Dr Răzvan Stavri, despre cancerul de colon: ar trebui un screening la nivel național

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr. Răzvan Stavri
Dr. Răzvan Stavri

Dr. Răzvan Stavri, medic specialist Chirurgie Generală, Chirurgie Oncologică, de la Spitalul Clinic Sanador, a fost invitat la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cancerul de colon. 

Dr. Răzvan Stavri, medic specialist Chirurgie Generală, Chirurgie Oncologică, de la Spitalul Clinic Sanador, a fost invitat la Interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre o boală ce afecteză mai mult bărbații decât femeile, însă diferența este suficient de mică încât recomadările de screening să fie în egală măsură, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

„Într-adevăr, cancerul de colon afectează un pic mai mult din populația masculină decât cea feminină, dar diferențele sunt foarte mici, dacă o luăm ca și incidență a cancerului: la bărbați este pe locul 2, iar la femei este pe locul 3. Dar aceste locuri contează mai puțin, important este că afectează din ce în ce mai mult populația cu stil de viață occidental și România se încadrează din ce în ce mai mult la această categorie și odată cu aceste modificări au apărut și aceste noi probleme”, a spus el în cadrul emisiunii.

Programare Sanador

Recomandări egale pentru femei și bărbați

Este cunoscut faptul că femeile fac mai adesea controale medicale din sfera ginecologică, decât colonscopie, însă recomandările privind screeningul pentru cancerul de colon le vizează pe femei în egală măsură, mai spune medicul.

„Recomandările, cel puțin la nivel european pentru screeningul cancerului de colon vizează atât bărbații cât și femeile, în mod egal. Nu există discriminare din punctul ăsta de vedere. Ar trebui făcut screeningul colonoscopic la nivel național începând de la vârsta de 50 de ani; în unele țări s-a scăzut chiar la 45 de ani - este ocazia cu care găsim leziuni precanceroase, ocazie cu care se pot depista cancere în faze incipientă și la care modalitățile terapeutice sunt mult mai variate și mult mai bune ca și rată de supraviețuire și ca și prognostic” a mai menționat el.

Dr. Răzvan Stavri: „Ar trebui un un screenng la nivel național”

De asemenea, el crede că ar trebui făcut un  screening la nivel național, deoarece în lipsa diagnosticării precoce, pacienții ajung la medic în stadii avansate ale cancerului.

„De fapt colonoscopia ar trebui să fie inclusă într-un program național, ceea ce în momentul de față nu se întâmplă la noi în țară, dar se lucrează la treaba asta și chiar dacă femeile merg la consulturile ginecologice care sunt de rutină - celebrele Papanicolau și tot ce se face ca și consult de rutină - din păcate, pe partea de colon, rect, ori patologie digestivă  nu sunt la fel de bine investigate. Deci, ca să zic așa, se ajunge la cancer în fază avasată, de multe ori prin lipsa acestor minime investigații. În țările din vest, pe lângă această colonoscopie, se mai practică și testele hemoragiilor oculte prin scaun și recomandarea ar fi ca acesta să se efectueze anual. Dacă este normală să zicem la 50 de ani, s-ar repeta cel mai devreme peste 10 ani”, mai explică el.

Potrivit medicului, populația țintită pentru screeningul cancerului de colon ar trebui să aibă vârste începând de la aproximativ 50-55 de ani și până la 75 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel