Fructele de goji uscate protejează contra pierderii vederii cauzată de vârstă. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Fructele de goji. Foto: Robert Bykowski, de la Pexels
Fructele de goji. Foto: Robert Bykowski, de la Pexels

Consumul regulat a unei mici porții de fructe de goji uscate poate oferi protecție împotriva degenerescenței maculare cauzate de vârstă, principala cauză a pierderii vederii la vârstnici.

Consumul regulat a unei mici porții de fructe de goji uscate poate ajuta la prevenirea sau întârzierea dezvoltării degenerescenței maculare asociate cu vârsta, la persoanele sănătoase de vârstă mijlocie, potrivit unui studiu mic, randomizat, realizat la Universitatea din California, Davis și publicat în jurnalul Nutrients (link direct studiu).

Dezvoltarea degenerescenței maculare asociate cu vârsta este cauza principală a pierderii vederii la persoanele în vârstă și se estimează că afectează peste 170 milioane la nivel global.

„Degenerescența maculară cauzată de vârstă vă afectează câmpul vizual central și vă poate afecta capacitatea de a citi sau de a recunoaște fețele”, a spus dr. Glenn Yiu, coautor al studiului și profesor asociat la Departamentul de Oftalmologie și Științe ale vederii.

Cercetătorii au descoperit că 13 participanți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani, care au consumat 28 de grame (aproximativ o mână) de fructe de goji de cinci ori pe săptămână timp de 90 de zile au avut crescută densitatea pigmenților de protecție în ochi. În schimb, la 14 participanți la studiu care au consumat un supliment comercial pentru sănătatea ochilor în aceeași perioadă nu s-a constatat o astfel de creștere.

Pigmenții (care au avut nivelul crescut în grupul care a consumat fructe de goji) - adică luteină și zeaxantina - filtrează lumina albastră dăunătoare și oferă protecție antioxidantă. Ambii ajută la protejarea ochilor în timpul îmbătrânirii.

„Luteina și zeaxantina sunt ca o protecție solară pentru ochi”, a spus autorul principal Xiang Li, doctorand în Programul de Biologie Nutrițională.

„Cu cât luteina și zeaxantina au niveluri mai mari în retină, cu atât aveți mai multă protecție. Studiul nostru a constatat că, chiar și în ochii normali sănătoși, acești pigmenți optici pot fi măriți cu o mică porție zilnică de fructe de goji”, a spus Li. 

Fructele, folosite pentru sănătatea ochilor în China

Fructele de Goji sunt de fapt fructele Lycium chinense și Lycium barbarum, două specii de tufișuri care se găsesc în nord-vestul Chinei. Fructele uscate de goji sunt un ingredient comun în supele chinezești și sunt populare ca ceai de plante. Sunt asemănătoare cu stafidele și pot fi consumate și ca o gustare.

În medicina chineză, se spune că fructele de goji au calități de „luminozitatea ochilor”. Dr Li, care a crescut în nordul Chinei, sune că era curios să vadă dacă există proprietăți fiziologice pentru „luminozitatea ochilor”.

„Există multe tipuri de boli ale ochilor, așa că nu este clar ce boală vizează „luminozitatea ochilor””, a explicat Li.

Ea a cercetat compușii bioactivi din fructele de goji și a descoperit că acestea conțin cantități mari de luteină și zeaxantină, despre care se știe că reduc riscul de boli oculare legate de degenerescența maculară dată de vârstă. Forma de zeaxantina din boabele de goji este, de asemenea, o formă foarte biodisponibilă, conform lui Li, ceea ce înseamnă că este ușor absorbită în sistemul digestiv, astfel încât organismul să o poată folosi.

Tratamentul actual pentru stadiile intermediare ale Degenerescența maculară cauzată de vârstă foloseste suplimente alimentare speciale, numite AREDS, care contin vitaminele C, E, zinc, cupru si luteină și zeaxantina. Nicio terapie cunoscută nu s-a demonstrat încă să afecteze stadiile incipiente ale bolii.

„Studiul nostru arată că fructele de goji, care sunt o sursă naturală, pot îmbunătăți pigmenții maculari ai participanților sănătoși, dincolo de a lua suplimente nutritive în doze mari”, a spus Yiu. „Următorul pas pentru cercetarea noastră va fi examinarea fructelor de goji la pacienții cu Degenerescența maculară cauzată de vârstă în stadiu incipient”, a anunțat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel