ESCROCHERIA cu „medicamentele” miraculoase de pe Internet. Un medic cardiolog dă alarma

Dana Lascu |
Data publicării:
Pulberea proteica aduce si riscuri
Pulberea proteica aduce si riscuri

Un medic cardiolog atrage atenția că reclamele cu leacuri miraculoase de care e plin Internetul, care promit să te vindece de orice și te fac să trăiești aproape cât Matusalem, n-au nicio bază reală, ba din contra, în boli cronice pot duce la dezastru!

Cardiologul Gabriel Tatu-Chițoiu este revoltat! Internetul abundă de reclame la „medicamente” miraculoase despre care, dacă îți pierzi 5 minute din viață căutând tot pe internet, vei descoperi că sunt niște bazaconii. 

„DESPRE CREDULITATE ÎN FAȚA ESCROCHERIEI

Internetul este inundat de preparate „naturiste” miraculoase. Unele ne vindecă de diabet în 3 zile, altele de prostată în 2 zile, iar altele ne curăță vasele de sânge de grăsime astfel încât putem spera că devenim nemuritori.. În orice caz suntem asigurați că ni se garantează minim 108 ani. La fel ca individul x sau individa Y din fotografia însoțitoare.

Pacienți de-ai mei vin la control și mă întreabă ce părere am despre aceste preparate. Invariabil le spun că sunt niște aiureli... În acel moment ei îmi mărturisesc că l-au cumpărat deja... de pe internet...

Nu poți decât să rămâi stupefiat în fața seninătății cu care oamenii se lasă prostiți în asemenea hal de materiale de pe internet, care ar trebui de la început să trezească mari suspiciuni pentru că:

1. Nu sunt semnate de nimeni;

2. Afirmă că „medicamentul” respectiv a fost studiat clinic ... dar nu ți se dă nicio sursă bibliografică. Nu găsește pe tot internetul un studiu clinic pentru „medicamentul” respectiv;

3.Vorbesc despre producția acestor medicamente în Institute științifice dar... nu dau numele institutului, nu poți să verifici nici existența institutului și nici a „profesorilor” sau „doctorilor renumiți” al căror nume sunt menționate. Majoritatea nu-i găsești pe internet. Dacă ai surpriza să îl găsești, afli că nu are nicio legătură cu medicamentul respectiv;

4. „Medicamentele” respective nu se află în niciun ghid de practică medicală al Societăților de profil naționale sau internaționale. 

Mă întreb, la limita de jos a oricărui raționament: oamenii chiar nu se întreabă de ce aceste „preparate” sunt atât de mult promovate pe adresele lor de mail? De niște iluștri necunoscuți? De ce nu încearcă oamenii să verifice existența profesorilor/medicilor care par că le promovează? De ce nu apar măcar în reclame TV?

De ce medicii lor curanți nu au habar de ele? De ce oamenii nu își întreabă medicii despre aceste „medicamente” înainte de a le cumpăra? De unde încrederea oarbă în astfel de materiale? Nicio teamă de efecte adverse?

De 2-3 ori pe săptămână pe adresa mea de mail este promovat un „medicament” care, chipurile, „scade colesterolul, curăță arterele, scoate grăsimea” de peste tot din organism. În materialul de însoțire apare numele unui chirurg cardiovascular rus, Leo Bokeria, de care știu. Acum Leo Bokeria are 81 de ani. Poza lui este făcută cu mulți ani în urmă. Nu am găsit pe internet nicio lucrare semnată de prof. Leo Bokeria în care să fi fost studiat medicamentul respectiv. Ni se mai dă o fotografie cu medicul Mihai Nedelciuc prezentat ca fiind „Directorul Centrului științifico-practic de cardiologie și chirurgie cardiacă. Profesor.”  Care o fi Centrul științifico-practic, cum se numește el, unde se află... mister! Singurul Mihai Nedelciuc pe care l-am identificat pe internet a terminat institutul agrar din Chișinău și nu seamănă deloc cu cel din fotografie. Există în schimb dr. Igor Nedelciuc, binecunoscut cardiolog la Iași pe care îl cunosc foarte bine și care nu are nicio legătură cu acest „medicament”.

Am scris celor care promovează „medicamentul” ... nu mi-au răspuns.

Și ca totul să fie și mai clar, tot materialul promoțional despre acest medicament miraculos este postat pe site-ul COMUNITĂȚII DE CARDIOCHIRURGIE DIN ROMÂNIA. Această organizație... pur și simplu nu există! În România avem Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, Societatea Română de Cardiologie. Pe ambele le cunosc foarte bine. Încercați să căutați pe google Comunitatea mai sus amintită și dați-mi de veste dacă o găsiți, cine o conduce, cine sunt membri ei. Eu nu am reușit.             

Cum se numește „medicamentul” cu pricina? Nu am să-l menționez aici. Așs risca să-i fac reclamă involuntară. Sunt sigur însă că mulți dintre dumneavoastră știți”, a scris, pe pagina sa de Facebook, cardiologul Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie și medic la Spitalul  de Urgență Floreasca din Capitală. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel