Dieta deficitară, asociată cu riscul de diabet de tip 2. Reprezintă 70% dintre cazuri. Cei mai afectați sunt bărbații tineri

Care sunt alimentele ce duc la creșterea glicemiei. Diabetul este factor de risc pentru obezitate și boli cardiovasculare.
Diabetul zaharat este boala generată de un nivel ridicat al glicemiei, ca urmare a secreției inadecvate de insulină. Diabetul zaharat este unul dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare, boala cardiacă ischemică și accidentul vascular cerebral fiind primele două cauze de deces, la nivel mondial. Diabetul zaharat se află în top 10 al deceselor.
Potrivit International Diabetes Federation (IDF), la nivel global, aproximativ 537 de milioane de adulți au această afecțiune, iar estimările arată că până la finalul deceniului numărul va ajunge la 643 de milioane, iar în 2045 la 783 de milioane de persoane.
Evoluția este una alarmantă, având în vedere că în ultimii 40 de ani numărul diabeticilor a crescut de la aproape 100 de milioane, iar coroborată cu riscul de obezitate și de boli de inimă, diabetul este o problemă de sănătate publică.
Numai în 2021, 6,7 milioane de persoane au decedat din cauza diabetului, mai arată IDF.
De altfel, cercetătorii investighează care sunt aspectele ce stau în spatele acestui trend ascendent al cazurilor de diabet.
Unul dintre factori este cel legat de dietă, potrivit unui studiu realizat realizat pe persoanele cu diabet de tip, 95% dintre acestea sunt cauzate de stilul alimentar, arată Science Alert.
Ce spune studiul
Cercetătorii au analizate datele colectate din 184 de state colectate în perioada 1990-2018, extrăgând statistici din bazele de date de sănătate publică, studii anterioare și înregistrări demografice ale populației.
Potrivit datelor, o dietă deficitară ar putea fi responsabilă pentru până la 14,1 milioane de cazuri de diabet de tip 2 identificate în 2018, iar acest număr reprezintă aproximativ 70% din noile diagnostice la nivel mondial.
Astfel, dintre cei 11 factori alimentari diferiți luați în considerare, trei sunt cei mai importanți: insuficiența de cereale integrale, prea mult orez și grâu rafinat și prea multă carne procesată. Iar aceștia sunt parte din dieta occidentală, care pare că a acaparat o mare parte din piața alimentară.
Alți factori cu impact mai mic asupra diabetului ar fi consumul insuficient de nuci sau de legume fără amidon.
”Studiile noastre sugerează că o calitate slabă a carbohidraților este un factor determinat al diabetului zaharat de tip 2 atribuit alimentației la nivel global, cu variații importante în funcție de stat și în timp”; a afirmat dr. Dariush Mozaffarian, cardiolog și profesor de nutriție la Universitatea Tufts din Massachusetts.
De altfel, dieta deficitară a fost mai clar legată de cazurile de diabet în rândul bărbaților comparativ cu femeile, iar pe categorii de vârstă, aceasta a fost mai legată de cei tineri decât de adulți. Totodată, cei din mediul urban au o dietă mai deficitară față de cei din mediul rural.
O altă direcție analizată a arătat că populația din zona central și est europeană, precum și din Asia Centrală are o prevalență mai mare a cazurilor de diabet, spun cercetătorii că aceasta poate fi cauzată și de consumul crescut de carne roșie, respectiv de carne procesate. Cifre ridicate au fost și în rândul celor din America Latină și zona Caraibelor.
”Aceste noi constatări relevă domenii critice la nivel național și global pentru îmbunătățirea nutriției și reducerea poverii devastatoare a diabetului”, a mai spus Mozaffarian.
Totodată, cercetătorii au sugerat necesitatea unei abordări viitoare diferite, de la un accent mai mare pus de educatori pe o alimentație sănătoasă până la o mai bună etichetare nutrițională a alimentelor.
Dieta mediteraneeană, cea mai sănătoasă, inclusiv în prevenția diabetului
Potrivit specialiștilor în nutriție și a medicilor, cea mai sănătoasă dietă din lume, ce a fost reconfirmată pentru al șaselea an la rând, este dieta mediteraneeană, despre care spun aceștia este și cea mai potrivită pentru prevenirea diabetului, nu doar prin alimentele permise, cât mai ales prin controlul porțiilor.
Beneficiile pe care le are dieta mediteraneeană includ:
- gestionarea diabetului de tip 2
- reducerea bolilor cardiovasculare
- reducerea riscului de AVC în rândul femeilor
- scăderea sau menținerea în greutate
- eficiența în artrita reumatoidă
- reducerea riscului de cancer
- ameliorarea depresiei
- prevenirea declinului cognitiv, notează Every Day Health.
Cum funcționează dieta mediteraneană
Astfel, pentru a vă bucura de beneficiile dietei mediteraneene trebuie să țineți cont atât de alimentele permise în aceasta, dar și de moderația porțiilor, acest fapt fiind de altfel și cel care vine în sprijinul persoanelor cu diabet.
- umpleți-vă farfuria cu o gamă largă de alimente
- consumați zilnic fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci, leguminoase, ulei de măsline, ierburi și condimente
- mâncați fructe de mare și pește cel puțin de două ori pe săptămână
- păsările de curte, ouăle, brânza și iaurtul sunt bune, dar cu moderație
- carnea roșie și dulciurile sunt cel mai bine rezervate ca răsfățuri ocazionale
- un pahar ocazional de vin roșu este acceptabil, potrivit US News.
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Vitamina D, rol în prevenirea și gestionarea diabetului. Reduce riscul complicațiilor asociate diabetului
Această vitamină poate preveni diabetul. Menține zahărul din sânge la un nivel sănătos și reduce riscul de complicații.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Diabetul de tip 2 cu debut timpuriu, complicații, mortalitate și control glicemic
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Soia, alimentul distrus de studii și de nutriționistul Ligia Pop: Nu este pentru oameni! Nu este sănătos. A fost interzis și pentru animale
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Cafeaua, impact asupra colesterolului. Cum trebuie, de fapt, să o prepari
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Bolile de rinichi și diabetul accelerează riscul de boli cardiovasculare cu până la 28 de ani. Cum detectăm semnele timpurii
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.