Fluoroza dentară, fluor pe dinți sau pete pe dinți, cauze, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le-ai făcut și cum poți să le faci să DISPARĂ

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Fluoroza dentara fluor pe dinti sau pete pe dinti - Foto: Freepick @mari_draiser
Fluoroza dentara fluor pe dinti sau pete pe dinti - Foto: Freepick @mari_draiser

Fluoroza dentară, afecțiunea tăcută care face pete pe dinți. Ce este, care sunt cauzele și ce tratamente există. Poate să dispară vreodată?

Fluoroza dentară este o afecțiune care determină modificări ale aspectului smalțului dentar și poate apărea atunci când copiii consumă în mod regulat fluor în timpul anilor de formare a dinților, la vârsta de 8 ani și mai puțin.

Cea mai mare parte a fluorozei dentare apare sub forma unor pete albe pe suprafața dinților care pot fi abia vizibile și nu afectează funcția dentară. Formele moderate și severe de fluoroză dentară, care sunt mult mai puțin frecvente, cauzează modificări mai extinse ale smalțului. În forma rară, severă, se pot forma gropițe în dinți. Forma severă nu apare aproape niciodată în comunitățile în care nivelul de fluorură din apă este mai mic de 2 miligrame pe litru, potrivit CDC.

Fluoroza dentară este cauzată de ingerarea unei cantități prea mari de fluor pe o perioadă lungă de timp, atunci când dinții se formează sub gingii.

Doar copiii cu vârsta de 8 ani și mai mici sunt expuși riscului, deoarece acesta este momentul în care se dezvoltă dinții permanenți.

Copiii mai mari de 8 ani, adolescenții și adulții nu pot dezvolta fluoroză dentară.

Gravitatea afecțiunii depinde de doza (cât de mult), durata (cât timp) și momentul (când se consumă) de administrare a fluorurii.

Care sunt posibilele cauze ale apariției fluorozei dentare?

Vezi și: 5 alimente care strică și îngălbenesc dinții

Medicul stomatolog, Ștefania Andrada Iancu, ne-a spus care e cauza care duce la apariția acestor pete, odată cu creșterea dinților permanenți.

"Fluoroza dentară este cauzată de consumul excesiv, respectiv de o intoxicație cu fluor din timpul formării dinților.

În funcție de concentrația primită, smalțul poate avea doar pete albe sau o asociere de pete albe și pete alb - gălbui - maro.

În afară de aspectul inestetic, structura smalțului este mai poroasă, iar în forme grave, devine friabil și se desprinde ușor de pe stratul de dentină", a declarat Ștefania Andrada Iancu, medic stomatolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Printre cauzele apariției fluorozei dentare se numără și:

- apa potabilă cu fluor

- pasta de dinți cu fluor, în special dacă este înghițită de copiii mici

- suplimentele alimentare eliberate pe bază de prescripție medicală sub formă de tablete sau picături (în special dacă sunt prescrise copiilor care beau deja apă fluorurată).

Cum poți evita riscul de fluoroză?


Pentru a reduce riscul de fluoroză, fiți conștient de cantitatea de fluor la care este expus copilul. Aflați despre legile de fluorizare a apei din zona dvs. sau testați apa de la robinet pentru a afla nivelul de fluorură.

În plus, ar trebui să:

- vă asigurați că cel mic scuipă pasta de dinți în loc să o înghită

- limitați consumul de alimente și băuturi zaharoase și acide de către copil

- aveți obiceiuri bune de igienă dentară cu cel mic

Fluoroza slăbește dinții?

Fluoroza dentară nu are niciun impact asupra sănătății sau funcției orale. De fapt, persoanele cu fluoroză sunt de fapt mai rezistente la carii. Această descoperire este cea care i-a determinat pe oficialii din domeniul sănătății să introducă fluorura în rezervele publice de apă la un nivel sigur.

Acest lucru înseamnă că rezervele publice de apă ar avea suficient fluor pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare, dar nu suficient pentru a provoca fluoroză. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), 0,7 miligrame de fluorură pe litru de apă este nivelul recomandat, potrivit Cleveland Clinic

Fluoroza dentară, simptome

Decolorarea dinților este singurul simptom al fluorozei. Decolorarea poate varia în funcție de gravitatea afecțiunii. Dentiștii folosesc următorii termeni pentru a clasifica fluoroza:

- Discutabilă: Câteva pete albe foarte ușoare și pete albe.

- Foarte ușoară: Zone albe ușoare care acoperă mai puțin de 25% din suprafețele dinților dumneavoastră.

- Ușor: Zone albe ușoare care acoperă mai puțin de 50% din suprafețele dentare.

- Moderat: Zone albe sau maro deschis care acoperă mai mult de 50% din suprafețele dinților dumneavoastră.

- Severă: Pete albe, maro deschis sau maro închis care afectează toate suprafețele. Dinții dvs. pot avea, de asemenea, pitting (mici depresiuni în smalțul dentar).

În cazurile ușoare, decolorarea dinților poate fi atât de ușoară încât nimeni în afară de dentistul dumneavoastră nu ar observa. Dar dacă fluoroza are un impact negativ asupra încrederii sau stimei de sine, tratamentele dentare cosmetice vă pot ajuta.

Vezi și: Parodontoza, cauze, simptome, tratament. Iancu: Parodontită e corect. Duce la PIERDEREA dintelui, chiar dacă pacientul nu vede carii sau nu are nicio durere

Fluoroza dentară, tratament. Dispar petele de pe dinți?

 

Întrebată ce tratament pot urma pacienții cu pete de fluor pe dinți și dacă există vreo șansă ca aceștia să-și albească dinții complet și să facă petele să dispară, medicul stomatolog a spus:

"Tratamentul recomandat este cel de întărire a structurii dentare prin infiltrații rasinice, uneori sunt necesare obturații din compozit (plombe) sau chiar coroane și fațete dentare", ne-a mai spus medicul stomatolog.

Ei bine, petele de fluoroză nu vor dispărea cu periajul și folosirea aței dentare. Singura modalitate de a scăpa de fluoroză este prin tratamente dentare cosmetice, cum ar fi lipirea dentară, fațetele sau coroanele.

Există proceduri stomatologice cosmetice care pot aborda fluoroza. Tratamentul care este cel mai potrivit pentru tine depinde de mai mulți factori, inclusiv de gravitatea fluorozei, de bugetul tău și de preferințele tale personale.

Vezi și: Retracția gingivală, ce este, simptome, cauze, tratament. Iancu: Semn al îmbolnăvirii osului. NU trebuie neglijată

Tratamentele comune pentru fluoroză includ:

- Albirea dinților. Dentistul aplică gel de albire pe dinți pentru o perioadă de timp prestabilită. Gelul vă luminează smalțul dinților, astfel încât să se amestece cu fluoroza. În timp ce albirea dinților este o opțiune pentru cazurile ușoare de fluoroză, alte tratamente pot fi mai potrivite pentru dumneavoastră.

Ce înseamnă albirea dentară și cine poate urma un astfel de tratament?

"Albirea dentara reprezintă tehnica de deschidere a nuanței dinților prin reacția substanței de albire cu smalțul.

Nu toți pacientii pot beneficia de albire dentară. Dacă pacientul are indicație pentru albire, tehnica de albire se stabilește împreună cu medicul. Cariile sau defectele de structură din diferite afectțiuni (amelogeneza imperfectă) sunt situații în care este contraindicata albirea dentară. 

De asemenea, pacienții care dorec să își albească dinții trebuie să știe că rezultatul nu este stabil în timp, dar poate fi menținut pe o perioadă mai îndelungată dacă sunt respectate anumite obiceiuri alimentare. Spre exemplu, cafeaua, tutunul, ceaiurile, vinul roșu trebuie evitate pentru menținerea rezultatului pe o perioada mai lunga de timp", a mai declarat medicul stomatolog Ștefania Andrada Iancu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Care sunt toate metodele prin care ne putem albi dinții? Odată albiți, dinții rămân albi pentru totdeauna?

"Albirea dentară se poate face în două feluri acasă, de către pacient, cu ajutorul unor gutiere (conformatoare din plastic) sau în cabinet.

În ambele metode se utilizează, la recomandarea medicului, substanțe special create de firmele producătoare de produse dentare. La baza procesului se utilizează peroxid de hidrogen de diferite concentrații ce acționează asupra structurii smalțului. Acestea sunt singurele tehnici de albire pe care doresc să le prezint, pentru că toate celelalte variante oferite pe piață nu le încurajez.

Am întâlnit frecvent pacienți cu un rezultat inestetic sau cu leziuni grave ale smalțului sau ale gingiei din cauza unor tehnici de albire (ape de gură, benzi, geluri din comerț) care nu sunt recomandate de medici", a mai spus Ștefania Andrada Iancu.

- Lipirea dentară. În timpul acestei proceduri, medicul dentist utilizează rășină compozită de culoarea dinților pentru a acoperi petele de fluoroză. Dinții dvs. sunt apoi formați și lustruiți pentru rezultate cu aspect natural.

- Fațete dentare. Confecționate din rășină sau porțelan, fațetele sunt cochilii subțiri care aderă la suprafețele frontale ale dinților dumneavoastră. Fațetele sunt făcute la comandă, așa că va trebui să aveți amprente dentare pentru a obține o potrivire și o dimensiune corecte.

Vezi despre:Fațete dentare, avantaje și dezavantaje. Se pun doar de frumusețe sau aduc vreun beneficiu? Iancu: Acesta este SINGURUL dezavantaj

- Coroane dentare. La fel ca și fațetele, coroanele sunt realizate la comandă. Cu toate acestea, acest tip de restaurare dentară se potrivește peste întregul dinte. Dentistul dumneavoastră va trebui să îndepărteze o parte din smalțul natural pentru ca coroana să se potrivească corect.

- Microabraziunea smalțului. În timpul acestei proceduri, dentistul dumneavoastră îndepărtează un mic strat de smalț de pe dinți. Acest lucru ajută la eliminarea multor pete de fluoroză.

Adesea, dentistul va urma microabraziunea smalțului cu albirea dinților pentru a face culoarea dinților dumneavoastră și mai uniformă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel