Excesul de antibiotice poate avea efecte devastatoare: poate duce la deces

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Medicamente      Foto: Pixabay
Medicamente Foto: Pixabay

Excesul de antibiotice poate să aibă efecte devastatoare în organism. Un medic explică în ce fel ne poate afecta și cum poate să ducă chiar la deces.

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a vorbit, la Antena 3, despre abuzul de antibiotice și mai ales cât de periculos este excesul de medicamente, luate fără recomandarea medicului.

"România, în 2019, era a treia țară la consumul de antibiotice, în întreaga Europă, după Cipru și Grecia ceea ce ne situează pe un loc fruntaș complet nedorit.

Folosim azitromicină în COVID și asta a fost un lucru rău, pentru că azitromicina este un antibacterian, ori pandemia este dată de un virus, iar acest antibacterian nu merge la un virus. Este absolut inutil, chiar poate să facă rău, crescând rezistențele microbilor florei comensale, dar și sugând flora comensală, iar astfel ni se perturbă microbiomii.

Suntem formați din de 10 ori mai multe celule bacteriene decât celule proprii umane, celule bacteriene care au un număr oarecum stabil de-a lungul vieții și ne conferă o mulțime de funcții absolut uluitoare. Fără ele noi nu am exista, nu am putea participa în această misiune.

Ele ne învață cum să ne apărăm de alți invadatori, ne învață cum să digerăm lucruri, cum să facem vitamine, cum să preîntâmpinăm boli ca diabetul zaharat, boli autoimune sau chiar cum să ne alegem partenerii. O chimie între doi parteneri se poate baza  pe elemente care provin din flora noastră digestivă.

Un alt rol foarte important, îl are microbiota în activitatea creierului. Ne influențează efectiv comportamentul și stările de anxietate, depresie sau ne pot face fericiți", explică medicul.

Rezistența la antibiotic poate duce la deces

"Antibioticul distruge microbiota. Odată cu ivirea unui antibiotic, bacteriile au învățat și cum să îi reziste acestuia. Se știe că rezistențele sunt la absolut orice antibiotic, chiar dacă este vorba de unul natural sau de unul sintetic, produs de om”, explică medicul.

De asemenea, ea a mai explicat ce se întâmplă dacă luăm antibiotic atunci când nu este necesar.

„Microroganismele devin rezistente și ne pot da infecții cu acești germeni rezistenți, infecții care ne pot fi fatale pentru că la momentul actual, creuzetul antibiotic este aproape gol, adică nu prea se mai naște o idee de antibiotic mai nou, mai bun, care să facă față microbilor multi rezistenți pe care îi avem azi. În acest moment, nu avem arme și omul poate să moară", a mai precizat medicul.

Reacțiile adverse și alergiile

"Este foarte important să știm rolul fluorochinolone, folosite pe o scară largă, fără prescripție, în absolut orice fel de boală și care au restricție din partea Agenției Europene a Medicamentului, din 2019, pentru că pot duce la reacții adverse în timpul folosirii lor sau imediat după. Aceste reacții pot duce la stop-cardiac, afectarea microbiotei, diaree mortală sau reacții neurologie severe", a mai arătat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel