EXCLUSIV Două metode care te scapă de tatuaje. Prof. dr. Ioan Lascăr: Rezultatul este o cicatrice

Cu toate că tatuajele sunt adesea considerate expresii durabile ale artei corporale, îndepărtarea lor poate fi o provocare costisitoare și uneori chiar dureroasă.
Îndepărtarea tatuajelor, în special a celor mari și complexe, este o provocare pentru pacienți și specialiști deopotrivă. Prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician la Spitalul Floreasca, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că în ciuda diverselor opțiuni tehnologice existente, abordarea chirurgicală rămâne adesea singura soluție eficientă, dar și costisitoare, pentru obținerea unui rezultat estetic satisfăcător.
"Atunci când vorbim de tatuaje putem folosi artificii plastii locale care să permită să îndepărtăm tatuajul. Atunci când tatuajele sunt foarte mari și se dorește îndepărtarea lor, soluțiile sunt destul de costisitoare din punct de vedere estetic, în sensul că ar trebui să le îndepărtăm și să le înlocuim cu transplant liber de piele", a explicat prof. dr. Ioan Lascăr, chirurg plastician la Spitalul Floreasca, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Îndepărtarea cu laser, cum se procedează
Tatuaje - FOTO: Freepik@EyeEm
Laserul este una dintre opțiunile frecvent utilizate pentru îndepărtarea tatuajelor. Cu toate acestea, prof. dr. Ioan Lascăr avertizează că laserul poate lăsa cicatrici, chiar dacă este promovat ca fiind o soluție non-invazivă
"Laserul ne ajută, dar rămân niște cicatrici care sugerează într-o bună măsură ceea ce au încercat să acopere. Laserul, deși ar fi o procedură care nu lasă cicatrici, nu este o abordare corectă. Laserul este utilizarea unei energii înalte și este echivalentul unei arsuri. Este un transfer termic, care este efectuat la diferite adâncimi ale pielii. Rezultatul este tot o cicatrice mai mult sau mai puțin discretă", a mai explicat prof. dr. Ioan Lascăr, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Tatuajele mari, complicații
Îndepărtarea tatuajelor mari rămâne o provocare complexă, iar pacienții ar trebui să fie conștienți de opțiunile și riscurile implicate în diferitele proceduri disponibile.
"Îndepărtarea sau rezolvarea radicală pentru tatuajele foarte mari este posibilă doar cu proceduri chirurgicale semnificative, adică doar cu transplant de piele, ceea ce din punct de vedere estetic înseamnă, să nu zic un rezultat dezastruos, dar e nefavorabil", a mai explicat prof. dr. Ioan Lascăr.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-