Diferența dintre COVID și variola maimuței. Vom avea noi RESTRICȚII? Marinescu: Vorbim de un virus care se transmite greu

Sonia Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
diferenta dintre covid si variola maimutei. FOTO Freepik @ stefamerpik
diferenta dintre covid si variola maimutei. FOTO Freepik @ stefamerpik

În România a fost confirmat primul caz de variola maimuței. Cum se manifestă și ce măsuri trebuie luate pentru a evita infectarea cu acest virus.

Confirmarea primului caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate, atrage atenția cu privire nu doar la modul de transmitere, care se realizează prin ”contact direct și prelungit”, cât mai ales asupra măsurilor pe care populația trebuie să le ia pentru a se feri de infectarea cu acest nou virus.

De altfel, medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical, câteva dintre măsuri, dar și diferențele privind transmiterea variolei maimuței.

”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie. Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical.

De altfel, acesta a ținut să sublinieze că nu intră în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul noului coronavirus.

”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul.

Primul caz de variola maimuței, diagnosticat în România

Cum ne protejăm de variola maimuței

”Fie că vorbim de un contact direct cu o persoană care are o simptomatologie destul de clară, adică erupție cutanată, cu vezicule, cred că ar trebui în primul rând să ne ferim de persoana bolnavă sau persoana suspectă. Este vorba de un contact apropiat și atunci riscul nu este dacă merg la supermarket sau mă întâlnesc într-o anumită zonă cu cineva, chiar dacă este spațiu închis”, a explicat medicul, precizând că în cazul contactului sexual ”riscul este categoric mai mare de transmitere, dar nu s-a demonstrat că este o boală cu transmitere sexuală, ci este vorba doar de contactul direct și prelungit, care apare mai degrabă atunci.”

Totodată, medicul a mai precizat că pot exista și obiecte contaminate, care ar putea să transmită, dar că cel mai probabil este acel contact ”direct și prelungit” cu o persoană care are această erupție.

Care este tratamentul pentru cazurile de variola maimuței

Legat de tratament, susține medicul Marinescu, ”nu este un tratament țintit, nu este un tratament antiviral. La celelalte forme, ușoare și medii, se rezolvă cu un tratament simptomatic și care se referă strict la situația pacientului, poate fi injectabil, poate fi pe cale orală. Și, într-adevăr, este de discutat, pentru formele severe, o terapie antivirală care să fie eficientă”, a mai spus specialistul.

”Este clar că măsurile restrictive de atunci (n.r. pandemie) nu sunt necesare și nu ar fi recomandate, nu am avea o logică pentru o boală, care într-adevăr se transmite cu dificultate, însă, regulile de igienă care sunt valabile pentru tot ceea ce înseamnă boli infecțioase, contactul cu o persoană bolnavă.

Aici este vorba despre o discuție principială, când cineva are o erupție sau o simptomatologie cu febră, dureri în gât, ganglioni inflamați, așa cum se întâmplă la variola maimuței este să se izoleze, iar noi, în raport cu acea persoană, ar trebui să păstrăm distanța.

Deci evitarea contactului cu persoanele care au simptomatologie, ele poate că nu știu în acel moment dacă sunt sau nu confirmate”, a mai spus medicul, subliniind că ”apa și săpunul” ar trebui să rămână regulă și peste generații.

Vezi și: Holera, fatală pentru cei cu sistem imunitar deficitar. Dr. Marinescu: Nu este un lucru de joacă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel