De ce devin oamenii răi pe măsură ce îmbătrânesc. Laura Roxana Goga: Se compară. Simt că au eșuat

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
oamenii - FOTO: Freepik@jorfer
oamenii - FOTO: Freepik@jorfer

Pe măsură ce îmbătrânesc, mulți oameni se confruntă cu schimbări comportamentale. Mulți dintre vârstnici dezvoltă un comportament răutăcios odată cu înaintarea în vârstă. Psihologii ne explică de ce se întâmplă acest lucru. 

De ce devin oamenii răi pe măsură ce îmbătrânesc. Există o tendință crescândă ca oamenii să devină mai rigizi și chiar mai răi pe măsură ce îmbătrânesc. Această schimbare de comportament poate fi atribuită unei game variate de factori, însă unul dintre cei mai importanți este sentimentul de neputință și frustrare generat de neîmplinirea obiectivelor personale.

De ce devin oamenii răi pe măsură ce îmbătrânesc

Psihologul Laura Roxana Goga a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL de ce devin oamenii răi pe măsură ce îmbătrânesc.

"Oamenii devin răi pe măsură ce îmbătrânesc deoarece consideră că nu și-au atins scopurile pe care și le-au propus de-a lungul vieții și simt că au eșuat ca indivizi, nu își acceptă vârsta și doresc să își consume viața ca și când ar fi tineri. Totodată pot avea relații deficitare cu copiii sau ceilalți membri ai familiei.

Au un sentiment de neputință, incapacitatea de a-și satisface în mod autonom nevoile de bază. Se compară cu alți indivizi mai tineri sau de aceeași vârstă, dar care sunt mai funcționali decât ei.

Sunt singuri, au comorbidități, dificultăți financiare, boli invaliditante", a explicat Laura Roxana Goga, psiholog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: De ce apare demența. Cum ne afectează lumina. Vlad Ciurea: Asta e situația

De ce devin oamenii răi pe măsură ce îmbătrânesc - FOTO: Freepik@wavebreakmedia_micro

Izolarea socială, alt factor care contribuie la răutate

Mulți oameni în vârstă se confruntă cu izolarea socială din cauza pierderii prietenilor sau a membrilor familiei, pensionării sau a altor schimbări în viața lor socială. Izolarea poate duce la sentimente de singurătate și frustrare, ceea ce poate amplifica un comportament mai rău sau mai aspru.

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, pot să își piardă treptat independența din cauza problemelor de sănătate sau a altor restricții. Această pierdere a autonomiei și a controlului asupra propriei vieți poate genera frustrare și resentimente, care se pot manifesta prin comportamente mai rău intenționate.

Vezi și: Cel mai bun remediu pentru a curăța plămânii. Dr. Beatrice Mahler: Asta înseamnă

Pe parcursul vieții, oamenii pot întâmpina numeroase experiențe traumatice sau pierderi, cum ar fi decesul unei persoane dragi, divorțul sau pierderea locului de muncă. Aceste evenimente pot cauza traume emoționale și pot influența negativ modul în care oamenii se raportează la ceilalți.

Totodată, oamenii pot dezvolta perspective diferite asupra vieții odată cu înaintarea în vârstă. Unii pot deveni mai cinici sau mai pesimiști, percepând lumea într-un mod mai negativ și manifestându-se prin comportamente mai rău intenționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel