Este sushi un aliment sănătos? Iată adevărul pe care NU-L știai

Sushi nu este doar o delicatesă, este practic o formă de artă. Cu rădăcini umile, începând ca o modalitate de conservare a peștelui în Japonia, acest preparat a devenit un fel de mâncare extrem de popular și s...
Sushi pare a fi o masă sănătoasă și hrănitoare: orez, legume, pește proaspăt - dar există multe variații diferite în ceea ce privește modul de preparare al sushi.
„Pentru a face sushi, orezul [saturat cu oțet] este modelat manual și acoperit cu pește crud sau alte fructe de mare. Oțetul se adaugă orezului gătit pentru a atinge un pH de 4,6 sau mai puțin, în funcție de preferința bucătarului; unora le place să adauge puțină dulceață la orez, pentru a-l face mai plăcut, [și] de aceea pot fi incluse și alte ingrediente, cum ar fi zahărul și / sau sarea.", a declarat medicul nutriționist american Ella Davar.
"Dacă sushi are, pe lângă orez, ou, avocado, mango, castraveți, atunci este un preparat bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, niacină și acid folic”, a precizat Davar, însă dacă „rulourile sunt înmuiate în tempura și prăjite [și] apoi acoperite cu un sos cremos, sushi nu mai este atât de sănătos", a spus medicul nutriționist Marisa Moore.
Ce tipuri de sushi sunt cele mai sănătoase?
Medicul Ella Davar recomandă „nigiri (felii subțiri de pește crud acoperite cu bile mici de orez oțetat) și sashimi (felii subțiri de pește crud)”, alături de „o salată și legume fierte, care sunt surse excelente de fibre și micronutrienți".
„Ideea este de a vedea mai multe variante de pești și legume diferite”, a precizat Davar. „De asemenea, pe lângă ruloul obișnuit înfășurat cu orez, îmi place să comand „în stil Naruto”, care este un rulou învelit în castraveți. Este distractiv, crocant și o opțiune sănătoasă excelentă, față de opțiunile tradiționale din meniul de sushi”, a mai declarat medicul.
Optează mereu pentru tipuri mai sănătoase de pește, cum ar fi somonul și macroul (care au un conținut scăzut de mercur), și evită sosul de soia cu conținut ridicat de sodiu, alegând alți amelioratori de aromă sănătoși, precum wasabi sau ghimbir murat (gari).
Care sunt beneficiile sushi pentru sănătate?
Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului datorită abundenței de legume și alimente fermentate precum bok choy, alge marine, ciuperci, kimchi, natto și tofu.
Întărește sistemul imunitar
„Cercetările au arătat, de asemenea, că wasabi, folosit pentru condimentarea și dezinfectarea peștelui crud din sushi, are beneficii semnificative pentru sănătate și ajută la întărirea sistemului imunitar”, spune Davar. "Wasabi este bogat in beta-caroteni și o gamă de izotiocianati, care au proprietăți antibacteriene și ajută la atenuarea elementelor microbiene sau a agenților patogeni latenți", a continuat Davar.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Somonul [și] macroul sunt surse excelente de proteine în plus față de acizii grași DHA omega-3, care pot reduce riscul bolilor coronariene. Un raport al Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) a susținut aceste descoperiri, afirmând că există dovezi limitate, dar credibile, că DHA găsit la peștii grași pot reduce tensiunea arterială și riscul de hipertensiune.
Care sunt riscurile pentru sănătate?
Poate duce la un aport ridicat de sodiu
O parte din ceea ce face sushi atât de aromat este concentrația ridicată de sare. Orezul, peștele și chiar algele vin în contact cu sarea în timpul procesului de preparare și asta înainte de a adăuga aditivi cu conținut ridicat de sodiu, cum ar fi sosul de soia.
Îți încarcă dieta cu carbohidrați rafinați
Orezul alb este o parte importantă a sushi-ului și, din păcate, este un carbohidrat rafinat, ceea ce înseamnă că include zaharuri.
„Diferența dintre orezul alb folosit în mod obișnuit și orezul brun mai puțin procesat este că, după prelucrarea orezului, cerealele sunt eliminate de pe cojile exterioare, tărâțele și germenii foarte benefici", spune Davar. Studiile au arătat că un aport crescut de carbohidrați rafinați a contribuit la prevalența diabetului de tip 2 în SUA.
Te poți otrăvi cu mercur
Potrivit Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale, peștii pe care ar trebui să îi eviți din cauza conținutului ridicat de mercur sunt macrou, rechin, pește-spadă, pește-țiglă, ton ahi și ton obez.
„Tonul a căpătat o reputație proastă din cauza conținutului său ridicat de mercur, totuși acest lucru depinde de tipul de ton”, spune Davar.
Experții recomandă înlocuirea tonului cu pești și crustacee cu conținut mai mic de mercur, cum ar fi anghila, somonul, crabul și scoica.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Spitalul Sfântul Sava, liderul recuperării medicale complete din România
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
5 greșeli comune în bucătărie care îți pot îmbolnăvi familia. Ai mare grijă la asta
Cele 5 greșeli comune pe care le faci în bucătărie și care îți pot îmbolnăvi toată familia.
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Andreea Mantea, infecție la măsea: "Tremur de durere. Iau foarte multe pastile". De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată
Andreea Mantea are probleme cu o măsea. De ce nu e bine să stai cu măseaua umflată și ce trebuie să faci?
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
De ce să pui o picătură de ulei de măsline pe oalele de inox, aragaz și hotă. Te vei îndrăgosti de acest truc!
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.