Durerea de sân, mastalgia, cauze și tratament. Când este indicată biopsia și care sunt principalele semnale de alarmă. Ce legătură au cafeaua sau sutienul

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerea de san - FOTO: Freepik
durerea de san - FOTO: Freepik

Durerea de sân poate fi descrisă ca o sensibilitate, o durere pulsatilă, ascuțită, usturătoare, de arsură sau o senzație de tensiune în țesutul mamar. 

Durerea de sân, numită mastalgia, poate fi constantă sau poate apărea doar ocazional și poate apărea atât la femei cât și la bărbați. Durerea mamară poate varia de la ușoară la severă. Poate să apară:

- Doar câteva zile pe lună, în cele două-trei zile premergătoare unei perioade menstruale. Această durere normală, ușoară până la moderată, afectează ambii sâni.

- O săptămână sau mai mult în fiecare lună, începând înainte de menstruație și, uneori, continuând pe parcursul ciclului menstrual. Durerea poate fi moderată sau severă și afectează ambii sâni.

- Pe parcursul întregii luni, fără legătură cu un ciclu menstrual.

La bărbați, durerea mamară este cel mai frecvent cauzată de o afecțiune numită "ginecomastie". Aceasta se referă la o creștere a cantității de țesut al glandei mamare care este cauzată de un dezechilibru al hormonilor estrogen și testosteron. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sâni, uneori în mod inegal.

De cele mai multe ori, durerea de sân semnalează o afecțiune mamară necanceroasă (benignă) și rareori indică un cancer de sân. Durerea de sân inexplicabilă care nu dispare după unul sau două cicluri menstruale sau care persistă după menopauză, sau durerea de sân care nu pare a fi legată de schimbările hormonale trebuie evaluată, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Efectul Nocebo, cum se manifestă. Ce impact are felul în care gândim asupra sănătății

Durerea de sân, simptome

Durerea mamară poate fi ciclică sau neciclică. Ciclică înseamnă că durerea apare după un tipar regulat. Neciclică înseamnă că durerea este constantă sau că nu există un tipar regulat. Fiecare tip de durere mamară are caracteristici distincte.

Durerea de sân ciclică

- În mod clar legate de ciclul menstrual și de schimbarea nivelului de hormoni descrise ca fiind plictisitoare, grele sau dureroase

- Adesea însoțită de umflături ale sânilor, senzație de greutate

- Afectează de obicei ambii sâni, în special porțiunile superioare, exterioare, și poate iradia la subraț

- Se intensifică în timpul celor două săptămâni care precedă începutul perioadei menstruale, apoi se atenuează după aceea

- Este mai probabil să afecteze persoanele de 20 și 30 de ani, precum și persoanele de 40 de ani care trec la menopauză

Vezi și: Care este diferența între sosul și sucul de roșii. Care este mai sănătos

Durerea de sân neciclică

- Nu are legătură cu ciclul menstrual

- Este descrisă ca o senzație de apăsare, arsură, înjunghiere sau durere

- Este constantă sau intermitentă

- Afectează de obicei un singur sân, într-o zonă localizată, dar se poate răspândi mai difuz pe tot sânul

- La femei, cel mai probabil să apară după menopauză

Durerea extramamară a sânilor

Termenul "extramamară" înseamnă "în afara sânului". Durerea mamară extramamară pare că începe în țesutul mamar, dar sursa ei se află de fapt în afara zonei sânului. Tractarea unui mușchi din piept, de exemplu, poate provoca durere în peretele toracic sau în cutia toracică care se răspândește (radiază) către sân. Artrita care implică cartilajul din piept, cunoscută și sub numele de costocondrită, poate provoca, de asemenea, durere.

Vezi și: Pastila care tratează hipertensiunea. Un progres pentru mulți pacienți. Cum se administrează

Durerea de sân, când trebuie să consultați un medic

Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă aveți dureri la sân:

- Continuă zilnic pentru mai mult de câteva săptămâni

- Apare într-o anumită zonă specifică a sânului dvs.

- Pare să se înrăutățească în timp

- Interferează cu activitățile zilnice

- Vă trezește din somn

Riscul de cancer de sân este foarte scăzut la persoanele al căror simptom principal este durerea de sân, dar dacă medicul dumneavoastră recomandă o evaluare, este important să o urmați.

Durerea de sân, cauze

Schimbarea nivelurilor hormonale poate provoca modificări la nivelul canalelor de lapte sau al glandelor de lapte. Aceste modificări ale canalelor și glandelor pot provoca chisturi mamare, care pot fi dureroase și reprezintă o cauză frecventă a durerilor de sân ciclice. Durerea mamară neciclică poate fi cauzată de traume, de o intervenție chirurgicală anterioară la sân sau de alți factori.

Uneori, nu este posibil să se identifice cauza exactă a durerii mamare, dar unii factori pot crește riscul.

Vezi și: COVID-19, comparabil cu gripa sezonieră. Când se încheie pandemia

Durerea de sân, factori de risc

Durerea mamară este mai frecventă în rândul persoanelor care nu au intrat la menopauză, deși poate apărea și după menopauză. Durerea mamară poate apărea, de asemenea, la bărbații care au ginecomastie.

Alți factori care pot crește riscul de durere mamară includ:

- Mărimea sânilor. Persoanele care au sânii mari pot avea dureri mamare neciclice legate de mărimea sânilor lor. Durerile de gât, de umăr și de spate pot însoți durerile mamare cauzate de sânii mari.

- Operația la sân. Durerea mamară asociată cu intervențiile chirurgicale la sân și formarea cicatricilor poate persista uneori după ce inciziile s-au vindecat.

- Dezechilibrul acizilor grași. Un dezechilibru al acizilor grași din celule poate afecta sensibilitatea țesutului mamar la hormonii circulanți.

- Utilizarea medicamentelor. Anumite medicamente hormonale, inclusiv unele tratamente pentru infertilitate și pilulele contraceptive orale, pot fi asociate cu durerile mamare. Sensibilitatea sânilor este un posibil efect secundar al terapiilor hormonale cu estrogen și progesteron care sunt utilizate după menopauză. Durerea mamară poate fi asociată cu anumite antidepresive, inclusiv cu antidepresivele cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Alte medicamente care pot provoca dureri mamare includ cele utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale și unele antibiotice.

- Utilizarea excesivă a cofeinei. Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele persoane observă o ameliorare a durerilor de sân atunci când reduc sau elimină cofeina.

Vezi și: De ce este bine să avem un somn de calitate. Bulescu: Multă lume nu consideră o necesitate și nicio prioritate

Durerea de sân, diagnostic

Testele de evaluare a stării dumneavoastră pot include:

- Examen clinic al sânilor. Medicul dumneavoastră verifică dacă există modificări la nivelul sânilor, examinând sânii și ganglionii limfatici din partea inferioară a gâtului și de la subraț. Medicul dumneavoastră vă va asculta probabil inima și plămânii și vă va verifica pieptul și abdomenul pentru a determina dacă durerea ar putea fi legată de o altă afecțiune. Dacă istoricul dumneavoastră medical și examenul fizic și al sânilor nu relevă nimic neobișnuit, este posibil să nu aveți nevoie de teste suplimentare.

- Mamografie. Dacă medicul dumneavoastră simte o umflătură la sân sau o îngroșare neobișnuită sau detectează o zonă focalizată de durere în țesutul mamar, veți avea nevoie de o examinare cu raze X a sânului care evaluează zona de îngrijorare descoperită în timpul examenului mamar (mamografie de diagnosticare).

- Ecografie. Un examen cu ultrasunete utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale sânilor dumneavoastră și este adesea efectuat împreună cu o mamografie. Este posibil să aveți nevoie de o ecografie pentru a evalua o zonă focalizată de durere chiar dacă mamografia pare normală.

- Biopsie mamară. Noduli suspecți la sân, zone de îngroșare sau zone neobișnuite observate în timpul examenelor imagistice pot necesita o biopsie înainte ca medicul dumneavoastră să poată pune un diagnostic. În timpul unei biopsii, medicul dumneavoastră obține o mică mostră de țesut mamar din zona în cauză și o trimite pentru analize de laborator.

Vezi și: Boala Parkinson, cauzată de o substanță de la curățătoria chimică. Cercetători, avertisment: Timpul dintre expunere și debutul bolii poate fi de zeci de ani

Durerea de sân, tratament

Pentru multe persoane, durerile de sân se rezolvă de la sine în timp. Este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă gestiona durerea sau dacă aveți nevoie de tratament, medicul dvs. vă poate recomanda următoarele

- Să eliminați o cauză subiacentă sau un factor agravant. Acest lucru poate implica o simplă ajustare, cum ar fi purtarea unui sutien cu susținere suplimentară.

- Folosiți un medicament antiinflamator nesteroidian topic (AINS). Este posibil să aveți nevoie să folosiți AINS atunci când durerea este intensă. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să aplicați o cremă AINS direct pe zona în care simțiți durerea.

- Adaptați pilulele contraceptive. Dacă luați pilule contraceptive, săriți peste săptămâna fără pilule sau schimbați metodele contraceptive poate ajuta la simptomele durerii mamare. Dar nu încercați acest lucru fără sfatul medicului dumneavoastră.

- Reduceți doza de terapie hormonală la menopauză. Ați putea lua în considerare reducerea dozei de terapie hormonală la menopauză sau oprirea ei în totalitate.

- Luați un medicament cu prescripție medicală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel