Dr Borcean, despre acuzațiile managerului Spitalului din Caransebeș: Un conflict administrativ local!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Gheorghe Borcean, FOTO DcNews
Gheorghe Borcean, FOTO DcNews

După ce managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș l-a acuzat că ar fi căpușat instituția sanitară, dr Gheorghe Borcean a explicat, EXCLUSIV pentru DC Medical, cum stau lucrurile. Este un conflict administrativ local, „care nu are nicio legătură cu activitatea mea la nivel național”, dar care va afecta pacienții, a subliniat chirurgul care a anunțat că-și va căuta dreptatea în instanță. 

„Este un conflict administrativ, care se va rezolva sub o forma sau alta, pentru că intenționăm să ne adresăm instanței, și care nu are nicio legătură cu activitatea mea la nivel național”, a punctat, în nenumărate rânduri în tipul discuției, chirurgul Gheorghe Bocean, făcând aluzie la faptul că este președintele Colegiului Medicilor din România. 

Cum s-au înființat cabinetele - mărul discordiei

Medicul a povestit că aceste cabinete private, despre care managerul spune că ar fi căpușat spitalul, au apărut doar după ce ambulatoriul Spitalului din Municipal din Caransebeș a fost desființat de Ministerul Sănătății, în 2002, prin Ordinul 853.

„Ambulatoriul spitalului a fost desființat atunci pentru că nu mai avea medici și nu mai funcționa, deși nevoie de astfel de servicii exista în zona noastră. Spitalul nu a reușit la momentul respectiv să atragă medici care să continue activitatea și nici de atujnci încoace. De asta s-a închis”, a spus Gheorghe Borcean.

La momentul respectiv, practic, toate serviciile care nu mai puteau fi acordate în acea policlinică (ambulatoriu) a spitalului, au fost transferate în cârca secției de urgență și a celorlalte secții ale Municipalului, unde se prezentau toți pacienții care aveau nevoie de rețete, concedii medicale, de schimbarea pansamentelor, de mici intervenții chirurgicale pentru care nu e neceară o sală de operație, pentru consulturi de specialitate și multe altele.

Dar Spitalul Municipal nu are nici acum secții pe toate specialitățile, așa că unii pacienți erau trimiși la alte unități medicale, aflate și la sute de kilometri depărtare. Spre exemplu, bolnavii de cancer din Caransebeș nu au oncolog. Prin 2016, tot județul Caraș-Severin avea un singur oncolog, la Reșița. 

Am închiriat legal spațiul de la Primărie

În urmă cu 19 ani, cum notează și materialul acuzator publicat de Express de Banat, mai mulți medici, printre care și dr Gheorghe Borcean, au decis ca în afara orelor de lucru să preia ei astfel de consultații. Mai ales că unii dintre ei au și câte 2, chiar 3 specializări. Așa că au înființat legal Societatea Medicală Civilă și au închiriat prin contract, la fel de legal, de la Primăria Caransebeș, proprietar de atunci al clădirii ambulatoriului închis, spațiul respectiv pentru cabinete.

„Chiria a fost stabilită de primărie, nu am stabilit-o noi medicii. Și nu este de 250 de lei așa cum se spune și mai mare, și plăteam utilități cât ne spuneau ei să plătim. Iar eu nu sunt titularul vreunui contract, am fost întotdeauna angajatul colegilor mei medici care au aceste cabinete. Cabinete care au fost înființate și înregistrate legal, în baza ordinului 124 din 1998, iar eu dădeam consultații în afara orelor de program și a gărzilor pe care le fac în Spitalul Municipal. Am fost de nenumărate ori verificați și de Casa de Sănătate și de alte organisme, ca nu cumva să muncim acolo în timpul serviciului de la spital. Am fost verificați financiar, fiind în contract cu Casa de Sănătate și primind fonduri publice pentru serviciile prestate, și niciodată, nimeni nu ne-a găsit nimic greșit. Dacă era ceva, ne găsea Curtea de Conturi. Pentru a asigura programul normal în aceste cabinete, societatea medicală înființată de noi a angajat medici, care nu sunt din spital, ca să fie acolo când noi nu suntem. Medici și asistente, sunt în jur de 11 persoane. Repet, și eu sunt angajatul colegilor mei, așa am fost întotdeauna ca să nu fiu în incompatibilitate cu alte funcții deținute”, a explicat dr Ghorghe Borcean. 

Practic, în aceste cabinete sunt acordate servicii care în spital nu există. „Mai mult, pacienții pe care-i consultam și constatam că au nevoie de internare, în Spitalul Municipal Caransebeș îi internam, nu altundeva. Ca să te internezi ai nevoie de o trimitere, de o consultație! Cabinetele noastre aveau contract cu  Casa de Sănătate, pe care l-am suspendat acum temporar, poți face asta pentru o lună, după ce am fost evacuați din clădirea unde aveam cabinetele, care este lângă spital. Pacienții care veneau cu card de sănătate nu plăteau consultațiile decontate de stat, iar taxa cerută de noi, spre exemplu la chirurgie, specialitatea mea, e de 50 de lei, nu de sute de lei cum susține managerul. Și vă rog să țineți cont că eu sunt un medic care are trei specializări și o competență medicală”, a punctat Gheorghe Borcean.

El este medic primar chirurg, medic primar ortopedie traumatologie, a făcut și specializare de medicină legală, iar competența o are în endoscopie digestivă, diagnostică și intervențională.

Pacienții din policlinică vor asalta Urgența

Chiar dacă venitul acestei policlinici private era, în medie lunară, de circa 100.000 de lei, „vă rog să vă gândiți că există asistente și medici angajați la program complet, așa că banii aceștia nu ne intrau în buzunar toți, ca profit, așa cum susține managerul. Pentru că oamenii aceștia au salarii - nu atât de mari cât sunt în spitalele de stat-, dar sunt salarii pentru care se plătesc dări la stat, sănătate, pensii. Eu, spre exemplu, și se poate verifica, câștigam lunar undeva la 1.500 de lei. Nu am făcut averi dina sta. Acum, managerul ne-a dat afară, fără însă a porni ambulatoriul spitalului. Ce se va întâmpla? Se va întâmpla că la urgență vor veni pe zi în plus peste ce au ei normal, cam 100 de pacienți pe zi, încă 100-200 de oameni, pentru lucruri care nu țin de fapt de urgențe medicale. Să nu credeți că noi nu vom consulta pacienții, exclus așa ceva! Îi vom consulta! Dar pe secție sau în urgență eu nu pot să mai prestez aceleași servicii pe care le făceam în cabinetul de la policlinică. O să le prelungească domnul manager concediile medicale, rețetele și tot ce mai trebuie. Noi o să-i consultăm și le vom acorda toate serviciile medicale pe care le putem acorda legal în spital. Până când Spitalul își va reînființa ambulatoriul propriu - inițiativă a managerului cu care sunt de acord, să ne înțelegem - pacienții vor veni în urgență”, a punctat chirurgul. 

Cât de repede s-ar putea deschide ambulatoriul?

Dincolo de acest conflinct care pare mai mult administrativ cu iz politic, pacienții sunt lăsați cumva în aer. Și asta pentru o perioadă care ar putea fi lungă, în ciuda asigurărilor date de manager că lucrurile vor evolua rapid.

Procedura de înființare a unor noi secții/ambulatoriu nu e floare la ureche. Pentru că Spitalul trebuie să-și modifice autorizarea și acreditarea, întrucât intenționează să creeze servicii noi. Asta presupune, pe lângă crearea și dotarea acelor secții/cabinete, luni bune de documentație, birocrație și controale de specialitate de la mai multe instituții, precum DSP, Ministerul Sănătății și ANMCS. La acestea se mai adaugă o problemă: Trebuie să angajezi oameni specializați în acee cabinete. Or, sunt convingi medici și asistente care să acopere respectivele specialități, dar fiind faptul că spitale județene, mult mai mari decât cel din Caransebeș, nu au de ani buni oncolog, neurochirurg și alte specialități deficitare la nivel național? 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel