Divorțul, separarea cu impact devastator. Radu Leca: Ăsta e un adevăr! Fugim de el

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
divortul - FOTO: Freepik@rawpixel.com
divortul - FOTO: [email protected]

În societatea contemporană, divorțul reprezintă uneori o realitate inevitabilă, iar consecințele sale pot fi profund resimțite de către cei implicați. Divorțul are un impact devastator.

Odată cu separarea părinților, se instalează adesea un gol emoțional care poate afecta puternic relația dintre copil și tată. Expertiza psihologică dezvăluie că legătura afectivă dintre tată și copil poate fi adesea influențată de dinamica relației părinților, în special de percepția copilului asupra părinților săi.

Ce impact are divorțul asupra percepției copilului

Radu Leca, psiholog, și Ramona Dumitru, psihoterapeut, au discutat despre cum se schimbă percepția copilului în relația cu părinții. Divorțul reprezintă adesea o perioadă tumultoasă în viața unei familii, iar impactul asupra copiilor poate fi profund și durabil. În special, relația părinte-copil poate suferi schimbări semnificative în urma separării, cu consecințe emoționale complexe și sensibile.

Vezi și: De ce devin oamenii răi pe măsură ce îmbătrânesc. Laura Roxana Goga: Se compară. Simt că au eșuat

În multe cazuri, copiii se găsesc în mijlocul unui conflict emoțional între părinți, iar conexiunea cu unul dintre aceștia poate fi influențată de percepția lor asupra celuilalt. De exemplu, atunci când un părinte denigrează pe celălalt în fața copilului, acesta poate internaliza aceste sentimente și poate avea dificultăți în menținerea unei relații sănătoase cu ambii părinți.

"Să presupunem că la un moment dat omul reușește să se îndepărteze de relația de cuplu, că divorțează. Tot ceea ce înseamnă relație cu copilul va fi profund diminuată. Ăsta e un adevăr. În mod uzual noi fugim de acest adevăr. E vorba de conexiunea care era recomandată în mintea copilului de fostul tău partener.

Practic, copilul te vede ca fiind tata fiindcă există mama. Aici e o problemă reală. Copilul nu își iubește tatăl 100%, ci prin prisma mamei. Dacă mama spune despre tată că este bun, este bun, indiferent de ce tâmpenii face tatăl. Dacă mama este tristă, nespunând că tatăl nu este bun, atunci copilul se întoarce împotriva tatălui.

Dreptatea nu se caută sub această formă de a bifa cine are dreptate. Există cazuri când oamenii au scandaluri rele, unele le poartă în prezența copilului, altele le poartă în spatele ușilor închise, după care vine o perioadă de acalmie în care unul din parteneri se poartă ireproșabil, după care iar urmează o perioadă îngrozitoare.

Vezi și: De ce apare demența. Cum ne afectează lumina. Vlad Ciurea: Asta e situația

Divorț - FOTO: Freepik

Copilul ce să înțeleagă? Copilul începe să pună întrebări de tipul:

- ce facem cu tata?

- noi acum ce mai facem?

- tata ne părăsește? Aceste întrebări au un substrat extrem de sensibil care te pot da peste cap total", a spus Radu Leca, psiholog, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie.

Vezi și: Cum să scapi de obiceiurile nesănătoase. Ce înseamnă harm reduction. Dr. Alin Popescu

În multe cazuri, copilul își construiește imaginea tatălui sau mamei sale în funcție de modul în care este prezentat de celălalt părinte. Astfel, dacă unul dintre părinți denigrează pe celălalt în fața copilului, acesta din urmă poate internaliza aceste idei și poate avea dificultăți în dezvoltarea unei relații sănătoase cu tatăl sau mama.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel