Fitofotodermatita, boala grădinarilor. Care sunt simptomele și când este necesar să mergeți la medic

Sonia Baciu |
Data publicării:
fitofotodermatita. FOTO: Freepik
fitofotodermatita. FOTO: Freepik

Fitofotodermatita apare cel mai frecvent în sezonul cald. Care sunt simptomele și când este cazul să vă prezentați la medic.

Fitofotodermatita este un tip de dermatită de contact, cunoscută și ca dermatita de pajiște, și se manifestă printr-o erupție inflamatorie cutanată fototoxică.

Acest tip de dermatită pare la contactul pielii cu anumite plante sau fructe care conțin substanțe fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare.

Fitofotodermatita, cauze și factori de risc

Fitofotodermatita este cauzată de expunerea la furocumarine, un tip de substanță chimică care se găsește pe suprafețele plantelor și care poate fi activată de razele soarelui în timpul procesului de fotosinteză.

Astfel, dacă pielea intră în contact cu substanța chimică și aceasta se activează, se poate produce o reacție, din fericire doar la nivelul epidermei, stratul exterior al pielii.

Plantele care pot provoca fitofotodermatită includ:

- morcovii

- țelina

- citricele (cel mai frecvent lămâile verzi)

- smochinele

- mărarul sălbatic

- pătrunjel sălbatic

- păstârnac sălbatic.

Furocumarinele sunt, de asemenea, responsabile de producerea de melanină în exces în celulele pielii, fapt care determină decolorarea ulterioară a pielii.

Fitofotodermatita nu apare la toată lumea care se expune la furocumarine, însă există anumite persoane care au un risc mai mare a face acest tip de dermatită, între acestea fiind persoanele care au un risc de dermatită de contact.

Vezi și: Aspartamul, folosit în muștar, lapte, Cola sau guma "zero zahăr", declarat "posibil cancerigen pentru oameni". Lista alimentelor care conțin aspartam și pe care le mănânci zilnic

Alți factori de risc pentru această reacție cutanată pot include:

- lucrul sau joaca în aer liber

- grădinărit

- mersul pe jos sau alte activități în zone împădurite

- contactul cu plantele în timpul amiezii, când nivelurile de UVA sunt mai ridicate

- contactul cu plantele aflate la o altitudine mai mare

- atingerea plantelor care au multă sevă

- focurile de tabără, care pot duce la o expunere accidentală prin utilizarea lemnului care conține furocumarină

- gătitul sau prepararea băuturilor, arată Healthline.

Acest tip de dermatită de contact este mai frecventă în sezonul cald, primăvara și vara, perioadă în care plantele sunt mai active în producerea acestor substanțe care pot fi toxice pentru piele.

Fitofotodermatita, simptome

Simptomele fitofotodermatitei variază în funcție de ciclul de reacție. La început, este posibil să apară pete asemănătoare unor vezicule pe piele.

Acestea sunt adesea mâncărime și au o formă neregulată. Petele pot să apară oriunde pielea este expusă la substanța vegetală, iar cele mai frecvent afectate zone sunt:

- picioarele

- mâinile

- brațele.

Vezi și: Aerul condiționat, asociat cu bolile de piele și alergiile. La ce trebuie să fiți atenți când folosiți aparatul

Fitofotodermatira, diagnostic

Cazurile ușoare de fitofotodermatită nu necesită neapărat să apelați la medic. Dar, în cazul în care aveți bășici și mâncărimi severe, este indicat să vă prezentați la medicul de familie sau la dermatolog. De asemenea, dacă observați semne de infecție, cum ar fi răni care supurează este indicat să vă prezentați la medic.

Diagnosticul se face în urma unui examen fizic și a istoricului simptomelor, dar și al activităților la care ați participat înainte de apariția iritaților.

Trebuie reținut că este important să precizați activitățile la care ați participat, deoarece parte dintre simptome sunt similare cu ale altor afecțiuni dermatologice, precum:

- alergii la soare

- arsuri solare

- urticarie

- reacție la iedera otrăvitoare

- reacție la stejar otrăvitor.

Vezi și: Cum ne poate ajuta iaurtul să dormim mai bine și să avem un ten luminos. Alexandrescu: Reconstruiește țesuturile care au nevoie de ajutor

Fitofotodermatita, tratament

Fitofotodermatita este, de cele mai multe ori, tratată la acasă. Astfel, bășicile moderate pot fi calmate cu un prosop rece, iar în cazul celor mai severe se aplică unguente topice, cu steroizi, care pot reduce din inflamație. De asemenea, creme topice pot ajuta și la ameliorarea mâncărimii.

Decolorarea pielii va dispărea de la sine în decurs de câteva săptămâni.

Fitofotodermatita, prevenție

În cazul în care aveți un risc crescut de a dezvoltat un astfel de tip de dermatită de contact, sunt indicate câteva măruri de prevenție, care includ:

- echipament de protecție, mănuși, cizme și salopetă când lucrați în grădină

- haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, precum și ghete/pantofi sport, când ieșiți în drumeții sau în parc

- evitați să atinge plantele pe care nu le cunoașteți, pentru a reduce riscul să luați contact cu plantele ”otrăvitoare”

- evitați să intrați în contact cu iarba dacă aveți pielea udă sau transpirată

- persoanele alergice să evite ieșirile în pădure sau zone cu vegetație bogată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel