Durerile articulare și schimbarea vremii. Cum scăpăm de ele. Ilie: 10 minute pe zi sunt suficiente

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerile articulare si schimbarea vremii. FOTO: Freepik @freepik
durerile articulare si schimbarea vremii. FOTO: Freepik @freepik

Durerile articulare resimțite la schimbarea vremii se pot remedia printr-o metodă simplă, la îndemâna oricui. ”10 minute pe zi sunt suficiente”, susține fizioterapeutul Alexandru Ilie.

Schimbarea bruscă a vreme, așa cum avem în această perioadă, este resimțită și la nivelul articulațiilor noastre. Iar ceea ce părea doar un mit este de fapt o realitate, chiar dacă nu sunt date care să confirme acest lucru.

Fizioterapeutul Alexandru Ilie a explicat, la Antena 1, cum funcționează fenomenul, dar a și oferit câteva soluții simple pentru a putea prevenii durerile articulare cauzate de presiunea atmosferică.

”Este realitate 100%. Nu avem încă evidențe științifice importante, însă există o ipoteză care explică de fapt relația dintre presiunea atmosferică și durerile articulare. (...) Masele de aer nu sunt egale ca densitate, adică aerul cald este mult mai ușor, iar aerul rece este foarte greu. În momentul în care cele două mase se întâlnesc se creează fenomenul de instabilitate atmosferică.

Corpul uman este într-o relație invers proporțională cu presiunea atmosferică. Asta înseamnă că atunci când presiunea atmosferică scade, presiunea intraarticulară crește.

Cu alte cuvinte, genunchiul se umflă, cotul se umflă, șoldul se umflă, iar pe un fond degenerativ, pe o artroză, baroreceptorii, adică senzorii responsabili de presiune, transmit faptul că s-a schimbat presiunea intraarticulară și apare fenomenul de durere”, a declarat fizioterapeutul Alexandru Ilie, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, adăugând faptul că avem această capacitate de anticipa schimbările de vreme, mai mult, a ținut să sublinieze că ”atunci când bunica spunea că Peste 2 ore sau mâine o să apară frigul și vine vijelia avea dreptate”.

Durerile articulare și mobilizarea

De altfel, susține fizioterapeutul, pentru a putea combate acest fenomen pe primul loc se află exercițiul fizic, care este menit să antreneze articulațiile și astfel impactul schimbării presiunii atmosferice să fie cât mai mic.

”De fapt, noi vrem să antrenăm articulația, să își crească volumul și să intre într-o stare de retracție. Prin exercițiu fizic realizat în mod sistematic, în fiecare zi, eu le numesc exerciții de igienă articulară, să încerci să îți mobilizezi articulațiile. Nu ne dor oasele, ci articulațiile. În cazul în care avem o tijă, receptorii locali de durere fiind deja sensibilizați, hipersensibilizați, ei pot să dea acest semnal dureros înainte ca fenomenul meteo să se instaleze.

Fenomenul rece are un alt mecanism de acțiune. Se creează vasoconstricție. Când vine frigul,mușchii se strâng, capsula articulară se restrânge și avem o mobilitate scăzută.

Tendoanele, ligamentele, țesutul muscular scheletal începe să devină mult, mult mai rigid și din nou exercițiul fizic este cel care ne poate ajuta să ne reorganizăm țesutul muscular într-o manieră favorabilă, adică să fie din no mai mobil când frigul de afară ne strânge”, a mai spus kinetoterapeutul.

Durerile articulare: 10 minute de exercițiile fizice

În acest sens, terapeutul a exemplificat câteva exerciții fizice care pot fi făcute cu un efort redus, 10 minute pe zi în care să stimulăm articulațiile pornind de la glezne, dar cu efecte vizibile.

”Stau pe scaun și mă ridic pe călcâie și pe vârfuri și astfel îmi stimulez capsula articulară a gleznei. O să simțim, cu toții, acel beneficiu de stare de bine.

Apoi avem acest mecanism simplu de extensie (n.r. tot stând pe scaun ridicăm piciorul pentru a întinde încheietura genunchiului), câte 10 pe fiecare picior și este mai mult decât suficient.

Mai avem și aceste mobilizări simple ale capului, dar atenție, nu trebuie să le forțăm și este important să le facem cu ochii deschiși, aceste înclinări laterale. Rotațiile, la fel. 5-8 rotații făcute dimineața.

Umerii, dorim să îi încălzim cu aceste mobilizări, rotirile spre înapoi, cum făceam la școală.

Iar șoldul, care este o articulație extrem de încărcată, este important să o stimulăm în acest mecanism de balans. Stau cu sprijin pe spătarul scaunului și efectiv pendulez înainte și înapoi, pot face o pendulare și spre interior, respectiv spre exterior. Această mișcare făcută în mod repetitiv va antrena capsula articulară pentru a putea să facă față cu succes la aceste schimbări de presiune atmosferică.

Adică să fie antrenată, pentru că dacă facem acest tip de mișcare nu facem decât să stimulăm metabolismul local, cu alte cuvinte, capsula începe să își crească volumul și are un mediu prietenos, nu va mai avea un șoc când pe fondul de sedentarism apare fenomenul de instabilitate atmosferică și va trebui să răspundă prin acești baroreceptori”, a explicat Alexandru Ilie.

Tratamentul durerilor articulare. Cât de dureroase sunt infiltrațiile, de fapt

Tratamentul durerilor articulare diferă întotdeauna în funcție de gravitatea simptomelor și de stadiul bolii. Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, a dezvăluit la emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV, abordările terapeutice din afecțiunile reumatice: ”Tratament antiinflamator la dureri foarte mici, fizioterapie la anumite proceduri, care ajută să reducă edemul respectiv. Kinetoterapie ca să câștigăm un pic mobilitatea articulară și facem exerciții astfel încât să întărim musculatura și să o pregătim.

Dacă nu trece cu tot ce am zis, atunci trecem la un alt nivel de tratament, unde facem infiltrații intraarticulare. Avem două categorii mari pe care le folosim, și anume: acid hialuronic, fiole cu substanță vasoelastică pe care o injectăm în articulația afectată și ajută la lubrifierea articulației și reducerea durerii”. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Rică Răducanu, diagnostic incurabil: Doar la morga mai trece! Boala asta e păcătoasă, nu mai trece, gata!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel