Durerile de genunchi. Tratament cu corticosteroizi, beneficii limitate

Angela Sabău |
Data publicării:
Tratamentul cu corticosteroizi poate avea beneficii limitate
Tratamentul cu corticosteroizi poate avea beneficii limitate

Tratamentul cu corticosteroizi pentru durerile de genunchi are efect pe termen scurt, dar pe teremen lung nu este încurajator. Cel puțin asta reiese în urma unui studiu.

Injecțiile cu corticosteroizi sunt folosite pentru a ușura durerea pe termen scurt a durerii de genunchi provocată de osteoartrită, dar un nou studiu publicat în Journal of the American Medical Association sugerează că tratamentul nu poate ajuta pe termen lung, scrie Harvard Medical School.

Cercetatorii au recrutat doua grupe de 70 de persoane, care aveau vârsta  medie de 58 de ani, cu osteoartrita genunchiului. Un grup a primit câte 40 de miligrame de triamcinolon steroid la fiecare trei luni timp de doi ani, în timp ce celălalt grup a primit injecții placebo.

Tratament placebo, același efect

Până la sfarșitu studiului, scorurile de durere - măsurate pe o scară de la zero pentru nici o durere la 20 pentru durere extremă - au scăzut cu doar 1,2 puncte în grupul pacenților care au fost tratați cu corticosteroizi, în timp ce scorul grupului tratat cu injecții placebo a scăzut cu 1,9 puncte, nici una dintre aceste valori nefiind semnificativă din punct de vedere clinic.

Cercetătorii au mai remarcat, de asemenea, că scorurile de durere au fost măsurate la momentul loviturilor, și nu în perioada obișnuită de două, până la patru săptămâni după injecții, atunci când beneficiile tind să fie cele mai mari.

Efectul tratamentului cu corticosteroizi, bun pe termen scurt

De asemenea, deteriorarea cartilajului la nivelul genunchiului este de așteptat în timp, din cauza osteoartritei genunchiului, iar cercetătorii au descoperit că grupul care a fost tratat cu corticosteroizi a pierdut aproximativ două ori mai mult cartilagiu, comparativ cu grupul care a primit tratament placebo. Cu toate acestea, semnificația clinică a fost greu de identificat, potrivit cercetătorilor.

Constatările sugerează că injecțiile intermitente încă pot fi utile pe termen scurt, dar beneficiile pe termen lung pot fi limitate.

 

Articolul integral poate fi citit AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel