Dureri de cap cronice, chirurgia nazală un posibil tratament

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Chirurgia nazală indicată pentru ameliorarea respirației obstrucționate poate reduce sau elimina durerile cronice de cap la anumiți pacienți prin abordarea "punctelor de contact", potrivit unui studiu.

Medicul Ahmed M. Afifi, și colegii săi de la Universitatea din Wisconsin, Madison au observat că 85% dintre pacienții supuși unei intervenții chirurgicale nazale au avut cel puțin o îmbunătățire parțială a durerilor de cap. Aceste rezultate sugerează că utilizarea intervenților chirurgicale nazale pentru a îmbunătăți simptomele dureri de cap este o opțiune de tratament viabilă în cazul pacienților cu cefalee cronică.

Cercetătorii au analizat dovezile disponibile din studiile anterioare de chirurgie nazală pentru a trata cefaleea cronică. Aceste proceduri vizează "punctele de contact" din nas și sinusuri, despre care se crede că servesc ca puncte de declanșare a durerilor de cap cronice. Acest tip de intervenție chirurgicală se face adesea ca parte a unei intervenții chirurgicale nazale funcționale pentru a ușura respirația obstrucționată. Chirurgia nazală funcțională s-a dovedit a îmbunătăți respirația nazală a căilor respiratorii, simptomele alergiei și apneea obstructivă de somn.

O analiză sistematică a cercetării a identificat 39 de studii care au prezentat 1577 de pacienți care au suferit intervenții chirurgicale nazale pentru tratamentul durerilor de cap cauzate de punctele de contact ale mucoaselor. Cele mai frecvente proceduri au fost intervențiile chirurgicale pentru un sept deviat sau un exces de țesut sinusal. Aproximativ jumătate din studii au inclus operația sinusului endoscopic (ESS), deseori efectuată la pacienții cu infecții sinusale recurente.

Datele au sugerat că intervenția chirurgicală nazală funcțională a fost foarte eficientă în reducerea sau eliminarea simptomelor cronice de cefalee. Aproximativ 48 la sută dintre pacienți au raportat că durerile lor de cap au fost vindecate după o intervenție chirurgicală, în timp ce alte 37% au avut o îmbunătățire în ceea ce privește severitatea sau frecvența durerilor de cap.Doar 15% au raportat nicio modificare.Într-un subgrup de studii, chirurgia nazală funcțională a redus numărul de zile cu dureri de cap: de la aproximativ 22 la șase zile pe lună. 

,,Chirurgia nazală funcțională este o opțiune viabilă pentru a îmbunătăți simptomele de cefalee la pacienții selectați în mod corespunzător", concluzionează Dr. Afifi.

El evidențiază necesitatea unor studii randomizate bine controlate, care să includă criterii de selecție atente pentru a identifica pacienții cu cea mai mare probabilitate de a beneficia de această abordare chirurgicală a tratamentului pentru cefaleea cronică, informează Sciencedaily.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel