Fibromul uterin, cauze, simptome și tratament. Netratat poate duce la complicații

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
fibromul uterin - FOTO: Freepick
fibromul uterin - FOTO: Freepick

Fibromul uterin este o formațiune tumorală benignă care poate duce la complicații.

Fibromul uterin reprezintă creșteri necanceroase ale uterului care apar adesea în timpul anilor fertili. Numite și leiomioame sau mioame, fibromul uterin nu este asociat cu un risc crescut de cancer uterin și aproape niciodată nu se dezvoltă în cancer.

Cauzele fibromului uterin

Se crede că există anumite gene care favorizează instalarea acestuia. Ceea ce se ştie sigur este faptul că fibromul uterin se dezvolta mai ales la femeile care se afla la vârsta fertilităţii (mai ales la cele care au 35-45 de ani). Medicii nu cunosc cauza fibromului uterin, dar cercetările și experiența clinică indică acești factori:

Modificări genetice. Multe fibroame conțin modificări ale genelor care diferă de cele din celulele musculare uterine tipice.

Hormoni. Estrogenul și progesteronul, doi hormoni care stimulează dezvoltarea mucoasei uterine în timpul fiecărui ciclu menstrual în pregătirea pentru sarcină, par să promoveze creșterea fibroamelor.

Fibroamele conțin mai mulți receptori de estrogen și progesteron decât celulele musculare uterine tipice. Fibroamele tind să se micșoreze după menopauză din cauza scăderii producției de hormoni, arată Mayo Clinic.

Vezi și: Varza, tratament pentru durerile articulare. Cum să o folosești

Simptomele fibromului uterin

Fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă tumora benignă care se dezvolta la nivelul stratului muscular al uterului.

Localizarea, numărul și dimensiunile fibromului influențează apariția și severitatea simptomelor.

Cele mai frecvente simptome sunt:

- sângerările menstruale abundente;

- sângerările intermenstruale;

- dureri la nivelul abdomenului inferior;

- senzație de presiune la nivelul vezicii;

- micțiuni frecvente;

- senzație de balonare;

- presiune rectală, arată dr. Alexandra Ciobanu, pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Presbiopia, scăderea vederii după 40 de ani. Care este tratamentul

Diagnostic

Diagnosticul de fibrom uterin  se realizează printr-un simplu examen ginecologic. Examenul ecografic efectuat frecvent pentru aprecierea cu exactitate a numărului şi dimensiunilor nodulilor fibromatoşi vine să întărească diagnosticul.

Tratament

Tratamentul fibromului uterin este stabilit de medicul specialist, în urma evaluării pacientei.

”Nu există un tratament universal valabil. Este necesară evaluarea periodică pentru stabilirea celei mai bune strategii. În unele cazuri, este suficientă monitorizarea, în altele se impune tratamentul medicamentos, se poate recomanda embolizarea sau intervenția chirurgicală”, mai explică medicul.

Alegerea alternativei terapeutice aparţine medicului ginecolog ţinând seama de numărul şi localizarea fibroamelor, severitatea simptomelor, vârsta pacientei şi dorinţa acesteia de a mai avea copii. Femeile cu fibrom uterin ce nu prezintă nici un simptom (durere sau sângerare) nu necesită tratament, este necesară doar o urmărire periodică – examen ginecologic şi ecografic.

În prezent  medicului ginecolog  are mai multe opţiuni de tratament al femeilor cu fibrom uterin:

- tratamentul medicamentos;

- excizia chirurgicală a nodulilor fibromatoşi- miomectomie;

- excizia parţială sau totală a uterului transformat tumoral de către nodulii fibromatoşi- histerectomie subtotală sau totală.

Vezi și: Pesticid, identificat în înghețată. Cauzează cancer

Complicaţiile fibromului uterin

În cele mai multe cazuri, fibroamele nu sunt periculoase, dar cu toate acestea ele pot provoca:

- disconfort;

- o scădere a globulelor roşii (anemie). În cazurile mai grave se poate ajunge chiar la transfuzie din cauza pierderilor de sânge;

- anemie cauzată de fluxul abundent de sânge din timpul menstruaţiei;

- oboseală continuă care nu trece la nimic;

- dereglări menstruale;

- durere la nivel lombar sau senzaţie de presiune în abdomenul inferior;

- urinări frecvente (dacă fibromul apasă pe vezica urinară);

- infertilitate;

- complicaţii în timpul sarcinii (avort spontan, naştere prematură, dureri în timpul trimestrului al doilea şi al treilea de sarcină, întârziere de creştere intrauterină a fătului).

Vezi și: Scobitul în nas, dăunător sănătății. Poți risca infecții grave

Fibromul, semnal de alarmă. Herghelegiu: Nu sunt fibroame, ci sarcoame, cele mai agresive tumori genitale. Supraviețuire de UN AN, DOI

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR a vorbit în exclusivitate la DC Medical despre necesitatea operației de cezariană în cazul pacientelor care prezintă fibroame, dar și despre riscul la care se expun femeile diagnosticate cu fibroame uterine.

”Dacă sunt fibroame mari, fibroame penetrante în cavitate, fibroame care prin topografia lor împiedică distensia optimă a uterului, preferăm să le operăm anterior sarcinii. Și după un interval de 6 luni pot rămâne gravide.

Când sunt fibroame mari și multiple nu îndemnăm gravida să intre în sarcină pentru că distensia, capacitatea de creștere a uterului este limitată.

La fel, ele pot fura o parte din sângele necesar pentru irigarea placentei și transmisia către făt a substanțelor nutritive, sau pot suferi în timpul sarcinii fenomene de degenerescență, de necrobioză, pentru că acolo este mare competiție. Și placenta își dezvoltă vascularizația în jurul ei, trage de sânge și rămâne prea puțin pentru fibroame, iar acestea intră în necrobioză și sunt complicații: necrobioze septice, aseptice. Fibroamele mari este bine să le operăm anterior”, a declarat dr. Doru Herghelegiu.

Sarcoamele, cele mai agresive tumori genitale

”De regulă fibroamele asimptomatice și care sunt de mici dimensiuni pot fi tolerate pentru un timp îndelungat. Există și fibroame cuminți care au un ritm de creștere lent și cu care femeia intră chiar în perioada de menopauză. Dar există, pe de altă parte, fibroame care prin dimensiunile lor impun operația pentru că ele creează un conflict mecanic prin compresiune pe organele vecine, vezică, rect, există fibroame care penetrează înspre cavitatea uterină și dau sângerări foarte mari și nu în ultimul rând, și poate cel mai grav, există fibroame care de fapt nu sunt fibroame, ci sunt sarcoame.

Orice fibrom de dimensiuni mari sau un fibrom care crește într-un ritm alert, îl privim cu mare suspiciune. Sarcoamele fiind tumori care ecografic și clinic seamănă cu fibroamele, dar de fapt au un pronostic extraordinar de prost. Sunt cele mai agresive tumori din sfera genitală, supraviețuirea fiind o chestie de un an, doi”, a mai spus medicul.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel