Epilepsie, primul ajutor în caz de criză

Bogdan Cotigă |
Data publicării:
poza cu caracter descriptiv epilepsie
poza cu caracter descriptiv epilepsie

Acordarea primului ajutor în caz de criză de epilepsie nu este complicată, însă necesită asimilarea unor lucruri de bază.

Multe tipuri de crize, cum ar fi absențele sau crizele parțiale, nu necesită acordarea primului ajutor, dar în general trebuie respectați următorii pași: 

1. Păstrați-va calmul.

2. Asigurați-vă că nu există nimic în jurul persoanei de care s-ar putea lovi.

3. Nu încercați să imobilizați o persoană dacă aceasta are o criză convulsivă.

4. Nu bagați nimic în gura persoanei respective- contrar credinței populare, dacă o persoană are o criză nu poate să-și înghită limba.

5. Nu-i dați persoanei respective apă, pastile sau mâncare pâna ce nu-și revine complet.

6. Dacă se prelungește peste 5 minute, sunați de urgență la 112.

După ce se termină criza, persoana ar trebui așezată pe partea sa stângă. Retineți că există riscul ca, înainte să-și revină complet, pacientul să vomite. Prin urmare, capul ar trebui sa fie într-o parte, astfel încât voma să nu fie inhalată. Ramâneți alături de persoană până când își revine complet (5-20 de minute).

De asemenea pe durata crizei încercați să observați cât mai atent ce se petrece cu pacientul și încercati să interactionați cu acesta pentru a fi capabil să oferiti informații importante pentru diagnosticare cum ar fi: dacă pacientul poate vorbi, dacă înțelege ce spuneți, dacă are sau nu o pareză în timpul sau la sfârșitul crizei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel