Fructul care ajută inima și luptă împotriva cancerului. Scade glicemia și te ajută să pierzi în greutate

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Fructul care ajuta inima Foto: Freepik @ KamranAydinov
Fructul care ajuta inima Foto: Freepik @ KamranAydinov

Fructul care ajută inima și luptă împotriva cancerului. Este bogat în antioxidanți și fibre care încetinesc rata de absorbție a zahărului în organism.

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, care conține fibre, vitamine și minerale. Acestea pot fi benefice pentru sănătatea ta generală, inclusiv pentru inimă.

Vinetele, cunoscute și sub numele de vinete, fac parte din familia de plante Solanaceae și sunt folosite în multe feluri de mâncare diferite în întreaga lume.

Deși sunt adesea considerate o legumă, ele sunt, din punct de vedere tehnic, un fruct, deoarece cresc dintr-o plantă cu flori și conțin semințe.

Vezi și: Pătrunjelul, beneficii pentru sănătate. Ce anume îi asigură potențialul anticancerigen

Există multe soiuri care variază în mărime și culoare. Și în timp ce vinetele cu o piele de un violet intens sunt cele mai comune, ele pot fi roșii, verzi sau chiar negre.

Pe lângă faptul că aduc o textură unică și o aromă blândă rețetelor, vinetele aduc o serie de potențiale beneficii pentru sănătate.

Citește și: 3 cancere greu de depistat: simptomele se confundă cu alte boli. Cum știi dacă ai aceste 3 cancere

1. Bogat în mulți nutrienți

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că acestea conțin o cantitate bună de vitamine, minerale și fibre în puține calorii.

O porție de 82 de grame de vinete crude conține următorii nutrienți:

- Calorii: 20

- Carbohidrați: 5 grame

- Fibre: 3 grame

- Proteine: 1 gram

- Mangan: 10% din IDR

- Folat: 5% din IDR

- Potasiu: 5 % din IDR

- Vitamina K: 4% din doza zilnică zilnică

- Vitamina C: 3% din AJR

Vinetele conțin, de asemenea, cantități mici de alți nutrienți, inclusiv niacină, magneziu și cupru.

2. Bogat în antioxidanți

Pe lângă faptul că conțin o varietate de vitamine și minerale, vinetele se mândresc cu un număr mare de antioxidanți.

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului împotriva daunelor cauzate de substanțele dăunătoare cunoscute sub numele de radicali liberi.

Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Vinetele sunt deosebit de bogate în antocianină, un tip de pigment cu proprietăți antioxidante care este responsabil pentru culoarea lor vibrantă.

În special, antocianina din vinete numită nasunin este deosebit de benefică.

De fapt, mai multe studii au confirmat că este eficient în protejarea celulelor împotriva deteriorării de către radicalii liberi dăunători.

3. Poate reduce riscul de boli de inimă

Datorită conținutului lor de antioxidanți, unele studii sugerează că vinetele pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Într-un studiu, iepurilor cu colesterol ridicat li s-a administrat zilnic 10 ml de suc de vinete timp de două săptămâni.

La finalul studiului, aceștia aveau niveluri mai scăzute atât de colesterol LDL, cât și de trigliceride, doi markeri din sânge care pot duce la un risc crescut de boli de inimă atunci când sunt ridicați.

Alte studii au demonstrat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii.

Într-un studiu, animalele au fost hrănite cu vinete crude sau la grătar timp de 30 de zile. Ambele tipuri au îmbunătățit funcția cardiacă și au redus severitatea atacului de cord.

În timp ce aceste rezultate sunt promițătoare, este important de reținut că cercetările actuale se limitează la studii pe animale și în eprubete. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua modul în care vinetele pot afecta sănătatea inimii la oameni.

4. Poate favoriza controlul zahărului din sânge

Adăugarea vinetelor în dieta ta poate ajuta la menținerea sub control a zahărului din sânge.

Acest lucru se datorează în primul rând faptului că vinetele sunt bogate în fibre, care trec intacte prin sistemul digestiv.

Fibrele pot scădea glicemia prin încetinirea ratei de digestie și de absorbție a zahărului în organism. Absorbția mai lentă menține constant nivelul de zahăr din sânge și previne vârfurile și căderile.

Alte cercetări sugerează că polifenolii, sau compușii naturali ai plantelor, care se găsesc în alimente precum vinetele, pot reduce absorbția zahărului și pot crește secreția de insulină, ambele putând contribui la scăderea glicemiei.

Un studiu în eprubetă a analizat extractele de vinete îmbogățite cu polifenoli. Acesta a arătat că acestea ar putea reduce nivelul unor enzime specifice care influențează absorbția zahărului, ajutând la reducerea glicemiei.

Vinetele se încadrează bine în recomandările dietetice actuale pentru controlul diabetului, care includ o dietă bogată în fibre, bogată în cereale integrale și legume.

5. Ar putea ajuta la pierderea în greutate

Vinetele sunt bogate în fibre și sărace în calorii, ceea ce le face un plus excelent pentru orice regim de pierdere în greutate.

Fibrele se deplasează prin tractul digestiv încet și pot promova sațietatea, reducând aportul de calorii.

O porție de 82 de grame de vinete crude conține 3 grame de fibre și doar 20 de calorii.

În plus, vinetele sunt adesea folosite ca înlocuitor bogat în fibre și cu puține calorii pentru ingredientele mai calorice din rețete.

6. Poate avea beneficii în lupta împotriva cancerului

Vinetele conțin mai multe substanțe care prezintă potențial în combaterea celulelor canceroase.

De exemplu, glicozidele rhamnosilice de solasodină (SRGs) sunt un tip de compus care se găsește în unele plante din categoria Solanaceae, inclusiv în vinete.

Unele studii pe animale au arătat că SRG-urile ar putea provoca moartea celulelor canceroase și pot ajuta, de asemenea, la reducerea recurenței anumitor tipuri de cancer.

Deși cercetările pe această temă sunt limitate, SRG-urile s-au dovedit a fi deosebit de eficiente împotriva cancerului de piele atunci când sunt aplicate direct pe piele.

În plus, mai multe studii au constatat că un consum mai mare de fructe și legume, cum ar fi vinetele, poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

O analiză care a analizat aproximativ 200 de studii a constatat că consumul de fructe și legume a fost asociat cu protecția împotriva cancerului pancreatic, de stomac, colorectal, de vezică, de col uterin și de sân.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care compușii găsiți în vinete pot afecta în mod specific cancerul la om.

7. Foarte ușor de adăugat în dieta ta

Vinetele sunt incredibil de versatile și pot fi ușor de încorporat în dieta ta.

Poate fi coaptă la cuptor, prăjită, la grătar sau sărată și savurată cu un strop de ulei de măsline și un strop rapid de condimente.

De asemenea, poate fi folosită ca înlocuitor cu puține calorii pentru multe ingrediente bogate în calorii.

Acest lucru vă poate reduce aportul de carbohidrați și calorii, crescând în același timp conținutul de fibre și nutrienți al mesei.

Vinetele sunt un aliment bogat în fibre, cu un conținut scăzut de calorii, bogat în nutrienți și cu multe beneficii potențiale pentru sănătate.

De la reducerea riscului de boli de inimă până la ajutor în controlul zahărului din sânge și pierderea în greutate, vinetele sunt un adaos simplu și delicios la orice dietă sănătoasă.

De asemenea, sunt incredibil de versatile și se potrivesc bine în multe feluri de mâncare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel