Fibrilația atrială, risc de demență. Când inima bate anormal, creierul suferă

Steluța Indrei |
Data publicării:

Fibrilația atrială, o afecțiune caracterizată prin tulburări de ritm cardiac, este asociată cu un risc crescut de demență, arată un studiu realizat de cercetători din Suedia. 

Fibrilația atrială reprezintă o suferință nu doar pentru inimă, ci pentru creier. Se cunoaște faptul că, în fibrilația atrială, atriile inimii – sau camerele care primesc sânge și apoi o trimit ventriculelor, care o pompează către restul corpului – bat neregulat și, din acest motiv, sângele care pătrunde în interiorul inimii poate să formeze cheaguri, care pot circula mai târziu în creier, ducând la accidente vasculare cerebrale.

Mai nou, într-un studiu publicat în revista Neurology, cercetătorii de la Institutul Karolinska și Universitatea din Stockholm, Suedia, explică faptul că fibrilația atrială este asociată cu un risc crescut de apariție a demenței, scrie medicalnewstoday.com.

Fibrilația atrială și riscul de a dezvolta demență

În noul studiu, experții au analizat datele colectate de la 2.685 de participanți cu o vârstă medie de 73 de ani. Toate persoanele incluse în studiu au fost urmărite pentru o perioadă medie de 6 ani. Analiza datelor a arătat că fibrilația atrială crește, de asemenea, riscul apariției unei alte probleme de sănătate pe măsura înaintării în vârstă a oamenilor – demența.

„Fluxul de sânge redus cauzat de fibrilația atrială poate afecta creierul în mai multe moduri. Studiul nostru a arătat o legătură clară între cele două și a constatat că folosirea de anticoagulanți poate reduce riscul de demență", explică unul dintre autorii studiului, Chengxuan Qiu.

Echipa a intervievat fiecare persoană și a efectuat un examen medical la momentul inițial și apoi după 6 ani, pentru participanții mai tineri de 78 ani, sau o dată la 3 ani, în cazul participanților cu vârsta de cel puțin 78 de ani la începutul studiului.

Niciunul dintre acești voluntari nu a avut dementă la momentul inițial, deși 9% dintre participanți (243 persoane) au fost diagnosticați cu fibrilația atrială. În perioada de urmărire, 11% din numărul total de participanți (279 de indivizi) au dezvoltat fibrilație atrială, iar 15% (399 persoane) au primit un diagnostic de demență.

După analizarea datelor, cercetătorii au arătat că funcția cognitivă - în principal capacitatea de gândire și memoria - a participanților cu fibrilație atrială are tendința de a se deteriora mai rapid decât în cazul persoanelor cu sisteme cardiovasculare sănătoase.

Concret, persoanele cu fibrilație atrială au avut riscuri cu 40% mai mari de a dezvolta demență în comparație cu cei sănătoși.

Medicamente anticoagulante, efect protector

De asemenea, cercetătorii au constatat că participanții cu fibrilație atrială care au folosit anticoagulante pentru a preveni apariția unor cheaguri de sânge au avut un risc cu 60% mai mic de a dezvolta demență, comparativ cu cei care nu au luat medicamente de acest fel.

„Presupunând că există o relație cauză – efect între utilizarea anticoagulantelor și riscul redus de demență, am estimat că aproximativ 54% din cazurile de demență ar fi fost ipotetic împiedicate dacă toți oamenii cu fibrilație atrială ar fi luat medicamente anticoagulante", a mai susținut Qiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel