Durerea de gât, semn al unui cancer în stadiul patru. A crezut că e o răceală, dar a primit un diagnostic crunt: Soția mea era foarte supărată pe mine. Mâncarea se bloca și scuipam

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea de gat - FOTO: Freepik@koldunova_anna
durerea de gat - FOTO: Freepik@koldunova_anna

Durerea de gât cu care s-a confruntat un bărbat a fost semn al unui cancer în stadiul 4. Cauza care a dus la declanșarea bolii este una comună.

Durerea de gât i-a adus unui bărbat un diagnostic crunt: cancer. Un bărbat, în vârstă de 55 de ani, care nu a putut scăpa de o durere în gât timp de luni de zile, a fost diagnosticat cu cancer în stadiul patru. Bărbatul crede că acesta este din cauza istoriei sale sexuale aventuroase în tinerețe.

Un șir de răceli și un diagnostic crunt

Steve Bergman, acum în vârstă de 63 de ani, a început să sufere un șir de răceli în 2015. Bărbatul a mers la medici, unde a fost diagnosticat cu cancer la gât.

Un bărbat căsătorit, tată a unui copil, care suferea de o răceală persistentă, a fost diagnosticat cu cancer la gât în stadiul patru, cauzat de o infecție cu transmitere sexuală.

Steve Bergman, acum în vârstă de 63 de ani și originar din Marea Britanie, a început să sufere o serie de răceli de care nu putea scăpa în 2015 și avea dureri în partea laterală a gâtului.

Medicii l-au diagnosticat pe bărbat cu cancer la gât după ce i-au găsit o tumoare pe amigdala dreaptă. Aceasta a fost îndepărtată printr-o intervenție chirurgicală și apoi a făcut chimioterapie înainte de a fi declarat vindecat, notează Daily Mail.

Vezi și: De ce apare depresia. Cum o recunoști. Chiar și evenimentele fericite pot duce la depresie. De ce este atât de gravă dacă nu este tratată

Cancerul de gât, asociat cu HPV

Testele au confirmat ulterior că cancerul actorului a fost cauzat de virusul papiloma uman (HPV), o infecție comună transmisă pe cale sexuală care se află în spatele a 70% din cele 25.000 de cazuri de cancer la gât diagnosticate anual în America.

Nu a fost clar cum Bergman, care locuiește acum pe coasta de sud a SUA, a contractat virusul, dar a declarat că în tinerețe îi plăcea să ”exploreze”.

”Când eram mult mai tânăr, exploram lumea, iar o parte din această lume era găsirea unei partenere”, a spus bărbatul.

Acest lucru vine după ce un expert a avertizat că Marea Britanie și SUA s-ar putea confrunta cu o ”epidemie” de cancere de gât cauzate de HPV.

HPV poate infecta gâtul cuiva prin contact sexual oral - cum ar fi cu penisul sau vaginul. În mod normal, virusul este inofensiv, dar uneori poate persista și poate provoca mutații dăunătoare în celule, ceea ce duce la cancer.

Oficialii din domeniul sănătății spun că virusul se află, de asemenea, la originea a mai mult de nouă din zece cancere ale anusului și colului uterin, 70% de cele din vagin și 60% cele de penis.

Vezi și: Care sunt bolile din spatele degetelor umflate. Retenția de apă, cea mai frecventă cauză

Vaccinarea, metodă de prevenție

În America, tuturor celor cu vârste de 11 și 12 ani li se oferă un vaccin împotriva HPV pentru a preveni infecția și a minimiza riscul acestor cancere. Acesta a fost oferit pentru prima dată fetelor în 2006, iar băieților în 2009.

Bergman a declarat că este un alergător și un ciclist ”foarte în formă”, care a urmat întotdeauna o dietă sănătoasă și nu a fost un consumator excesiv de alcool.

Dar în 2016, chiar înainte de a împlini 56 de ani, s-a îmbolnăvit.

”Am avut un șir de răceli care păreau să fie una după alta și aveam dureri de gât și oboseală. Soția mea devenea foarte supărată pe mine pentru că, atunci când mâncam, mâncarea se bloca și ajungeam să o scuip.

Abia când m-am întors la medicul de familie, i-am spus că am avut o durere în partea laterală a gâtului, ceea ce cred că pentru el a sunat alarma”, a mai povestit bărbatul.

A consultat un specialist în decurs de o săptămână, care i-a pus o cameră de luat vederi în nas și a descoperit cancer pe amigdala dreaptă. Bergman a spus că diagnosticul l-a lăsat ”absolut amorțit” și că atunci când a fost dezvăluit ”a cam înghețat” și ”a încetat să mai audă detalii”.

În decurs de o săptămână, el s-a întors pentru ceea ce trebuia să fie o biopsie de o oră, în cadrul căreia se prelevează o mică mostră de țesut din tumoare pentru a confirma diagnosticul de cancer.

Vezi și: Elena a primit diagnosticul de cancer la 35 de ani, pe 8 Martie, și s-a operat de ziua fiicei sale: Am murit de câteva ori. Medicul mi-a zis - Tu ar trebui să fii la Untold, nu aici!

Tumoarea, extinsă

Dar în timpul intervenției - care a durat până la urmă trei ore - medicii au decis să îndepărteze tumora care aproape îi bloca căile respiratorii.

De asemenea, i-au făcut o traheostomie - în care se creează o gaură în partea din față a gâtului care ajută pacientul să respire - pe fondul îngrijorării că umflătura i-ar putea închide traheea.

A petrecut apoi o săptămână și jumătate în spital, recuperându-se după operație, înainte de a continua cu șase săptămâni de chimioterapie și o perioadă de radioterapie.

După chimioterapie, medicii i-au îndepărtat și traheostomia, permițând astfel închiderea orificiului din gât, ceea ce, potrivit acestora, a fost posibil deoarece umflarea amigdalelor s-a diminuat.

Tratamentele au funcționat și a fost vindecat de cancer în anul 2021. Testele au arătat, de asemenea, că cancerul pe care îl avea Bergman a fost declanșat de o infecție cu HPV.

Vezi și: Planul Național de Control al Cancerului, 7 obiective majore. Date îngrijorătoare despre cazurile de cancer. A doua cauză de deces

Mai multe studii au evidențiat faptul că persoanele care au mai mulți parteneri sexuali prezintă un risc mai mare de HPV și, ca urmare, de cancer.

Medicii au recunoscut că HPV este principala cauză a cancerelor orale, depășind fumatul, consumul de alcool și o dietă nesănătoasă. Acest lucru este din cauza faptului că actul sexual poate duce la o infecție cu HPV în partea din spate a gâtului sau în apropierea amigdalelor.

Acest lucru vine după ce un medic a avertizat că Marea Britanie și SUA se confruntă cu o ”epidemie” de cancer la gât provocat de sexul oral. Dr. Hisham Mehanna, de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, a declarat că persoanele care au mai mulți parteneri sexuali au un risc de până la nouă ori mai mare de cancer la gât.

”În ultimele două decenii, a existat o creștere rapidă a cancerului de gât în Occident, în măsura în care unii au numit-o o epidemie. Acest lucru s-a datorat unei creșteri mari a unui tip specific de cancer la gât numit cancer orofaringian”, a precizat dr. Mehanna.

Doar 54% dintre americani s-au prezentat pentru vaccinul împotriva HPV, mult sub procentul de 80% considerat necesar pentru a opri răspândirea virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel