Examinarea de AUR pentru PROSTATĂ și LITIAZĂ. Dijmărescu: Are un ROL bine înfipt, bine stabilit

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Examinarea de aur pentru prostata si litiaza - Foto: Freepick
Examinarea de aur pentru prostata si litiaza - Foto: Freepick

Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ecografie și RMN în examinarea prostatei și a patologiilor urinare.

"Când vorbim de prostată strict, aici standardul de aur rămâne RMN, pentru că oferă o mult mai bună diferențiere, un mult mai bun contrast între țesuturi. Prostata fiind formată din mai multe zone, capsule, țesuturi plus glande anexe.

Însă, când vorbim de patologie renourinară, adică leziuni renale de uretere sau de vezică urinară, aici CT-ul are rolul lui bine înfipt, bine stabilit, în primul rând în patologia litiazică, la pacienții cu pietre. Gold-standard în momentul de față, în diagnosticarea unui calcul, fie renal, fie vezical, fie ureteral este CT-ul nativ cu protocol low-dose", ne-a declarat Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR.

Sanador

Ecografia, examinarea de primă intenție în patologia urinară

 

"Ecografia în ceea ce înseamnă patologie urinară va rămâne întotdeauna examinarea de primă intenție. Este o examinare care are o distribuție foarte largă, este cost eficient foarte bun, dar este operator-dependentă. 

Ce înseamnă asta? Înseamnă că doi oameni, unul după celălalt, nu vor putea să-ți dea exact aceleași dimensiuni unui rinichi, exact aceleași dimensiuni asupra unui calcul sau nu o să vadă amândoi același lucru. 

Fiind de primă intenție e o examinare foarte importantă pentru că te poate orienta mai departe către o posibilă patologie și vei merge ulterior să faci examinarea de elecție sau gold-standard care, în cazul patologiei reno-urinare, este tomografia computerizată", a mai spus medicul, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Cum se identifică cancerul de colon

 

"La orice mică suspiciune endoscopică sau la nivelul unor analize de sânge, o suspiciune de potențial cancer de colon, în acel moment trebuie efectuată obligatoriu și o examinare CT abdomino-pelvină, de preferat cu un protocol dedicat pentru ansele de intestin și colon, pentru a vedea dacă există vreo leziune la acest nivel.

Dacă e să împărțim cadrul colic și rectul, pentru examinarea cadrului colic cea mai bună metodă este examinarea CT, iar când vorbim de un cancer la nivel rectal sau la nivelul canalului anal, aici lucrurile se schimbă puțin, pentru că putem folosi examinarea prin rezonanță magnetică prin protocol dedicat pentru rect.

În momentul de față este considerată metodă gold-standard pentru stadializarea leziunilor la acest nivel.

Decizia terapeutică la nivel rectal este mai complexă, deoarece este un segment terminal și poate lăsa un pacient cu o colostomă (n.r. anus contra naturii) pe viață, deci e foarte important să faci o apreciere foarte bună a unui cancer la acest nivel, pentru ca și chirurgul să-și poată customiza tehnica folosită.

De asemenea, în momentul de față există o abordare mai nouă, apropo de cancerul rectal. Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, există o variantă numită Watch and Wait, adică l-ai diagnosticat, îi faci radiorerapie, și-l urmărești prin rezonanță magnetică la intervale scurte.

Un cancer mic la nivelul colonului, prin radioterapie, poate să dispară. Dacă l-au urmărit prin rezonanță magnetică un interval de timp și acesta nu a reapărut, pacientul poate fi considerat vindecat și astfel nu mai este nevoie de chirurgie. Dar este o abordare relativ nouă", a completat Adrian Dijmărescu.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel