Tinitus. Experții identifică pentru prima dată genele asociate zgomotului în urechi

O echipă internațională de oameni de știință, condusă de Universitatea din Granada (UGR) și Institutul de Cercetări Biosanitare din Granada, Spania, a descoperit primele gene asociate cu zgomotul în urechi sau tinitus, un simptom care apare la până la 15% din populația lumii. 

Tinitusul este o pacoste, în general, sub formă de zgomote puternice sau țiuit, care pot fi auzite temporar sau cronic și care se accentuează atunci când este liniște în jur. Poate fi asociat cu surditate, intoleranță la zgomot, cefalee și hipertensiune.

Tinitusul sever are o componentă ereditară care a fost demonstrată în studiile de agregare familială și studii de concordanță gemelară. În această lucrare, publicată în revista „Ebiomedicine”, cercetătorii au identificat un exces de mutații rare în genele ANK2 și TSC2 la pacienții cu boala Menière și tinitus sever. Boala Menière este o tulburare a urechii interne care prezintă pierderea auzului, episoade de vertij și tinitus. 

"Descoperirile noastre indică faptul că proteinele produse de aceste gene pot fi implicate în reorganizarea conexiunilor dintre neuroni care provoacă zgomot. Gena ANK2 a fost legată de autism, o tulburare de dezvoltare care provoacă, de asemenea, o sensibilitate crescută la zgomot.", precizează autorul acestei lucrări, José Antonio López Escámez, de la Departamentul de Chirurgie din cadrul UGR.

Această lucrare face parte din teza de doctorat a unui student al Programului de biomedicină al Universității din Granada și al Școlii europene de cercetare interdisciplinară asupra tinitusului. A fost realizată în colaborare cu diferite centre din Spania, Suedia, Regatul Unit și Luxemburg, scrie 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel