Dr Adriana Pistol (CNSCBT): Vârful valului Omicron ar putea fi atins mai repede ca în cazul Delta. Vom avea 25.000 de cazuri noi/zi

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Adriana Pistol  FOTO: DC Media Group
Adriana Pistol FOTO: DC Media Group

Șeful Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), dr Adriana Pistol, a explicat că este posibil ca vârful valului pandemic generat de varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 să fie atins mai repede decât în cazul Delta.

„Avem un risc foarte mare al tulpinii Omicron, care are o rată de transmisibilitate mult mai crescută decât tulpina anterioară", a afirmat dr Adriana Pistol, într-o conferință de presă alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Pistol consideră că, în perspectiva valului pandemic generat de varianta OMICRON, există câteva vulnerabilități: 60% din populația cu vârsta de peste 65 de ani și din cea cu boli cronice nu este vaccinată, doar 25% dintre vaccinați au și doza booster, desfășurarea cu dificultate a anchetei epidemiologice din cauza necompletării formularului de localizare a pasagerului de către persoanele intrate în țară într-o proporție foarte mare și întârzierea implementării certificatului COVID.

Ea a explicat că numărul de cazuri de îmbolnăvire ar putea depăși 25.000 pe zi.

„Este posibil ca maximul atins în valul Delta (în 52 de zile) să fie atins în cazul Omicron cu trei săptămâni mai repede (în 31 zile). Nu înseamnă că vom avea 25.000 de cazuri (n.r. estimate). S-ar putea să fie mult mai multe decât atât. Panta ascendentă a numărului de cazuri este posibil a avea o creștere exponențială, dat fiind vulnerabilitățile menționate. Dacă certificatul COVID ar fi introdus, panta ar fi mult mai lină, permițând unităților sanitare să facă față. (...) Este posibil ca nivelul maxim de încărcare a sistemului sanitar să fie atins între 27 și 41 de zile de la începutul valului cinci (...). Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie Omicron să depășească 50% din numărul săptămânal de tulpini secvențiate (...) și s-ar putea ca aceasta să devină dominantă și la sfârșitul lunii să devină comunitară. Transmisibilitatea foarte ridicată, cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului, chiar și la persoanele cu schemă completă, duce la posibilitatea infectării unui număr însemnat de persoane într-o perioadă scurtă de timp”, a adăugat dr Adriana Pistol.

Șefu CNSCBT a explicat că este posibilă infectarea în număr foarte mare a persoanelor nevaccinate cu vârsta de peste 60 de ani.

„Chiar și în situația în care severitatea variantei Omicron va fi mai redusă decât cea a variantei Delta, capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi suprasolicitată, cel puțin la nivelul înregistrat în valul precedent, din luna octombrie 2021. Infectarea masivă poate determina absenteismul de la locul de muncă a personalului sanitar și nu numai, ceea ce poate afecta economia țării. Deși simptomatologia este posibil să fie absentă sau minimă în rândul personalului sanitar vaccinat, testarea pozitivă va duce la izolarea acestora la domiciliu. Este posibilă răspândirea rapidă nosocomială în secțiile de spital non-COVID” a explicat ea.

Dr Adriana Pistol a prezentat trei scenarii de impact asupra sistemului sanitar în cadrul valului cinci, și a apreciat că, în cazul cel mai sever, în 27 de zile vor fi ocupate cele 25.000 de paturi disponibile pentru pacienți COVID. De asemenea, în scenariul cel mai pesimist, 1.500 de paturi ATI vor fi ocupate în 20 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel