Obiceiul nocturn care este semnul unei boli grave. Este asociat cu o boală autoimună

Monika Baciu |
Data publicării:

Un obicei nocturn poate fi semnul unei boli grave autoimune.

Un studiu a descoperit că coșmarurile ar putea fi un semn al debutului unei afecțiuni autoimune grave, lupus. Un nou studiu a dezvăluit că, de fapt, coșmarurile ar putea fi un semnal al debutului potențial al lupusului.

Studiul, realizat de oameni de știință și cercetători de la King’s College London și Universitatea Cambridge, a constatat că o creștere a coșmarurilor sau halucinațiilor ar putea semnala debutul bolii. Publicându-și studiul în jurnalul eClinicalMedicine, cercetătorii au chestionat 676 de persoane care trăiesc cu această afecțiune autoimună.

Cum s-a ajuns la această legătură

Coșmarurile, asociate cu boala lupus - FOTO: Freepik@iconade3

Pe parcursul cercetării, pacienții au fost întrebați despre momentul în care anumite simptome, cum ar fi pierderea echilibrului și depresia, au apărut. Unul dintre cele mai comune simptome raportate este ceea ce cercetătorii au numit "somn perturbat cu vise". Conform cercetării, o treime din pacienți au raportat coșmaruri sau somn perturbat cu vise înainte de debutul lupusului.

Mai mult, sub un sfert dintre pacienți au spus că au experimentat halucinații, în timp ce 85% au recunoscut că acestea nu au apărut până mai târziu. Unul dintre pacienții chestionați a spus că coșmarurile sale erau "îngrozitoare" și "ca niște crime, ca și cum pielea se desprindea de pe oameni".

Vezi și: Primul semn că ai probleme cu tiroida

Autoarea principală Dr. Melanie Sloan a spus că persoanele care se confruntă cu astfel de simptome trebuie să ia legătura cu medicul.

"Este important ca medicii să discute cu pacienții lor despre aceste tipuri de simptome și să își facă timp pentru a nota progresia individuală a simptomelor fiecărui pacient.

Pacienții știu adesea care simptome sunt un semn rău că boala lor este pe cale să se agraveze, dar atât pacienții, cât și medicii pot fi reticenți să discute despre sănătatea mintală și simptomele neurologice, în special dacă nu realizează că acestea pot face parte din bolile autoimune", a spus dr. Melanie Sloane.

Vezi și: Când tensiunea arterială scăzută devine periculoasă. Complicațiile pentru grupele de risc

Legătura dintre coșmaruri și lupus

Autorul principal al studiului, profesorul David D’Cruz de la King’s College London, a explicat cum s-a făcut legătura dintre coșmaruri și lupus.

"De mulți ani am discutat despre coșmaruri cu pacienții mei cu lupus și am crezut că există o legătură cu activitatea bolii lor.

Această cercetare oferă dovezi în acest sens și încurajăm cu tărie mai mulți medici să întrebe despre coșmaruri și alte simptome neuropsihiatrice , considerate neobișnuite, dar de fapt foarte comune în autoimunitatea sistemică – pentru a ne ajuta să detectăm agravările bolii mai devreme", a spus dr. David D’Cruz.

Autorul studiului și neurologul de la Guys’ și St Thomas’ Hospital, profesorul Guy Leschziner, a spus că acest studiu este "prima dovadă că coșmarurile ne pot ajuta, de asemenea, să monitorizăm o afecțiune autoimună atât de gravă".

Vezi și: Intervalul de timp în care poți fi recuperat total după infarct. Dr. Rodica Niculescu: De multe ori pacientul intră în șoc cardiogenic, o complicație de temut

Lupus, simptome

NHS spune că lupusul poate provoca o varietate de simptome, inclusiv:

- Erupții cutanate care apar după expunerea la soare

- Oboseală extremă

- Durere articulară și musculară.

Unii pacienți experimentează și dureri de cap, temperatură ridicată, ulcere bucale, căderea părului, pierdere în greutate, depresie, anxietate, glande umflate, dureri în piept, dureri abdominale și schimbări ale culorilor degetelor de la mâini și picioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel