Forma corpului și sănătatea. Forma pară, mai sănătoasă

Dana Lascu |
Data publicării:

Pentru femei, grăsimile se acumulează de obicei în jurul șoldurilor, rezultând un aspect în formă de pară. La bărbați, grăsimea tinde să se depoziteze în jurul abdomenului, creând o formă de măr. Potrivit unui nou studiu realizat pe șoareci, este mai sănătos să fii o pară decât un măr.

Ne place sau nu, toată lumea acumulează grăsime. Pentru femei, aceasta se acumulează de obicei în jurul șoldurilor, rezultând un aspect în formă de pară. La bărbați, grăsimea tinde să se depoziteze în jurul abdomenului, creând o formă de măr.

Femeile / femelele, mai avantajate

După cum s-a dovedit este mai sănătos să fii o pară decât un măr.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California, Riverside, a descoperit că numai șoarecii masculi au experimentat neuroinflamație sau activarea sistemului imunitar în creier după ce au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi. În timp ce femelele nu au fost afectate, masculii au prezentat testosteron scăzut și un număr redus de spermatozoizi, în plus față de neuroinflamație.

Rezultatele studiului apar în revista Frontiers in Immunology.

Studiile clinice au determinat cercetătorii să creadă că femeile sunt protejate împotriva creșterii în greutate atunci când sunt tinere, din cauza estrogenului ovarian. Echipa a constatat că femeile câștigă în greutate după menopauză din cauza unei scăderi precipitate a estrogenului, ducând la scăderea parametrilor de sănătate, inclusiv apariția obezității.

Cum au ajuns la aceste concluzii

Am abordat această presupunere prin eliminarea ovarelor la șoareci tineri", a declarat Djurdjica Coss, profesor asociat de științe biomedicale la UCR, cea care a condus studiul. „Am constatat că șoarecii continuă să crească în greutate când se hrănesc cu o dietă bogată în grăsimi, sugerând că hormonii ovarieni sunt într-adevăr protectori împotriva îngrășării. Dar am descoperit că acești șoareci femele nu prezintă nici neuroinflamație, nici schimbări în hormonii reproducători, sugerând că sunt protejați de alți factori decât estrogenul ovarian. Aceasta este o descoperire nouă", a notat ea, într-un material dat publicității de Universitatea din California, Riverside.

Aceste constatări, derivate din studiul pe șoareci, ar putea avea aplicații la om, a adăugat Coss.

Odată cu obezitatea apar și problemele

Șoarecii cu dietă bogată în grăsimi dezvoltă sindromul metabolic - o constelație de patologii care include diabetul de tip 2 și insensibilitatea la insulină - în mod similar cu oamenii obezi", a spus ea.

Bărbații obezi au un nivel scăzut de testosteron, contribuind la libidoul scăzut, la o energie scazută și la o forță musculară redusă, iar șoarecii masculi obezi au prezentat un nivel al testosteronului și un număr de spermatozoizi mai mic cu aproape 50%. Vedem asta și la șoareci; cei obezi masculi au prezentat aproape 50% mai puțin testosteron si spermatozoizi. Femelele obeze au probleme cu ciclurile lor menstruale. Și nu ovulează. Șoarecii femele obeze prezintă același lucru, care contribuie la scăderea fertilității. Interesant e că 18% dintre cuplurile din Statele Unite au nevoie acum de intervenții medicale - tratamente hormonale, fertilizare in vitro - pentru a concepe un copil. Obezitatea este, probabil, un factor".

Obezitatea crescută este o problemă de sănătate publică în Statele Unite, unde mai mult de 30% dintre oameni sunt obezi, iar mai mult de două treimi sunt supraponderali. Obezitatea a fost asociată cu declinul mental și cu o creștere a ratei de accident vascular cerebral, pe lângă alte probleme care afectează organele interne. În SUA, unele grupuri minoritare etnice sunt afectate în mod disproporționat de obezitate.

Femeile și bărbații depun grăsime diferit

Femeile și șoarecii femele depun grăsime în mod diferit față de cei de sex masculin. Femeile depozitează grăsimi subcutanat, chiar sub piele, în timp ce bărbații și masculii șoareci acumulează grăsimi mai adânc, în regiunea viscerală a corpului, ceea ce poate afecta organele interne.

În cele din urmă, chiar și la femei/femele, regiunile subcutanate sunt copleșite de grăsime, iar regiunea abdominală începe să prezinte obezitate, ceea ce duce la neuroinflamare.

Când sunt supraponderale, femeile sunt mai protejate decât bărbații în cazul neuroinflamației", a notat Coss. „Aceasta ar putea fi o protecție evolutivă pentru femeile care au nevoie să poată suporta o mai mare schimbare de greutate în timpul sarcinii. Această protecție este în mod semnificativ redusă atunci când femeile supraponderale devin obeze și grăsimile se adună în jurul taliei".

În continuare, Coss și echipa ei vor explora, la șoareci, cât și cum este legată greutatea abdominală de neuroinflamație.

Provoacă neuroinflamație

Știm că grăsimea abdominală - adică grasimea din jurul organelor viscerale - devine mai inflamată cu adăugarea de grăsime", a spus ea. „Această grăsime recrutează apoi celulele imune, din circulația sanguină, care se activează".

O altă descoperire importantă a acestui studiu este aceea că celulele imune periferice, în special macrofagele, traversează bariera hemato-encefalică - bariera protectoare care oprește afluxul celor mai mulți compuși din sânge către creier. Această infiltrație a celulelor imune periferice în creier apare în plus față de activarea celulelor imune rezidente.

Creierul a fost considerat un „site imunitar protejat", însă vom arăta că inflamația periferică „se varsă" în creier, care, la rândul său, poate cauza problemele neuronale menționate mai sus", a spus Coss.

Coss a explicat că nu este clar ce cauzează această activare și că echipa ei de cercetători intenționează să investigheze subiectul în continuare.

Supravegheați-vă greutatea!

Știm că celulele imune secretă citokinele, care sunt markeri inflamatorii, în sânge. Este posibil ca aceste citokine să circule în sânge din țesutul adipos și să activeze celulele imune pentru a traversa bariera hemato-encefalică", a spus ea. „Este posibil ca și alte celule imune să contribuie la neuroinflamare. În mod clar, munca noastră a provocat câteva subiecte de cercetare pe care am dori să le răspundem".

Coss a recunoscut greutatea este un subiect sensibil, chiar și pentru clinicienii care au sarcina dificilă de a vorbi despre el pacienților.
La urma urmei, asociem hrana cu fericirea, interacțiunile sociale și adunările de familie", a spus ea. „Totuși, sfatul meu este: „Aupravegheați-vă dieta!" Și controlațți-vă atent greutatea corporală, în special în jurul abdomenului".

Studiu, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel