Dieta cu prea multe fructe, bolile pe care le provoacă

O dietă care conține prea multe fructe poate să ducă la declanșarea a două boli periculoase. Totul se datorează conținutului ridicat de fructoză.
Cercetătorii de la Joslin Diabetes Center au descoperit că nivelurile ridicate de fructoză din dietă inhibă capacitatea ficatului de a metaboliza în mod corespunzător grăsimea. Acest efect este specific fructozei. Într-adevăr, un nivel la fel de ridicat de glucoză în dietă îmbunătățește de fapt funcția de ardere a grăsimilor din ficat. Aceasta explică de ce fructoza dietetică în exces are mai multe efecte negative asupra sănătății decât glucoza, chiar dacă au același conținut caloric.
Boala ficatului gras și sindromul metabolic
„Acesta este unul dintre o serie de studii pe care le-am făcut în ceea ce privește rolul unui nivel ridicat al fructozei în dietă, în ceea ce privește rezistența la insulină și sindromul metabolic", spune C. Ronald Kahn, director academic la Joslin Dabetes Center și Mary K. Iacocca, profesor de medicină la Harvard Medical School și autor principal la studiul publicat în jurnalul de specialitate Cell Metabolism.
„Fructoza face ca ficatul să acumuleze grăsime. Acționează aproape ca adăugarea de mai multă grăsime în dietă. Acest lucru contrastează efectul cu adăugarea de mai multă glucoză în dietă, ceea ce promovează capacitatea ficatului de a arde grăsime și, prin urmare, creează un metabolism mai sănătos", a mais pus cercetătorul.
„Cea mai importantă idee a acestui studiu este că în dietă fructoza în exces este rea", spune dr. Kahn. „Nu este rea pentru că are mai multe calorii, ci pentru că are efecte asupra metabolismului hepatic, înrăutățind arderea grăsimilor. Ca urmare, adăugarea de fructoză în dietă face ca ficatul să păstreze mai multă grăsime, iar acest lucru este rău pentru ficat și rău pentru metabolismul întregului corp. (..) În mod surprinzător, atunci când înlocuiți fructoza cu glucoză, deși ambele sunt la fel de calorice, glucoza nu are acest efect. De fapt, dacă este ceva, metabolismul general este ceva mai bun decât dacă ar fi fost doar rezultat dintr-o dietă cu grăsimi normale".
„În această lucrare am vrut să aflăm la nivel mecanic cum poate fi posibil acest lucru".
Au testat mai multe versiuni de diete
Într-o serie de studii efectuate pe animale, cercetătorii de la Joslin au comparat efectele asupra metabolismului a șase diete diferite: chow obișnuită, chow cu fructoză ridicată, chow cu glucoză ridicată, o dietă bogată în grăsimi, o dietă cu conținut ridicat de grăsimi și de fructoză plus o dietă cu conținut ridicat de grăsimi și de glucoză.
Cercetătorii au analizat diferiți markeri cunoscuți ai ficatului gras pentru a determina efectele fiecărei diete. De exemplu, s-au uitat la nivelurile de acilcarnitine din celulele ficatului. Acilcarnitinele sunt produse atunci când ficatul arde grăsimile. Nivelurile ridicate ale acestora sunt un semn rău, deoarece înseamnă că există o grămadă de grăsime din ficat. Acilcarnitinele au fost cele mai ridicate la animale, în dieta bogată în grăsimi plus o fructoză ridicată. Acestea au fost mai scăzute în dieta bogată în grăsimi plus glucoză decât în dieta simplă cu un conținut mare de grăsimi, ceea ce reflecta constatările anterioare de observație și a indicat că glucoza a efectuat o acțiune de ardere grasă ajutatoare la aceste animale.
Ei au monitorizat, de asemenea, activitatea unei enzime critice pentru arderea grăsimilor cunoscută sub numele de CPT1a. În cazul CPT1a, cu cât nivelurile sunt mai mari, cu atât mai bine - acestea indică faptul că mitocondriile își îndeplinesc corect sarcinile de ardere a grăsimilor. Cu toate acestea, în dieta bogată în grăsimi plus fructoză, cercetătorii au descoperit că nivelurile de CPT1a sunt scăzute și activitatea lor a fost foarte scăzută, ceea ce înseamnă că mitocondriile nu pot funcționa corect.
Acest lucru i-a determinat pe cercetători să investigheze mitocondriile în sine.
„Când mitocondriile sunt sănătoase, au această formă ovoidală și încrucișare frumoasă", spune dr. Kahn. „În grupul cu conținut ridicat de grăsimi plus fructoză, aceste mitocondrii sunt fragmentate și nu sunt capabile să ardă grăsimi, precum mitocondriile sănătoase. Dar uitându-ne la dieta bogată în grăsimi plus glucoză, acele mitocondrii devin mai normale, deoarece ard grăsime normal".
Aceste constatări, combinate cu alți markeri pe care i-au monitorizat, au dovedit că atât dietele bogate în grăsimi, cât și cele cu conținut ridicat de grăsimi plus fructoza dăunează mitocondriilor și determină ficatul să sintetizeze și să depoziteze mai multe grăsimi n loc să le ardă.
Dr Kahn și colegii săi consideră că dezvoltarea unui medicament care blochează metabolismul fructozei ar putea preveni acțiunile negative acesteia și ar putea ajuta la prevenirea bolii ficatului gras și a consecințelor metabolice nefaste, inclusiv toleranța la glucoză afectată și diabetul de tip 1.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Extractul de ceapă, impact asupra glicemiei. Reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%
Această legumă comună reduce nivelul zahărului din sânge cu 50%.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.