Fără lockdown în România. Medicul Octavian Jurma avertizează: Multă lume a răsuflat ușurată. Din păcate, ne vom izbi de...

Epidemiologul şi cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă despre evitarea carantinării României, în contextul valului trei de coronavirus. 

"Dupa declaratia Presedintelui Iohannis, avem si confirmarea Primului Ministru, Florin Citu: Nu vom avea lock-down (carantina nationala) indiferent de situatia epidemiologica.

Multa lume a rasuflat usurata desi era o reactie previzibila dupa experienta valului 2. Singura supriza este ca vine asa de repede la debutul valului 3 cand inca nu avem nici cea mai vaga idee cu ce ne confruntam.

Nu am nici un motiv sa ma indoiesc ca aceasta hotarare este irevocabila asa cum se reflecta fara indoiala in singura curba care conteaza in Romania, cea a sondajelor de opine.

Dupa 6 luni de razboi informational suntem impartiti in relaxati si epuizati. Refuzam carantina pentru ca avem impresia ca am indurat restrictii criminale cand de fapt domnul Citu are dreptate, Romania a ramas cea mai relaxata tara din Europa in al doilea val. Chiar si asa masuri superficiale pe termen lung sunt mai greu de indurat si cu beneficii mult mai mici decat masuri stricte pe termen scurt.

Mentionez carantina doar pentru a sublinia ca nu este o masura punitiva ci este o masura al carui singur scop este sa ne protejeze de infectie si de consecintele acesteia, dintre care cea mai grava este decesul.

Simplificat intram in carantina ca sa salvam vieti si pentru a castiga timp. Faptul ca cineva te "salveaza de carantina" este echivalent cu a te feri de un tratament care iti poate salva viata pe motiv ca e neplacut.

Domnul Citu are dreptate si in privinta vaccinarii, un capitol la care Romania sta indiscutabil mai bine decat multe tari. Paradoxal insa carantina are cu atat mai mult sens cu cat avem mai mult vaccin la indemna.

Azi am depasit 21,000 de decese datorate direct bolii COVID-19. Daca am fi protejat acesti oameni de infectie in ultimele luni, i-am fi putut vaccina intr-o singur zi si ar fi fost alaturi de noi inca cateva luni, ani sau decenii. Fiecare om care moare astazi este o viata care putea fi salvata printr-un vaccin administrat in urma cu 30 de zile daca ar fi fost protejat de infectare inainte de a obtine imunizarea.

E dreptul oricarui pacient sa refuze un tratament dar si obligatia oricarui terapeut sa sublinieze si avantajele nu doar dezavantajele unui anumit tratament. Romania nu are insa un "medic al poporului" tot dupa cum are un "avocat al poporului", asa incat sanatatea noastra este in mainile politicienilor nu a medicilor (de a caror "dictatura" ne-au eliberat inainte de alegeri).

Datorita faptului ca in Romania discursul public este orientat aproape exclusiv pe dezavantajele carantinei avem un larg consens impotriva acestei masuri la fel cum avem si o minoritate importanta impotriva vaccinarii.

Astfel am ajuns in situatia in care, pe langa curentul antivaccinare, avem un puternic curent anticarantina, ambele la fel de irationale si promovate strict pe canale emotionale.

Cenzura este o masura necesara implict intr-o asemenea abordare a pandemiei si nu ma mira lupta autoritatilor cu efortul de transparentizare a datelor daca adevarul le submineaza autoritatea.

Din pacate vom culege roadele acestei politici de "appeasement" a negationistilor cand ne vom izbi de rezistenta la vaccinare care va apare in preajma pragului de 60% al imunizarii de masa. (...), a scris, miercuri, 10 martie, medicul Octavian Jurma, pe Facebook.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel