Epilepsie, primul ajutor în caz de criză

Bogdan Cotigă / 31 aug 2018 / 15:25
poza cu caracter descriptiv epilepsie
poza cu caracter descriptiv epilepsie

Acordarea primului ajutor în caz de criză de epilepsie nu este complicată, însă necesită asimilarea unor lucruri de bază.

Multe tipuri de crize, cum ar fi absențele sau crizele parțiale, nu necesită acordarea primului ajutor, dar în general trebuie respectați următorii pași: 

1. Păstrați-va calmul.

2. Asigurați-vă că nu există nimic în jurul persoanei de care s-ar putea lovi.

3. Nu încercați să imobilizați o persoană dacă aceasta are o criză convulsivă.

4. Nu bagați nimic în gura persoanei respective- contrar credinței populare, dacă o persoană are o criză nu poate să-și înghită limba.

5. Nu-i dați persoanei respective apă, pastile sau mâncare pâna ce nu-și revine complet.

6. Dacă se prelungește peste 5 minute, sunați de urgență la 112.

După ce se termină criza, persoana ar trebui așezată pe partea sa stângă. Retineți că există riscul ca, înainte să-și revină complet, pacientul să vomite. Prin urmare, capul ar trebui sa fie într-o parte, astfel încât voma să nu fie inhalată. Ramâneți alături de persoană până când își revine complet (5-20 de minute).

De asemenea pe durata crizei încercați să observați cât mai atent ce se petrece cu pacientul și încercati să interactionați cu acesta pentru a fi capabil să oferiti informații importante pentru diagnosticare cum ar fi: dacă pacientul poate vorbi, dacă înțelege ce spuneți, dacă are sau nu o pareză în timpul sau la sfârșitul crizei.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy