Ce trebuie să știi dacă bei alcool după ce ai mâncat. Ce se întâmplă, de fapt, când bei puțin alcool după o masă copioasă.
Într-o perioadă în care stilul de viață modern pune presiune pe sănătatea noastră, fiecare decizie legată de alimentație și consum trebuie să fie luată cu discernământ. Dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, oferă câteva recomandări importante cu privire la consumul de alcool și zahăr, subliniind importanța moderării pentru menținerea unui echilibru sănătos.
Ce trebuie să știi dacă bei alcool după ce ai mâncat
Consumul de alcool după masă poate avea efecte asupra digestiei și organismului, în funcție de cantitatea de alcool și tipul de alimente consumate. Digestivele sunt băuturi alcoolice consumate după masă, care se presupune că ajută la digestie. De obicei, acestea conțin plante, ierburi și condimente (cum ar fi mentă, scorțișoară, anason), care sunt considerate a stimula secreția de sucuri digestive și a calma stomacul. În teorie, aceste băuturi pot ajuta la reducerea balonării și la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
"Alcoolul, la modul general, trebuie consumat cu moderație. Fără a exista niște studii medicale pe cohorte foarte mari, există un rol pozitiv al digestivului după masă. Asta înseamnă un digestiv, nu sticle. Înseamnă o cantitate mică dintr-un alcool slab", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi și: Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Vezi și: Cum îți dai seama că ai mâncat prea mult. Dr. Cristian Pandrea: Sunt semnale de alarmă

Ce trebuie să știi dacă bei un digestiv după masă - FOTO: Freepik@ahmadzada
Zahărul în exces, problematic
Un alt subiect delicat este legat de consumul de zahăr, un ingredient omniprezent în alimentația modernă. Dr. Cristian Pandrea atrage atenția asupra efectelor nocive ale zaharurilor în exces, mai ales atunci când acestea sunt consumate fără a ține cont de aportul natural din alimente
"O masă de genul acesta conține suficiente zaharuri încât nu trebuie să mai adaugi surplus de zahăr. Zahărul în exces supune organismul, mai ales ficatul, unor eforturi care în cazul unor oameni și situații, depășesc efortul fizic susținut. Atunci, varianta cumpătării e secretul", a spus dr. Cristian Pandrea, coordonator al Departamentului de Primiri-Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Semnele care ar putea indica reîncarnarea31.10.2025, 22:28
-
-
Infecția cu COVID în sarcină, legată de risc dublu de autism la bebeluși31.10.2025, 19:27
-
-
EXCLUSIV Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Vârsta la care este indicată colonoscopia. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Chiar dacă NU ai simptome
EXCLUSIV Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
