Eugen Neagoe, operat ieri minim-invaziv pe inimă. A făcut ablație pentru tahicardie ventriculară

Dana Lascu |
Data publicării:
Ablația este o intervenție chirurgicală minim-invazivă, după care pacientul se recuperează foarte repede
Ablația este o intervenție chirurgicală minim-invazivă, după care pacientul se recuperează foarte repede

Fostul antrenor al echipei de fotbal Dinamo București, Eugen Neagoe, a fost operat ieri prin ablație pentru tahicardia ventriculară de care suferea, la o clinică privată din Capitală. Operația a durat cinci ore, iar fostul antrenor de la Dinamo se simte bine. Tahicardia ventriculară e o afecțiune des întâlnită la sportivi.

Fostul antrenor al echipei Dinamo București, Eugen Neagoe, a suferit luni o ablație de tahicardie ventriculară. Antrenorul fusese diagnosticat cu această afecțiune în urmă cu aproximativ o lună, când a trecut printr-un stop cardiac, chiar în timpul unui meci al echipei Dinamo. La momentul respectiv, Eugen Neagoe a fost resuscitat de echipajul de pe ambulanță și ulterior i-a fost montat un defibrilator cardiac.

Va fi supravegheat următoarele trei săptămâni

Antrenorul lui Dinamo s-a adresat clinicii private pentru tratamentul tahicardiei, prin ablație. Procedura, realizată de medicul grec Dimitrios Lysistsas – cel care l-a tratat și pe gimnastul Marian Drăgulescu - a constat în realizarea unui studiu electrofiziologic, o „mapare" a actvității electrice a inimii și identificarea locului în care se produce anomalia electrică. Ulterior, acest circuit anormal a fost „ars" prin ablație. Intervenția este una minim-invazivă și a fost realizată endovascular, sub anestezie generală, fără durere sau disconfort pentru pacient. Procedura a durat aproximativ 5 ore, iar recuperarea este rapidă după astfel de proceduri.

„Suntem foarte mulțumiți de rezultatul acestei intervenții, am reușit să localizăm sursa aritmiei și am ablatat-o. În următoarele săptămâni îl vom urmări și, dacă artitmiile nu mai apar, Eugen Neagoe se poate întoarce la antrenamente", a declarat dr. Dimitrios Lysitsas.

O afecțiune des întâlnită la sportivi

Tahicardia ventriculară este un tip de aritmie întâlnit în special la sportivii de performanță, care au țesutul cardiac îngroșat din cauza exercițiilor fizice intense. Este o tulburare de ritm gravă care poate pune viața în pericol, fiind una dintre cauzele morții subite la atleți.

Tahicardia ventriculară apare atunci când activitatea electrică a inimii începe în ventricule iar ritmul acestora este mai rapid decât cel al atriilor. Aceste contracții neregulate perturbă fluxul normal al sângelui între inimă și restul organelor și astfel apar amețeli, sincopă și chiar risc de stop cardiac.

Din nefericire, în întreaga lume, sportivii de performanță pot suferi de această afecțiune, uneori cu deznodământ tragic. Riscul de stop cardio-respirator este de trei până la cinci ori mai mare în cazul atleților de performanță decât în cel al persoanelor care nu fac sport zi de zi. De altfel, chiar în cadrul clubului Dinamo au mai fost înregistrate 2 astfel de evenimente, soldate cu moartea unor jucători.

„Cred că a venit momentul să tragem un semnal puternic de alarmă cu privire la riscurile la care sunt expuși sportivii din România. Cred că această situație de urgență apărută la Eugen Neagoe, în timpul unui meci, după alte cazuri în care sportivii nu au fost la fel de norocoși să primească a doua șansă la tratament, ar trebui să fie ultima de acest fel", a explicat dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog, CEO Centrele Ares din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel