Cum ne poate ajuta iaurtul să dormim mai bine și să avem un ten luminos. Alexandrescu: Reconstruiește țesuturile care au nevoie de ajutor

Stocul de probiotice trebuie reînnoit în fiecare zi, iar un aport de 200-300 ml de iaurt este suficient pentru a susține digestia, dar și alte aspecte care țin de sănătatea florei...
Pentru a avea un somn liniștit și de calitate, care să ne asigure o stare de bine și energia pentru o nouă zi este important să fim atenți și la ceea ce mâncăm, în special în a doua parte a zilei, când nu trebuie să ne aglomerăm foarte mult stomacul, iar toată energia să ni se ducă spre digestie.
Astfel, pentru a nu adormi totuși cu gândul la mâncare, indicat este ca seara să avem o masă bogată în proteine și săracă în carbohidrați, dar mai ales, ca această masă să fie luată cu trei ore înainte de ora de culcare.
”De câteori vine vorba de calitatea somnului trebuie să ne gândim și la ce mâncăm în a doua jumătate a zilei. De foarte multe ori o masă copioasă seara produce insomnie, produce coșmar, produce vise care agită foarte mult și care, practic, toate acestea scad calitatea somnului. Ne trezim mai obosiți, mai puțin odihniți dimineața.
De foarte multe ori suntem întrebați ce să consumăm seara. Seara avem nevoie de alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați, pentru că digestia proteinelor se face rapid, mai ales dacă este vorba de lactate. Nu vom consuma carne seara, sub nicio formă. Vom consuma brânzeturi mai puțin sărate și bine-înțeles, elixirul unui somn bun, iaurtul.
Iaurtul, sana, laptele bătut, cu un aport mic de grăsime, 1,5-2%, dacă discutăm despre copii, chiar până la 3%, combinat cu o felie de pâine de secară sau cu o lingură de fulgi de ovăz, poate reprezenta o cină ușoară”, a declarat lector dr. Ligya Alexandrescu, nutriționist, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Supa-cremă, soluția sățioasă a serii
Potrivit nutriționistului, o altă soluție bună pentru masa de seară este cea dată de alimentele lichide, precum supele sau supele-cremă de legume, care trebuie însoțite de lactate, ce au un rol important în ceea ce privește sănătatea.
”Supa-cremă ne ajută să avem cantitatea suficientă de aliment, adică avem senzație de sațietate, dar trebuie să vină și proteina, care peste noapte reconstruiește țesuturile care au nevoie de ajutor.
Iaurtul, seara, este foarte recomandat tocmai pentru a promova o sănătate a colonului cât mai integră. Adică dimineață este ideal să avem digestie corespunzătoare în așa fel încât tenul să rămână frumos, să fim foarte bine hidratați și să avem țesuturile reparate”, mai spune Ligya Alexandrescu.
În ceea ce privește iaurtul, dar și alte lactate fermentate, cu un aport de 200-300 de ml ne asigurăm necesarul de probiotice, bacteriile care sunt prietenoase cu colonul și care ne ajută să avem un colon sănătos, dar și o digestie corectă.
Iaurtul, alte beneficii
Iaurtul este un produs lactat cu un conținut scăzut de calorii. O porție de 100 de grame de iaurt simplu, cu lapte integral, conține doar 61 de calorii, aproape la fel ca și laptele. Cu toate acestea, este mai bogat decât laptele, deoarece conține compuși probiotici suplimentari generați în urma procesului de fermentare.
Favorizează somnul
Triptofanul, un aminoacid din produsele lactate, facilitează producerea de serotonină și melatonină în creier și, dacă este consumat înainte de culcare, favorizează somnul.
Susține sănătatea oaselor
Iaurtul proaspăt, simplu, conține mai multe proteine, vitamina D, vitamina C, acid folic, fosfor și calciu, comparativ cu aceeași cantitate de de lapte cu care este preparat. Parte dintre acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea densității oaselor și a scăderii riscului de osteoporoză.
Potrivit pentru intoleranța la lactoză
Iaurtul proaspăt conține bacterii benefice pentru sănătate care facilitează digestia ușoară a lactozei. Deoarece cea mai mare parte a lactozei s-a transformat în acid lactic, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele, astfel că iaurtul poate sfi potrivit și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
Aliment probiotic
Iaurtul este recomandat ca aliment prebiotic, deoarece conține compuși care favorizează creșterea bacteriilor benefice în intestine.
Acesta conține mai multe bacterii probiotice, cum ar fi Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, bifidobacterium bifidum, care facilitează creșterea coloniei de bacterii prietenoase cu intestinul și suprimă agenții care provoacă diareea.
Consumul regulat de iaurt stimulează imunitatea și pregătește organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor fungice și a cancerelor intestinale, notează Nutrition&You.
”Probioticele trebuie reînnoite. Activitatea lor catalitică se consumă și atunci un aport constant, de 200-300 ml de iaurt, lapte bătut, băut seara asigură acest aport de probiotice și mai mult decât atât, colonul sănătos se vede pe față, ne asigură un ten luminos dimineața și după un somn liniștitor se întâmplă același lucru”, a mai spus nutriționistul.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum scap de pofta de dulce
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.