Din ce material este proteza de genunchi și cum se prinde de OS: Ciment! Nu sună alarma la aeroport

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Din ce material este proteza de genunchi și cum se prinde de OS - Foto: Freepick @kjpargeter
Din ce material este proteza de genunchi și cum se prinde de OS - Foto: Freepick @kjpargeter

Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre proteza de genunchi și materialele din care sunt confecționate.

"Proteza este alcătuită din niște oțeluri medicale. Au în compoziție titaniu, dar este aliat cu diverse alte metale. Sunt non-fero-magnetice, nu le atrage magnetul, putem face RMN.

Marea majoritatea a implanturilor ortopedice din prezent, că vorbim de proteze sau de plăci și șuruburi sau alte implanturi fac să nu sune alarma la aeroport și ne permit să facem RMN.

Sanador

RMN-ul este o investigație modernă, utilă în diverse afecțiuni și dacă, din nefericire, pacientul a suferit o fractură și are o placă, placa dacă este dintr-un material nepotrivit nu ne permite efectuarea unui RMN și atunci ne leagă la ochi în diagnosticarea anumitor afecțiuni.

Progresul bio-materialelor ne permite în prezent să folosim implanturi RMN-compatibile. Marea majoritate sunt RMN-compatibile, sunt din metale neferoase, non-fero-magnetice și atunci putem face RMN", a declarat Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cu ce se prinde proteza de os

 

"Atașarea, când vorbim despre protejarea genunchiului este cimentată. Există și proteze care se atașează pur și simplu și se numesc necimentate, se atașează prin compactare, dar cel mai frecvent, protezele de genunchi se atașează osului prelucrat prin intermediul unui ciment medical, un polimer. Se combină un lichid cu un praf, se formează o pastă care se întărește într-o anumită perioadă.

Acest ciment medical se aplică pe suprafețele care intră în contact și apoi componenta este presată intra-operator.

Acest ciment medical devine dur și asigură o potrivire perfectă cu osul, o stabilizare a componentei în 10 minute", a completat medicul chirurg ortoped. 

PROTEZA la genunchi, ce este și ce presupune operația

 

"Proteza la genunchi este o intervenție care se efectuează extrem de frecvent, pentru că afecțiunea este extrem de frecventă și atunci și tratamentele sunt extrem de frecvente. În zilele noastre a devenit accesibilă și în România, pentru că era și normal să se întâmple asta. E o intervenție care presupune o anumită pregătire a medicului și accesul la implanturi.

Proteza de genunchi este un implant modular compus din mai multe elemente. Aș vrea să explic în ce constă această intervenție, o intervenție chirurgicală care se efectuează atunci când stadiul evolutiv al bolii este unul avansat, când distrugerea cartilajului este completă și când celelalte soluții non-chirurgicale nu-și mai au beneficiul.

Este o intervenție chirurgicală care, de obicei, se efectuează programat, este o intervenție care se planifică, pentru că și pacientul a avut mult mai multe vizite la medic înainte de a se stabili acest diagnostic... citește mai departe AICI

 

Află mai multe despre protezele la genunchi în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel