Florin Roșu, despre valul 6 COVID și ce urmează la sfârșitul verii: Fenomenul este mult mai precoce. Lumea pleacă în concedii, participă la evenimente

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Florin Rosu - Foto: Freepick @photoroyalty
Florin Rosu - Foto: Freepick @photoroyalty

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi a vorbit despre valul 6 și creșterea numărului e cazuri de COVID-19 în România.

Numărul cazurilor de COVID-19 în România începe să crească și deși medicii nu au încetat niciodată să ne recomande să respectăm în continuare regulile de igienă, specialiştii continuă aceste mesaje și recomandă prudenţă şi chiar purtarea măştii în spaţiile închise.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ''Sf Parascheva'' din Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat, joi, că a început să crească numărul persoanelor internate din cauza COVID-19 la nivelul municipiului Iaşi, însă acest trend este normal şi, în opinia sa, nu va exista un val şase al pandemiei.

La Spitalul de Boli Infecţioase numărul pacienţilor internaţi cu patologie COVID-19 a ajuns în ultima săptămână la 17, doi dintre aceştia necesitând îngrijire şi monitorizare 24 din 24 de ore în unitatea mobilă de terapie intensivă.

"Trendul ascendent al infectărilor de COVID-19 este unul normal dat fiind faptul că acesta este primul an în care oamenii au revenit la normalitate, la viaţa de dinainte de pandemie, pleacă în concedii, participă la evenimente, mai ales ales acum când ne bucurăm de o vară frumoasă", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf.Parascheva" din Iaşi.

În opinia acestuia, nu va exista valul şase al pandemiei de COVID-19, dar cu siguranţă va exista o creştere a numărului de pacienţi COVID-19.

"Preconizam ca acest lucru să se întâmple pe la sfârşitul verii, începutul toamnei, dar fenomenul este mult mai precoce. Spitalul de Boli Infecţioase este pregătit să facă faţă oricărei situaţii aşa cum a făcut şi până acum, cu respect şi grijă faţă de fiecare pacient care ne trece pragul", a precizat dr Florin Roşu, citat de Agerpres.

Medicul spune că cea mai bună metodă de prevenţie este purtarea măştii în spaţiile publice aglomerate, cum ar fi spre exemplu, magazinele.

Adrian Marinescu, despre restricții și ce urmează: Un val 6 care vine în etapa de conviețuire

 

"Putem să discutăm despre un val 6, doar că vorbim de un val care vine în etapa de conviețuire. La începutul anului 2022 spuneam că etapa pe care o avem în pandemie, pentru că pandemia nu s-a încheiat, este etapa în care conviețuim. Și spuneam și atunci că vor fi posibile creșteri și că numărul de infecții nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor. 

Există un trend care este peste tot în Europa și nu numai. De fapt, noi trebuie să gândim așa… Partea prudentă se referă la faptul că oamenii care, din păcate, sunt în vârstă, au boli cronice, se pot infecta și pot într-o oarecare măsură să facă și forme severe. Ceea ce discutăm despre vaccinare, discutăm despre lucrurile pe care le putem face", a declarat medicul Adrian Marinescu, în direct la Antena 3.

Ce urmează în următoarea perioadă

 

"Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute când era o situație mai bună. 

Punctual la ceea ce se întâmplă în spitale, este următoarea situație. Sunt mai multe prezentări, de aici se selectează și oamenii care au nevoie să fie internați iar la copii într-adevăr este o problemă. Ei fac forme ușoare, dar la copiii foarte mici, din păcate, ei trebuie să fie monitorizați în spital. Și atunci ajungem la punctul în care locurile sunt toate ocupate.

Pentru că vă aduc aminte că în București și în zonele limitrofe, toți copiii care au infecții cu SARS CoV-2 vin la Matei Balș. Ori este foarte greu de rezolvat și presiunea este crescută", a completat medicul.

Potrivit medicului Adrian Marinescu, se ia în calcul un trend ascendent în lunile următoare. 

"Vorbim de infectări, nu de cazuri severe. Este foarte important să facem această precizare. Nu mai vorbim despre acele forme severe, nu mai vorbim despre oameni care au nevoie de oxigen, situațiile de felul acesta sunt rare. Deci vorbim despre infectări, iar cele mai multe sunt ușoare și mai ales la adulți și nu necesită spitalizare.

Deci nu vorbim despre o presiune crescută la nivelul spitalelor. Dar dacă vorbim despre infecții, ca număr de infecții, ele pot crește. Trebuie să luăm în calcul că este o variantă virală care se transmite extrem de ușor și atunci fiecare persoană infectată transmite mai departe.

Și în următoarele săptămâni ne așteptăm să fie același trend de creștere", a mai spus Adrian Marinescu.  

CNCAV se desființează. Andrei Baciu: A fost o reală onoare, o mândrie adevărată. 67 de oameni au lucrat continuu pentru a vă vaccina în siguranță

 

CNCAV rămâne fără obiectul de activitate. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 se închide. Pandemia de coronavirus a intrat pe o pantă descendentă, astfel că nu se mai justifică menținerea CNCAV. 

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV) a făcut un bilanț al activității. 

Pandemia și vaccinarea vor rămâne un capitol unic în viața fiecăruia dintre noi. În România, efortul național pentru vaccinarea împotriva COVID19 a fost coordonat de către CNCAV. După un an și jumătate, CNCAV se închide, iar activitățile acestuia sunt preluate de către Ministerul Sănătăţii - România.

”Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost centrul organizatoric, logistic și comunicațional al efortului românesc pentru vaccinarea împotriva COVID-19. O echipă compusă din 67 de oameni, excepționali din punct de vedere profesional și uman, responsabili și motivați, a lucrat continuu într-o perioadă delicată, plină de provocări, pentru ca fiecare român să se poată vaccina în siguranță, simplu și rapid.

Le mulțumesc și le sunt profund recunoscător, atât colegilor mei din CNCAV, dar și celor 40.000 de persoane implicate în mod direct în campania de vaccinare din România, printre care medici și cadre medicale, angajați ai Ministerul Afacerilor Interne, Romania și Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro), mii de voluntari.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel