Durerea CERVICALĂ și statul prelungit în fața CALCULATORULUI

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Durerea CERVICALĂ și statul prelungit în fața CALCULATORULUI FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
Durerea CERVICALĂ și statul prelungit în fața CALCULATORULUI FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Durerea cervicală își are cauza în timpul prelungit petrecut în fața calculatorului sau pe telefonul mobil.

Durerea cervicală își are cauza în timpul prelungit petrecut în fața calculatorului sau pe telefonul mobil, în contextul în care, numai în ultimii doi ani, mare parte dintre noi am fost nevoiți să adaptăm stilul remote (lucrul de acasă) sau școala online. 

Fizioterapeutul Alexandru Ilie, licențiat în motricitate specială, cu peste 13 ani de experiență în domeniu, a explicat în cadrul Dicționarului Medical de la DC Medical, câteva dintre aspectele care pot duce la hernia de disc. 

”Hernia de disc cervicală a început să aibă o incidență din ce în ce mai mare și la vârste tot mai mici. Vorbim de vârste sub 30 de ani. Tineri de 27-28 de ani care sunt diagnosticați, se duc la medic, spun că îi doare capul sau că au o durere care le coboară pe braț. Li se face un RMN și se constată că au o hernie de disc cervicală”, a declarat fizioterapeutul Alexandru Ilie, la DC Medical.

De asemenea acesta a precizat că majoritatea herniilor de disc nu au indicație chirurgicală, subliniind că ”fenomenul de degradare a discului intervertebral și de rupere a acestei structuri” este în fapt ”hernia de disc”.

”Conform Asociației Neuro-chirurgilor din SUA, sub 10% din cei care se prezintă la un neuro-chirurg au indicație de tratament chirurgical. 90% au ca indicație tratament medicamentos, pe o perioadă scurtă, și tratament cauzal, cel care țintește în adevăratul sens al cuvântului hernia, este reechilibrarea musculară sau tratamentul fizical-kinetic. Când începe acest fenomen de rupere, de degradare, se împrăștie aceste substanțe care transmit creierului semnalul de alarmă, lucru care te doare în primă fază, te alarmează și te duci la medic”, a subliniat fizioterapeutul.

Totodată, acesta a evidențiat faptul că în perioada pandemiei, când a fost mult mai greu de ajuns pentru un RMN, uneori și după aproape două luni, perioadă în care pacienții primeau doar un tratament anti-inflamator, la data programării se constata o minimă protuzie, care este ”o hernie mai mică, un fenomen foarte larg răspândit în buletinele medicale, majoritatea celor care și-au făcut un RMN au așa ceva trecut acolo”, a mai spus fizioterapeutul Alexandru Ilie.

Trebuie să ne ascultăm corpul

Fenomenul este, din păcate,  unul de lungă durată, care  dă semne ocazionale, pe care dacă nu le asculți și le neglijezi, mai mult, le acoperi cu tratament medicamentos simptomatic, ajungi în faza inițială de rupere completă, ”un fenomen progresiv, care poate să însemne chiar și 7 ani de zile”, a explicat Alexandru Ilie. 

Cauzele ce pot duce la această situație sunt statul prelungit în fața calculatorului, prin statul prelungit pe telefonul mobil. De altfel, acestea sunt cele mai frecvente cauze care conduc la distribuirea eronată a greutății în segmentul cervical și care duc la cedarea acelei structuri a cărui rol este de a proteja.

”Durerea de cap, durerea de ceafă, durerea care coboară spre umăr, durerea la nivelul trapezului sau a omoplaților sunt semne importante care vorbesc despre o afectare a regiunii cervicale. Aceste semne, această durere iradiantă poate avea mai multe cauze. Cea mai frecventă, din păcate, este hernia de disc. Poate avea o cauză musculară, niște tensiuni musculare care sunt superficiale, sau cauză articulară (spondiloza cervicală). Dar în momentul de față, hernia de disc este considerată cauza numărul 1 a acestor manifestări clinice”, a mai explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie.      

Vezi și: ANXIETATEA, cum apare și cum o putem gestiona

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel