Dieta pro-inflamatoare, asociată cu riscul de cancer. Schimbările alimentare care ne pot salva viața

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cancer - FOTO: Freepik@deepanishad08
cancer - FOTO: Freepik@deepanishad08

Aceste alimente cresc riscul de a dezvolta cancer cu 60%. Provoacă inflamație în organism.

Vezi și: Vopseaua de păr fără amoniac conține proteine dăunătoare. Ce trebuie să știi despre vopsea. Dr. Olga Simionescu: Apar limfoame, alergii severe...

Un nou studiu sugerează că majoritatea americanilor consumă diete care pot crește riscul de boli cronice, inclusiv cancer și boli de inimă. Cercetarea subliniază modul în care obiceiurile alimentare contribuie la inflamație, un factor cheie în multe boli, și propune o schimbare către alimente antiinflamatorii pentru a îmbunătăți sănătatea generală.

Epidemia dietelor inflamatorii

Potrivit descoperirilor recente, aproape 60% dintre americani consumă diete care favorizează inflamația. Această inflamație crescută le mărește riscul de a dezvolta probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul.

Studiul, realizat de cercetători de la Colegiul de Sănătate Publică al Universității de Stat din Ohio, a utilizat un instrument specializat cunoscut sub numele de indicele inflamator al dietei pentru a evalua impactul diferitelor diete asupra inflamației.

Autorul principal, Rachel Meadows, a subliniat că inflamația este un factor critic, adesea neglijat, când vine vorba de calitatea dietei.

"Chiar dacă mănânci suficiente fructe sau legume, dacă consumi prea mult alcool sau carne roșie, atunci dieta ta generală poate fi totuși pro-inflamatorie", a spus Rachel Meadows, potrivit SciTechDaily.

Vezi și: Usturoiul, asociat cu scăderea colesterolului și a glicemiei. Alături de sucul de lămâie are efect amplificat

Persoane la risc

Studiul a arătat că anumite grupuri demografice sunt mai predispuse să urmeze diete pro-inflamatorii. Acestea includ afro-americanii, bărbații și persoanele cu venituri sau niveluri educaționale mai scăzute. Analiza, care a acoperit date de la peste 34.500 de adulți între 2005 și 2018, a constatat că 57% dintre adulții din SUA aveau o dietă care promova inflamația. În contrast, doar 34% dintre participanți aveau diete care reduceau activ inflamația, iar 9% urmau diete neutre.

Meadows a menționat că populațiile care se confruntă cu dificultăți economice întâmpină adesea probleme în a accesa alimente mai sănătoase, cum ar fi produse proaspete, cereale integrale și pește gras. Aceasta creează o barieră în adoptarea dietelor antiinflamatorii și crește riscurile pentru sănătate în aceste grupuri.

Vezi și: 

Betablocantele, retrase din prima linie de tratament pentru hipertensiunea arterială. Prof. dr. Eduard Apetrei: Nu se mai recomandă ca primă indicație

Dieta pro-inflamatorie - FOTO: Freepik@madushankalm

Alimentele antiinflamatorii, importanță

Inflamația este un proces natural care poate deveni dăunător atunci când devine cronic. Pentru a combate acest lucru, studiul încurajează integrarea alimentelor antiinflamatorii, cum ar fi legumele verzi cu frunze, cerealele integrale, fructele de pădure și peștele gras, în mesele zilnice.

Pe lângă schimbările alimentare, abordarea altor factori precum stresul, somnul și traumele din trecut ar putea ajuta la reducerea inflamației mai eficient.

Meadows sugerează că schimbarea atenției de la etichetarea alimentelor drept "rele" la sublinierea beneficiilor pentru sănătate ale opțiunilor antiinflamatorii ar putea ajuta oamenii să își îmbunătățească sănătatea.

Condimentele precum usturoiul, ghimbirul și turmericul, împreună cu băuturi precum ceaiul verde și ceaiul negru, oferă modalități accesibile de a combate inflamația.

Vezi și: Cancerul de pancreas, diagnostic dificil. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Apare pe niște leziuni

Provocări

În ciuda dovezilor care susțin beneficiile unei diete antiinflamatorii, mulți americani se confruntă cu provocări în accesarea alimentelor mai sănătoase. Constrângerile economice și disponibilitatea limitată a produselor proaspete în anumite zone fac dificilă adoptarea unor obiceiuri alimentare mai bune.

Mai mult, factori non-alimentari, cum ar fi stresul, somnul insuficient și experiențele traumatice din copilărie, contribuie, de asemenea, la inflamația cronică, complicând drumul către o sănătate mai bună.

Meadows subliniază că, deși dieta joacă un rol crucial, nu este singurul factor în gestionarea inflamației. O abordare holistică, care abordează dieta, stilul de viață și barierele socio-economice, ar putea aduce cele mai mari îmbunătățiri în sănătate.

Dieta echilibrată, esențială

Această cercetare subliniază importanța echilibrului alimentar în reducerea inflamației și a riscului asociat de boli cronice, cum ar fi cancerul. Prin promovarea alimentelor antiinflamatorii și luând în considerare factorii socio-economici mai largi, experții în sănătate speră să ghideze mai multe persoane către o dietă care să sprijine bunăstarea pe termen lung.

Vezi și: Cancerul, incidență ridicată în cazul persoanelor de 40-50 de ani. Ce trebuie să știi pentru a te proteja

Alimentația pro-inflamatoare, ce este

Alimentele care promovează inflamația includ:

Carne roșie și carne procesată: cum ar fi șunca, cârnații, baconul și carnea de vită, care sunt bogate în grăsimi saturate.

Alimente prăjite și procesate: cum ar fi chipsurile, fast food-ul și alimentele de tip junk food, bogate în grăsimi trans și uleiuri hidrogenate.

Zahăr adăugat: băuturi carbogazoase, dulciuri, produse de patiserie și alte alimente bogate în zaharuri rafinate.

Carbohidrați rafinați: cum ar fi pâinea albă, pastele din făină albă și produsele de panificație, care au un indice glicemic ridicat.

Alcool: consumul excesiv de alcool poate provoca inflamație sistemică.Grăsimi trans: găsite în margarină, unele produse de patiserie și alimente procesate, potrivit Healthline.

Această alimentație poate cauza inflamație cronică, deoarece produce reacții oxidative în organism și stimulează eliberarea de molecule inflamatorii. Reducerea acestor alimente în dietă și înlocuirea lor cu alimente antiinflamatorii poate ajuta la scăderea riscului de inflamație și a bolilor asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel