Fructul care scade tensiunea arterială. Combate efectele nocive ale consumului de sare și menține sănătatea inimii

Monika Baciu |
Data publicării:
banana - FOTO: Freepik
banana - FOTO: Freepik

Acest fruct poate să prevină infarctul. De altfel, scade și tensiunea arterială.

Consumul de alimente precum bananele, avocado și somonul ar putea ajuta la reducerea efectelor negative ale sării în dieta femeilor, sugerează cercetările. Studiul publicat în European Heart Journal a constatat că dietele bogate în potasiu au fost asociate cu o tensiune arterială mai scăzută, în special la femeile cu un consum ridicat de sare.

Cercetătorii spun că descoperirile lor indică faptul că acest mineral ajută la menținerea sănătății inimii și că femeile beneficiază mai mult decât bărbații.

Bananele, efect pozitiv asupra inimii

Bananele scad tensiunea arterială - FOTO: Freepik@EyeEM

Autorul studiului, profesorul Liffert Vogt de la Amsterdam University Medical Centers, din Olanda, a explicat ce efecte are, de fapt, banana asupra inimii.

"Este bine cunoscut faptul că un consum ridicat de sare este asociat cu tensiunea arterială crescută și un risc crescut de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Sfaturile de sănătate s-au concentrat pe limitarea consumului de sare, dar acest lucru este dificil de realizat atunci când dietele noastre includ alimente procesate. În studiul nostru, potasiul alimentar a fost asociat cu cele mai mari beneficii pentru sănătate la femei", a spus prof. Liffert Vogt.

Vezi și: Obiceiul nocturn care este semnul unei boli grave. Este asociat cu o boală autoimună

Studiu extins

Studiul a inclus 11.267 de bărbați și 13.696 de femei din studiul Epic-Norfolk, care a recrutat adulți cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani din cabinetele de medicină generală din Norfolk, Marea Britanie, între 1993 și 1997.

Toți au completat un chestionar despre obiceiurile de viață, le-a fost măsurată tensiunea arterială și au furnizat o probă de urină. Sodiul și potasiul din urină au fost folosite pentru a estima aportul alimentar.

Cercetătorii au analizat legătura dintre aportul de potasiu și tensiunea arterială și au constatat că consumul de potasiu (în grame pe zi) a fost asociat cu tensiunea arterială la femei. Pe măsură ce aportul de potasiu creștea, tensiunea arterială scădea.

Când asocierea a fost analizată în funcție de consumul de sare, relația dintre potasiu și tensiunea arterială a fost observată doar la femeile cu un consum ridicat de sodiu.

Vezi și: Primul semn că ai probleme cu tiroida

Aportul ridicat de potasiu scade riscul de boli cardiovasculare

În general, au constatat că persoanele care aveau cel mai mare aport de potasiu aveau un risc cu 13% mai mic de evenimente cardiovasculare comparativ cu cei cu cel mai mic aport. Când bărbații și femeile au fost analizați separat, reducerile riscului au fost de 7%, respectiv 11%.

Cantitatea de sare din dietă nu a influențat relația dintre potasiu și evenimentele cardiovasculare la bărbați sau femei, au constatat cercetătorii.

"Rezultatele sugerează că potasiul ajută la menținerea sănătății inimii, dar că femeile beneficiază mai mult decât bărbații. Relația dintre potasiu și evenimentele cardiovasculare a fost aceeași indiferent de consumul de sare, sugerând că potasiul are și alte moduri de a proteja inima, pe lângă creșterea excreției de sodiu", a mai spus prof. Volgt.

NHS recomandă ca adulții cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani să aibă nevoie de 3.500 mg de potasiu pe zi și ar trebui să poată obține acest lucru din dieta lor.

Alimentele bogate în potasiu includ legume, fructe, nuci, fasole, produse lactate și pește. De exemplu, o banană de 115 g are 375 mg de potasiu, 154 g de somon gătit are 780 mg, un cartof de 136 g are 500 mg și o cană de lapte are 375 mg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel