Fotbal, practicarea acestui sport în liceu schimbă creierul adolescenților

Un singur sezon de fotbal este suficient pentru a provoca modificări microscopice în structura creierului unui licean care a practicat acest sport, arată un studiu. Cercetarea este una dintre primele de acest fel care analizează modul în care impactul sportului afectează creierul copiilor.

Cercetătorii de la trei universități americane: Berkeley, Duke și Universitatea din Carolina de Nord au folosit un nou tip de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a scana creierul a 16 jucători de liceu, cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani, înainte și după un sezon de fotbal. Ei au descoperit schimbări semnificative în structura materiei cenușii din partea din față și din spate a creierului, unde impactul este cel mai probabil să apară, precum și schimbări ale structurilor adânci din interiorul creierului. Toți participanții purtau căști și niciunul nu a a fost supus unor impacturi suficient de severe pentru a face o comoție.

"Se vede destul de clar că efectele repetate asupra capului, chiar și într-o perioadă scurtă de timp, pot provoca schimbări în creier. Aceasta este perioada în care creierul se dezvoltă încă, nu este matur, astfel încât există multe procese biologice critice care se desfășoară și nu se știe cum aceste schimbări, pe care le observăm, pot afecta modul în care creierul se maturizează și se dezvoltă", a spus Chunlei Liu, profesor de inginerie electrică și științe informatice la Institutul de Neuroștiințe al UC Berkeley, autorul principal al studiului.

Potrivit Medicalxpress.com dovezile mondiale arată însă că loviturile repetate ale craniului - cum ar fi în cazul celor care au fost răniți în timp ce joacă hochei sau fotbal sau a militarilor care s-au rănit în luptă - pot duce la declinul cognitiv pe termen lung și la creșterea riscului de tulburări neurologice, chiar și atunci când loviturile nu provoacă comoție.
De-a lungul ultimului deceniu, cercetătorii au descoperit că un număr alarmant de soldați pensionari și profesioniști din fotbal prezintă semne de boală neurodegenerativă recent identificată, numită encefalopatie cronică traumatică (CTE), caracterizată printr-o acumulare de proteine patogene în creier. Deși încă nu este bine înțeles fenomenul, se consideră că CTE provoacă tulburări de dispoziție, declin cognitiv și, în cele din urmă, tulburări motorii pe măsură ce un pacient îmbătrânește. Diagnosticul definitiv al CTE poate fi făcut numai prin examinarea creierului în timpul unei autopsiipentru a vedea proteinele patogene.

Aceste constatări au ridicat îngrijorarea cu privire la repetarea loviturilor la cap care poate provoca leziuni ale creierului la tinerii sau elevii de liceu și dacă este posibil să se detecteze aceste schimbări la o vârstă fragedă.

"Există o mulțime de dovezi care arată că doar jocurile sportive influențează creierul și puteți vedea aceste modificări la nivel molecular în acumularea de proteine patogene diferite asociate cu boli neurodegenerative precum Parkinson și demență", a spus Liu.

O chestiune de cenușiu și alb

Studiile recente privind RMN-ul au arătat că practicarea fotbalului un sezon sau două în liceu poate slăbi materia albă din interiorul creierului. Liu și echipa lui au vrut să știe dacă loviturile repetate la cap ar putea afecta și materia cenușie a creierului.

"Materia cenușie din zona cortexului este situată în exteriorul creierului, așa că ne-am aștepta ca această zonă să fie mai direct legată de impactul în sine", a spus Liu.

Cercetătorii au folosit un nou tip de RMN pentru a examina ,,încurcăturile" neuronale complicate care alcătuiesc substanța cenușie. Ei au descoperit că organizarea materiei cenușii în creierul jucătorilor s-a schimbat după un sezon de fotbal, iar aceste modificări au fost corelate cu numărul impacturilor asupra capului și poziția acestuia, măsurate de accelerometrele montate în căștile jucătorilor.

Schimbările au fost apărut în partea din față și din spate a cortexului cerebral, care este responsabil pentru funcțiile de ordin superior, cum ar fi memoria, atenția și cunoașterea, și în talamusul, care transmite informații senzoriale și coordonează mișcarea.
Deși studiul nu a analizat consecințele schimbărilor observate, există dovezi care sugerează că astfel de schimbări ar fi dăunătoare pe termen lung. Testele au arătat că funcția cognitivă a elevilor nu s-a schimbat pe parcursul sezonului și este încă neclar dacă aceste schimbări ale creierului sunt permanente.

Dar cercetătorii insistă în continuare prudență în cazul tinerilor care practică sporturi de impact.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel