Efectul devastator al alcoolului asupra ficatului crește exponențial la supraponderali și obezi. STUDIU

Cel mai amplu studiu de acest gen de până acum arată că la supraponderali sau obezi care consumă alcool riscul de a face boli de ficat și cel de deces din cauza asta este de câteva sute de ori mai...
Condus de cercetători de la Centrul Charles Perkins de la Universitatea din Sydney, studiul (link direct studiu) a analizat datele medicale de la aproape jumătate de milion de persoane și a constatat că supraponderalitatea sau obezitatea au amplificat considerabil efectele nocive ale alcoolului asupra bolilor hepatice și a mortalității.
„Cei supraponderali și cei obezi care beau alcool s-a dovedit că au un risc mai mare de boli ale ficatului în comparație cu participanții dintr-un interval de greutate sănătos care au consumat alcool la același nivel”, a declarat autorul principal și directorul programului de cercetare, profesorul Emmanuel Stamatakis de la Centrul Charles Perkins și Facultatea de Medicină și Sănătate.
„Chiar și în cazul persoanelor care consumau cantitatea recomandată de alcool (un pahat la femei și două la bărbați) participanții clasificați ca obezi au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boli de ficat”, a continuat acesta.
Cercetătorii s-au bazat pe date din Biobank-ul din Marea Britanie - un studiu de cohortă biomedicală la scară largă care conține informații biologice aprofundate, comportamentale și de sănătate de la participanții din Regatul Unit (Marea Britanie).
Potrivit cercetătorilor, acesta este unul dintre primele și cele mai mari studii privind adipozitatea crescută (supraponderalitatea sau obezitatea) și nivelul consumului de alcool, analizate împreună, în raport cu viitoarele boli hepatice.
Au fost analizate informații de la 465.437 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, cu detalii medicale și de sănătate colectate pe o perioadă medie de 10,5 ani. Constatările au fost publicate în Jurnalul European de Nutriție Clinică.
Descoperirile cheie
Cercetătorii au analizat datele privind participanții clasificați ca supraponderali / obezi pe baza indicelui lor de masă corporală (IMC) și a circumferinței taliei, a consumului de alcool auto-raportat conform recomandărilor din Marea Britanie și a incidenței bolilor hepatice și a bolilor hepatice ca fiind cauza de deces.
IMC se bazează atât pe greutate, cât și pe înălțime. Un IMC de peste 25 denotă supraponderalitatea, iar peste 30 denotă obezitate. Pentru circumferința taliei, cercetătorii au folosit clasificarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS): normal (sub 80 cm pentru femei, sub 94 cm pentru bărbați), supraponderal (peste 80 cm pentru femei, peste 94 cm pentru bărbați) și obezi (peste 88 cm pentru femei, peste 102 cm pentru bărbați).
Nivelul de risc a fost stabilit ca un număr numit „raport de pericol”. Cu cât numărul este mai mare decât 1, cu atât este mai mare și riscul.
Oamenii care au băut peste recomandările de alcool din Marea Britanie au avut, în comparație cu cei care au consumat normal:
- Un risc cu aproape 600% mai mare de a fi diagnosticat cu boala ficatului gras alcoolic (raport de pericol 5,83).
- Un risc cu aproape 700% mai mare de deces cauzat de boala ficatului gras alcoolic (raport de pericol 6,94).
De asemenea, persoanele cu supraponderalitate sau obezitate care au băut în cadrul sau peste recomandările privind alcoolul au avut un risc cu 50% mai mare de a dezvolta boli hepatice comparativ cu participanții la greutate normală care au consumat alcool la același nivel.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Beneficiile mersului desculț pe nisip la mare
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Băile de gheață: miracol pentru sănătate sau risc ascuns? Iată ce spune știința
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.