Dieta vegană controlează mai bine diabetul

Diabetul zaharat este un dușman formidabil al sănătății, o boală ale cărei complicații sunt de temut, motiv pentru care trebuie bine tratat și controlat. Dar o dietă bazată pe legume poate ajuta la îmbunătățirea sănătății fizice și mentale a persoanelor care suferă de această boală.

Potivit unui nou raport de revizuire a dovezilor din 11 studii anterioare, diabeticii care au trecut la o dietă vegană au avut o îmbunătățire semnificativă a bunăstării emoționale. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că o dietă bazată pe plante și fără carne i-a ajutat să-și controleze mai bine diabetul.

"Ei se simt mult mai bine când boala se află sub control, prin urmare starea lor de spirit se ameliorează", a afirmat Anastasios Toumpanakis, doctorand la Universitatea din Londra, autorul principal al studiului.

Pentru revizuirea dovezilor, Toumpanakis și colegii săi au colectat date de la 433 de participanți din 11 studii clinice diferite. Dintre aceste studii, opt au implicat diete vegane, în timp ce restul au fost vegetariene. Studiile au durat în medie 23 de săptămâni.

Pacienții care au urmat diete pe bază de legume și plante au experimentat o îmbunătățire a stării lor fizice și un control mai bun al diabetului lor, studiile demonstrând că acest regim i-a ajutat să-și controleze mai bine nivelul glucozei serice și să-și îmbunătățească nivelurile de lipide și colesterol. În plus, rezultatele mai sugerează că un astfel de plan de alimentație ar putea încetini leziunile progresive nervoase asociate cu diabetul zaharat.

În șase dintre aceste studii, pacienții au fost capabili să reducă sau să întrerupă medicamentele pe care le luau fie pentru diabetul lor, fie pentru simptomele diabetului. Studiile au constatat, de asemenea, că nivelurile de depresie au scăzut la acești oameni, precizează WebMd.

"Am spune că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care urmează o dietă vegane ar putea fi mai fericite, deoarece, după cum sugerează studiile, majoritatea a constatat că prin acest model de consum poate avea un control mai bun al stării lor. Dacă prin dietă pot avea puterea de a-și îmbunătăți simptomele fizice și nivelul de glucoză, de a reduce sau chiar opri o parte din medicamente, atunci acest lucru are un impact imens asupra calității vieții lor", a precizat Toumpanakis.

Potrivit acestuia, atât Asociația Americană a Endocrinologilor Clinici, cât și Colegiul American de Endocrinologie promovează dietele vegetariene sau vegane ca fiind planul optim de nutriție pentru persoanele cu diabet.

,,Dieta este esențială pentru controlul diabetului de tip 2, care afectează mai mult de 30 de milioane de oameni din Statele Unite. Dietele vegane elimină toate produsele animale din alimente, inclusiv ouăle și produsele lactate", a declarat Rahaf Al Bochi, nutriționist dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

Studiul nu a demonstrat că o dietă bazată pe legume și plante a îmbunătățit sănătatea mentală și fizică a pacienților, doar că a existat o asociere, prin urmare nutriționstul Al Bochi nu îmbrățișează constatările revizuirii, remarcând că din cele 11 studii incluse în revizuire, doar patru au urmărit bunăstarea psihologică a oamenilor.

,,Studiile anterioare au arătat că alimentele pot juca un rol în starea de spirit a unei persoane, dar nu sunt sigur dacă există o asociere reală între produsele din carne și starea de spirit. În plus, proteina poate crește eliberarea de dopamină, un neurotransmițător care poate ajuta la îmbunătățirea dispoziției", a precizat Al Bochi.

În opinia nutriționistului, oamenii își pot controla cel mai bine starea de spirit asigurându-se că au mese regulate. Revizuirea dovezilor a fost publicată online pe 30 octombrie în revista BMJ Open Diabetes Research & Care.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel