Alcool, scanări tulburătoare ale leziunilor create pe creier

Angela Sabău |
Data publicării:

alcoolul poduce daune mult timp după consum
alcoolul poduce daune mult timp după consum

Alcoolul produce leziuni pe creier care au fost analizate de cercetători. Scanările au arătat că efectele sunt valabile multe săptămâni după întreruperea consumului.

După o beție zdravănă, durerile de cap, senzația de rău și oboseala provocată de mahmureală, dispar de obicei a doua zi. Dar creierul poate să simtă efectele beției timp de șase săptămâni după, a constatat un studiu publicat de dailymail.com.

Oamenii de știință au folosit scanările creierului ale unor alcoolici pentru a găsi materia albă - părți ale creierului care conțin nervi – care continuă să se schimbe după mai mult de o lună fără alcool.

Cercetătorii de la Spanish Institute of Neuroscience și Central Institute of Mental Health in Germany au scanat creierul a 90 de bărbați alcoolici.

Pacienții au ajuns în spital din cauza problemelor legate de consumul de alcool, iar scanările au fost comparate cu cele ale 36 de bărbați care nu aveau dependență.

Și, deși se știa despre consumul de alcool că schimbă modul în care nervii comunică în creier, experții au realizat că aceste schimbări continuă și după ce  consumul de alcool se oprește.

Deși băutul poate face ca oamenii să se simtă mai fericiți și mai sociabili, exagerarea consumului de alcool poate provoca daune în unele părți ale creierului care controlează gândurile și mișcarea.

Efectele, vizibile la multe săptămâni

Scanarea a arătat că există activitate electrică semnificativ mai mică în creierul consumatorilor de alcool, decât în cazul adolescenților - chiar și după două săptămâni fără alcool.

Modificările au fost prezente în creier și după șase săptămâni fără alcool, potrivit studiului publicat în revista JAMA Psychiatry.

Cercetătorii au spus că descoperirile lor se împotrivesc ideii convenționale că daunele provocate de consumul de alcool se opresc când se încheie consumul de alcool.

Dr. Santiago Canals, unul dintre autorii studiului, a declarat: "Până în prezent, nimeni nu putea crede că în absența alcoolului, va progresa deteriorarea creierului."

Cele două zone cele mai afectate, scanate, au fost hipocampul și cortexul prefrontal.

Amintirile, emoțiile, luarea deciziilor și comportamentul sunt controlate de aceste părți ale creierului, sugerând că aceste caracteristici ar putea fi modificate în mod special. "Am constatat că la două și la șase săptămâni de abstinență, schimbările microstructurale au progresat", au spus oamenii de știință în raportul lor.

Ei au arătat că mișcarea semnalelor nervoase a continuat să fie restricționată în creier.

Și au adăugat: "Aceste rezultate schimbă ideea convențională că modificările microstructurale încep să revină la normal imediat după întreruperea consumului de alcool".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel