Examen primariat, schimbări. Sindicatul Promedica trage un semnal de alarmă

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Medici
Medici

Schimbările privind examenul pentru medic primar îi nemulțumește pe sindicaliștii de la Promedica. Ei au anunțat o petiție online în acest sens. 

Sindicatul Promedica acuză Ministerul Sănătății pentru schimbările făcute în legătură cu examenul de primariat. „Regulile susținerii examenului de primariat au fost schimbate într-un mod total nedrept, în timpul jocului, de către reprezentanții Ministerul Sănătății.

Medicii care ar urma să susțină examenul de primariat sunt puși într-o situație absurdă, cauzată de o serie de decizii pentru care nu există nici o explicație sau justificare publică. Subliniem că sunt reguli aburde și  decizii care blochează medicii și atrag un val de frustrări, nedreptăți, dezamăgiri, confuzii”, arată un comunicat de presă.

Sindicaliștii acuză acțiunea Ministerului de reorganziare a examenului și solicită o explicație cu privire la schimbările apărute.

„USMR-Alianța Medicilor și Sindicatul Promedica trag un puternic semnal de alarmă cu privire la nedreptățile făcute de Ministerul Sănătății (MS) în privința organizării examenului de primariat. Nu tolerăm nedreptatea!”, mai arată în comunicatul rmeis presei.

Nemulțumirile sindicaliștilor

Titulatura de medic primar poate fi obținută de către medicii specialiști care au vechime de peste 5 ani pe specialitatea lor și care promovează examenul de primariat. În România, medicul primar câștigă cu 20% în plus la salariu, dacă este angajat la stat. Luni, 13 mai 2019, a apărut publicația de examen pentru obținerea gradului de primar și, odată cu aceasta, și o serie de modificări.

„Dacă până acum la examen se puteau prezenta specialiştii cu o vechime de minimum 5 ani până la data de 31 decembrie anul în curs la acel moment în specialitatea pe care o practica, de această dată în anunț este specificat faptul că se pot înscrie pentru susținerea examenului medicii care care fac vechimea de 5 ani până la data de 30 septembrie 2019. Practic, prin această decizie, MS nu face altceva decât să blocheze medicii, care au intrat în specialitate în 2014, să susțină examenul de primariat”, mai susțin sindicalștii Promedica.

De asemenea, ei mai reclamă faptul că informațiile au fost trimise foarte târziu. „Nu este posibil să anunți cu doar două zile înainte. Pe 13 apare publicația de examen și înscrierile încep pe 15”, spune dr. Cătălin Dudu, reprezentant USMR-Alianța Medicilor. Considerăm că Ministerul Sănătății ar trebui să fie partenerul medicilor, nu dușmanul lor, ori MS vine în acest moment să cu reguli care blochează medici.

Ei mai arată că vor iniția o petiție online și îi invită p toți cei aflați în această situație, să o semneze.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel