Fructul care te scapă de problemele gastrice după mesele de Crăciun. Dr Ciuhodaru: O felie este suficientă
Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum și ce trebuie să mâncăm la mesele de Crăciun astfel încât să nu ajungem la Urgență cu probleme digestive. El spune și că un anume fruct poate face diferența. ...
Mâncarea tradițională românească de Crăciun este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă. Medicul specializat în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru, ne sfătuiește să fim cumpătați atunci când ne așezăm la masă și să combinăm corect alimentele.
„Moderația ar trebui să fie cheia alimentației și de sărbătoarea Crăciunului, în caz contrar veți avea nevoie de serviciul de urgență. (...) Cei care au postit ar trebui să reia cu prudență alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și de friptură. Iar alimentele trebuie introduse treptat. (...)
Țineți cont că fiecare masă ar trebui să conțină un singur aliment concentrat și considerați concentrat tot ce nu e fruct sau legumă, așa că friptura și sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau a cărnii cu cartofi, și nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă. Și faceți o pauză de măcar jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice. Indiferent de starea de sănătate, mare atenție, alcoolul trebuie consumat putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare, iar precauții speciale ar trebui avute în vedere în special la cei cu afecțiuni digestive, metabolice sau cardiace, care ar trebui să respecte regimul igieno-dietetic, adică fără dulciuri, sare și pe cel medicamentos.
Aș putea spune că precauții speciale există pentru cei metabolice, precum diabetul, care vor respecta indicațiile terapeutice, pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând chiar până la comă. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune, insuficiență cardiacă și cardiopatii ischemice, vor fi atenți la excesul de sare și grăsimi, iar orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut și necesită prezentarea de urgență la spital. Iar cei care se știu cu alergii alimentare, vor avea grijă la tipurile de produse consumate și vor avea la ei medicația de urgență și se vor prezenta la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii”, a explicat medicul primar în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru, la B1TV.
El a arătat și că există un fruct care, consumat la masă, va favoriza digestia și va duce la evitarea problemelor digestive.
„Puteți începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă.
După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate și alimentate mai puțin grase, în așa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă și să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric și nu numai.
Combinația de grăsime și alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave și nu chiar de Terapie Intensivă și intervenții chirurgicale. Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în așa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Și felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.
Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul Ciuhodaru.
-
Ce trebuie să știi despre slănină. Cum se mănâncă corect02.11.2025, 22:22
-
Statinele, asociate cu cancerul. Ce s-a aflat abia acum02.11.2025, 20:53
-
-
Semnul banal care îți arată că ai o boală cardiacă mortală02.11.2025, 18:41
-
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce să nu mai ții roșiile în frigider
Află de ce nu ar trebui să mai păstrezi roșiile în frigider. Uite cum să le depozitezi corect pentru a te bucura de aroma lor naturală.
