Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, exacerbați de pandemie? Prof dr Dan Gaiță, despre PERICOLUL IGNORAT

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Prof dr Dan Gaiță, de la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Timișoara, a explicat, pentru  DC Medical, că trebuie să avem mare grijă în timpul pandemiei la factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, care ne pot scăpa ușor de sub control. Iar efectul nefast ne va marca pe viață!

Pandemia de COVID-19 a făcut ca mulți dintre noi să stăm și să muncim de acasă. Cum mai toate sunt închise, de multe ori ieșim afară doar dacă avem ceva de cumpărat. Dar asta ascunde un mare pericol legat de sedentarism, de stres, de obezitate și de fumat. Cei patru sunt factori principali de risc pentru bolile cardiovasculare, avertizează cardiologii, iar dacă nu suntem atenți la ce mâncăm, la câte exerciții facem și dacă nu renunțăm la fumat, consecințele le vom suporta tot restul vieții. 

„Este evident că va trebui să ne adaptăm noilor condiții. Ținând cont că pe termen scurt COVID-ul este cel mai mare risc, dar pe termen lung e tot boala cardiometabolică! Va trebui să nu ne pierdem ritmul legat de activitatea fizică, clar, în condițiile date, cu distanțare socială, cu purtarea măștii. Ați văzut că în cea mai mare parte a orașelor este permisă activitatea fizică, nu neapărat ca o scuză să nu te amendeze Poliția și să nu porți mască. Poți să faci mișcare fără să porți mască dar va trebui să eviți să faci acest lucru în grupuri, se recomandă să o faci individual. Plimbări, alergare dacă este cazul. Apoi, exercițiile fizice se pot face inclusiv la domiciliu! Urcatul și coborâtul scărilor sunt extrem de importante, avem un standard minimal de 10-15 minute pe zi în care să faci acest lucru ca să-ți menții forma pe care o ai. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât este mai necesar acest lucru”, a explicat prof dr Dan Gaiță, EXCLUSIV pentru  DC Medical. 

Pe lângă asta, faptul că stăm acasă nu trebuie să ne împingă spre un consum exagerat de alimente și ar fi bine să nu fumăm deloc. 

„Cântarul e cal mai bun prieten! Sau nu. Va trebui să ne uităm la el și să păstrăm o marjă de siguranță. Fumatul să fie ZERO! știu, sunt tot felul de teorii că la Terapiile Intensive, în prima parte a pandemiei, cei care erau intubați nu erau prea mulți fumători. Una dintre explicații ar fi faptul că acea categorie vulnerabilă, care este cea în vârstă, nu are cum să fie formată din mulți fumători, pentru că fumătorii nu trăiesc atât de mult să ajungă până acolo. Se pierd pe drum din cauza fumatului. dar cu siguranță, dacă cineva vrea să se apuce la fumat ca să se protejeze de COVID este de fapt cea mai mare greșeală pe care poate s-o facă!”, a punctat prof dr Dan Gaiță, la lansare a proiectului „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular”. 

„Sigur, celelalte lucruri țin de echilibrul nostru emoțional”, spune specialistul, legat de pericolul reprezentat de stres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel