații. Acest lucru face ca organismul să ardă grăsimea pentru energie, o stare numită cetoză. Trebuie să mâncați alimente care, în total, să conțină 70% până la 80% grăsimi, 10% până la 20% proteine și 5% până la 10% carbohidrați.
Echilibrați suma procentelor la 100%, evident. Cercetările arată că această dietă vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dar poate duce și la efecte secundare, cum ar fi constipația și oboseala. Pe termen lung, aceasta poate crește riscul de osteoporoză, pietre la rinichi și boli de inimă.
Pericolele dietei Keto
Chiar dacă dieta ketogenică, sau dieta keto, a crescut în popularitate în ultimii ani, aceasta există de fapt în domeniul medical de aproape un secol. Cu toate acestea, dieta keto nu a fost creată sau studiată inițial pentru pierderea în greutate.
Credeți sau nu, această dietă a fost concepută inițial pentru a trata epilepsia, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Neuroscience. Cu toate acestea, odată ce oamenii au început să promoveze ideea că keto este o opțiune excelentă pentru a pierde în greutate în timp ce se consumă alimente precum unt și șuncă, a devenit ca o opțiune de dietă la modă. Și mulți oameni raportează rezultate de succes.
Singura problemă? Ei bine, nu există studii privind efectele pe termen lung ale acestui mod de alimentație, subliniază Penn Medicine. Așa că, deși oamenii sunt entuziasmați de scăderea cifrelor de pe cântar, nu se știe ce se întâmplă cu corpul lor în interior. Totul, de la sănătatea inimii lor la sănătatea digestivă, ar putea fi în pericol.
Risc crescut de colesterol ridicat
Lucrul care îi atrage pe cei mai mulți oameni la dieta keto este, probabil, ceea ce o face cea mai periculoasă: este vorba despre un aport ridicat de grăsimi. Mai exact, este vorba despre un aport ridicat de grăsimi saturate. În timp ce fiecare dietă are nevoie de o anumită cantitate de grăsimi, keto necesită ca o persoană să obțină undeva în jur de 90% din caloriile zilnice din grăsimi, potrivit Harvard Medical School.
Află Spectacola.ro ce alte riscuri pentru sănătate presupune dieta Keto.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!