Funcții ale creierului la porc, restaurate la 4 ore după moarte

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:

Funcții ale creierului la un porc mort de patru ore au fost restabilite de cercetători într-un studiu.

Funcții ale creierului la un porc decedat de 4 ore - circulație și mai multe activități celulare - au fost restaurate la patru ore după moarte. Descoperirea cercetătorilor trezește ipoteze pe termen lung privind natura ireversibilă a încetării unor funcții ale creierului după moarte, potrivit medicine.yale.edu, site-ul Universității Yale.

Ce funcții s-au restabilit

Oamenii de știință de la Yale au folosit o soluție chimică special concepută ca să păstreze creierul postmortem. În urma experimentului au observat că funcționează multe funcții celulare de bază despre care credeau că încetează la secunde sau minute după deces.

Însă, nu s-a sesizat acel tip de activitate electrică organizată asociat cu percepția, conștientizarea sau conștiința, deci cu funcția normală a creierului.

„Creierul intact al unui mamifer mare păstrează o capacitate, anterioară subapreciată, pentru restabilirea circulației și a anumitor activități moleculare și celulare la mai multe ore după oprirea circulației", a declarat Nenad Sestan, profesor de Neuroștiințe, Medicină Comparativă, Genetică si Psihiatrie, citat de medicine.yale.edu.

Creier activ, nu creier viu

Cercetătorii subliniază că, din punct de vedere clinic, acel creier de porc nu este un creier viu, ci este un creier celular activ. În laborator, aceștia au observat că probele de țesuturi mici monitorizate au arătat semne de viabilitate celulară, chiar și când tesutul a fost recoltat de mai multe ore după moarte.

La 4 ore după moartea porcului, ei au conectat vasculatura creierului ca să circule într-o soluție unică, pe care au dezvoltat-o ca să păstreze țesutul cerebral, și au folosit un sistem pe care l-au denumit BrainEx.

Ce au descoperit? Integritatea celulelor neurale s-a păstrat, iar anumite funcționalități ale celulelor neuronale, gliale și ale celulelor vasculare au fost restaurate.

Pentru prima dată, oamenii de știință au avut șansa să investigheze creierul mare în trei dimensiuni, care ce le-a oferit posibilitatea de a studia interacțiuni celulare complexe și conectivitatea lor.

Provocare pe viitor

Descoperirea, se arată pe medicine.yale.edu, ar putea ajuta medicii să găsească modalități de a ajuta salvarea funcției cerebrale la pacienții cu accident vascular cerebral sau de a testa eficacitatea terapiilor noi care vizează recuperarea celulară după accidentare, spun autorii cercetării.

Potrivit acestora, nu este clar dacă această abordare poate fi aplicată la un creier uman decedat recent. Un motiv este și că soluția chimică utilizată nu are multe componente prezente în sânge uman - cum ar fi sistemul imunitar și alte celule sanguine. Iar orice studiu viitor pe țesut uman cerebral care ar trebui făcut sub supraveghere etică strictă.

„Restaurarea conștiinței nu a fost niciodată un obiectiv al acestei cercetări", a declarat unul dintre autorii studiului, Stephen Latham, directorul Centrului Interdisciplinar pentru Bioetică al Universității Yale.

Cercetarea a fost, în principal, finanțată de Institutul National al Sănătații, BRAIN Initiativa.

Studiul a fost publicat în faimoasa revistă Nature. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel