Fata de 17 ani nu a fost eutanasiată, ci lăsată să moară. Psiholog Radu Leca, „un eșec cutremurător”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Noa, o adolescentă de 17 ani, a fost lăsată să moară
Noa, o adolescentă de 17 ani, a fost lăsată să moară

O fată din Olanda, în vârstă de 17 ani, care suferea de anorexie, depresie severă și șoc post-traumatic nu a fost eutanasiată efectiv, ci „lăsată să moară, sub supraveghere medicală”. Medicii i-au permis să renunțe la mâncare și apă, așa că a fost, practic, o sinucidere asistată. Psiholog Radu Leca crede că acest caz este „un eșec cutremurător”, iar Papa Francisc spune că moartea fetei este o înfrângere pentru noi toți.

O adolescentă olandeză care a fost traumatizată de două atacuri sexuale în copilărie a murit la domiciliu, duminică, după ce medicii i-au permis să refuze mâncarea și băutura, notează DailyMail Online.

Noa Pothoven, adolescenta în vârstă de 17 ani, care a scris o carte despre lunga sa luptă cu anorexia, depresia severă și șoc post-traumatic, a murit duminică.

Medicii au supravegheat-o pe Noa, la casa părinților ei din Arnhem. Levenseindekliniek – clinică  de la Haga unde fata ceruse să fie eutanasiată, dar a fost refuzată - a publicat o declarație din partea prietenilor fetei clarificând felul în care viața lui Noa s-a încheiat. Asta după ce presa internațională a scris că Noa fusese „eutanasiată efectiv”.

A refuzat să mănânce și să bea

„Ca să nu mai sufere, ea a încetat să mănânce și să bea", au spus prietenii fetei.

Noa și-a anunțat intenția de a muri câteva zile mai devreme într-un post pe contul său de Instagram.

„Lăsați-mă să vă explic. În următoarele zece zile voi muri (...) De ceva vreme m-am oprit de la a mai mânca și a mai bea și după multe discuții, s-a hotărât că voi fi lăsată să plec, pentru că viața mea este insuportabilă. (...) Respir, dar nu mai trăiesc", a scris fata înainte de a muri.

Adolescenta a fost agresată sexual la vârsta de 11 ani, iar la 14 ani a fost violată de doi bărbați, dar i-a fost prea frică să le spună părinților.

În Olanda, copii și de la vârsta de 12 ani pot fi eutanasiați la cerere, dar numai după ce un doctor decide că suferința pacientului este insuportabilă, fără niciun scop clar.

În 2017, aproximativ 6.585 de persoane au optat pentru eutanasie în Olanda, aproximativ 4,4% din numărul total de peste 150.000 de decese înregistrate în țară, potrivit Comitetului regional de examinare a eutanasiei, care monitorizează cu strictețe toate cazurile.
Practica este legală în câteva state din SUA, Canada și Belgia.

Cazul, „un eșec cutremurător”

Psihologul Radu Leca este revoltat de situație și spune că aici e vorba de cu totul altceva: de faptul că un stat, mult-lăudat pentru respectarea drepturilor omului și protejarea cetățenilor săi, nu a reușit să salveze o adolescentă care trebuia protejată. Adolescentă avea nevoie de ajutor și putea fi ajutată de psihologi, psihoterapeuți și psihiatrii, spune specialistul.

„Cazul în sine este un eșec al statului olandez, al psihologilor. (...) Niciun specialist să nu fie în stare să ajute un copil, ăsta este un eșec cutremurător. (...) Indiferent de numărul de tulburări pe care-l avea, un specialist poate să ajute!", a declarat, revoltat, Radu Leca la România TV.

„Eutanasia și sinuciderea asistată sunt o înfrângere pentru noi toți. Este de datoria noastră să nu îi abandonăm pe cei care suferă, să nu renunțăm niciodată la speranță", a scris, pe contul său de Twitter, Papa Francisc.

„Moartea lui Noa este o pierdere uriașă pentru societatea civilă și pentru umanitate" se arată într-un mesaj al Vaticanului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel