Fructul care te scapă de problemele gastrice după mesele de Crăciun. Dr Ciuhodaru: O felie este suficientă

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum și ce trebuie să mâncăm la mesele de Crăciun astfel încât să nu ajungem la Urgență cu probleme digestive. El spune și că un anume fruct poate face diferența. ...
Mâncarea tradițională românească de Crăciun este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă. Medicul specializat în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru, ne sfătuiește să fim cumpătați atunci când ne așezăm la masă și să combinăm corect alimentele.
„Moderația ar trebui să fie cheia alimentației și de sărbătoarea Crăciunului, în caz contrar veți avea nevoie de serviciul de urgență. (...) Cei care au postit ar trebui să reia cu prudență alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și de friptură. Iar alimentele trebuie introduse treptat. (...)
Țineți cont că fiecare masă ar trebui să conțină un singur aliment concentrat și considerați concentrat tot ce nu e fruct sau legumă, așa că friptura și sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau a cărnii cu cartofi, și nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă. Și faceți o pauză de măcar jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice. Indiferent de starea de sănătate, mare atenție, alcoolul trebuie consumat putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare, iar precauții speciale ar trebui avute în vedere în special la cei cu afecțiuni digestive, metabolice sau cardiace, care ar trebui să respecte regimul igieno-dietetic, adică fără dulciuri, sare și pe cel medicamentos.
Aș putea spune că precauții speciale există pentru cei metabolice, precum diabetul, care vor respecta indicațiile terapeutice, pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând chiar până la comă. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune, insuficiență cardiacă și cardiopatii ischemice, vor fi atenți la excesul de sare și grăsimi, iar orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut și necesită prezentarea de urgență la spital. Iar cei care se știu cu alergii alimentare, vor avea grijă la tipurile de produse consumate și vor avea la ei medicația de urgență și se vor prezenta la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii”, a explicat medicul primar în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru, la B1TV.
El a arătat și că există un fruct care, consumat la masă, va favoriza digestia și va duce la evitarea problemelor digestive.
„Puteți începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă.
După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate și alimentate mai puțin grase, în așa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă și să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric și nu numai.
Combinația de grăsime și alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave și nu chiar de Terapie Intensivă și intervenții chirurgicale. Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în așa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Și felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.
Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul Ciuhodaru.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
De ce să nu mai ții periuța de dinți lângă chiuvetă
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Bei suficientă apă? Adevărul despre hidratare te va șoca! Cei 2L sunt un mit
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Ce nu trebuie să faci niciodată la un priveghi. Greșelile pe care mulți le fac fără să știe
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Ai curaj să te speli pe dinți într-un picior? Poți urca scările cu un sac de cartofi? Uite de ce trebuie să încerci
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.