Furia narcisistă este un fenomen psihologic complex și adesea distructiv care poate afecta persoana care o experimentează, cât și pe cei din jurul său. Înțelegerea acestei manifestări a personalității narcisiste este esențială pentru a identifica și aborda corect această problemă în cadrul contextului său psihologic și social.
Furia narcisică este un termen care a fost inventat pentru prima dată de autorul Heinz Kohut în 1972 pentru a se referi la tendința persoanelor cu tulburare de personalitate narcisică (NPD).
Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică cer ca alții să le ofere admirație constantă și feedback pozitiv. Când acest lucru nu se întâmplă, poate provoca sentimente subiacente de rușine care declanșează un răspuns instantaneu de furie și îi determină să atace fără a lua în considerare modul în care îl afectează pe destinatar.
Ce este furia narcisistă?
”Furia narcisistă este o formă de reacție emoțională exagerată, violentă și impulsivă care apare atunci când narcisistul se simte amenințat sau respins în mod real sau perceput. Acest tip de furie este adesea asociat cu un ego fragil și o lipsă de auto-stimă profundă.
Narcisismul în sine este caracterizat de o supraevaluare a propriei importanțe, o nevoie constantă de admirație și o lipsă de empatie față de ceilalți. Furia narcisistă poate fi declanșată de evenimente minore, percepute ca amenințări la adresa egoului narcisistului.
Aceste evenimente pot include critici, eșecuri sau respingeri reale sau imaginare. De obicei, reacția furiei narcisiste este disproporționată în raport cu evenimentul care a declanșat-o”, a declarat psihiatrul Raluca Ioana Modoranu în exclusivitate pentru DC Medical.
Furia narcisistă poate fi activă sau pasivă, cu semne corespunzătoare exterioare sau interioare ale problemei. Mai jos sunt semnele și simptomele la care trebuie să fiți atenți.
Semne exterioare
Crize de furie atunci când nu i se acordă atenția pe care simt că o merită
Izbucniri furioase sau explozive
Furie intensă
Crize bruște de furie
A deveni agresiv verbal sau fizic
Incapacitatea de a controla furia
Încercarea intenționată de a provoca durere (emoțională sau fizică)
Semne interioare
Agresiune pasivă
Acordarea „tratamentului tăcut”
Retragerea sau distanțarea
A evita pe cineva
Resentiment ascuns
A deveni ostil sau amar
Disocierea sau sentimentul deconectat de realitate
”Narcisistul poate experimenta acces rapid și intens de furie, care se manifestă printr-un comportament agresiv, verbal sau fizic. Aceste explozii pot fi însoțite de insulte, amenințări sau chiar violență fizică. În încercarea de a-și menține controlul și puterea, narcisistul poate folosi manipularea emoțională sau tacticile de control pentru a-și atinge scopurile.
Acest lucru poate include minciuni, manipulare sentimentală sau chiar sabotaj.
Narcisistul poate recurge la izolare sau pedepsire pentru a-și exprima furia. Acest lucru poate însemna retragerea afectivă, tăcerea prelungită sau chiar abandonul emoțional. În loc să-și recunoască propriile vulnerabilități și slăbiciuni, narcisistul poate proiecta aceste aspecte asupra altora, acuzându-i pe aceștia pentru propriile lor defecte”, ne-a mai spus Raluca Ioana Modoranu.
Trăsături de personalitate
Criteriile pentru un diagnostic de tulburare de personalitate narcisistă necesită un model generalizat și pe termen lung al anumitor trăsături de personalitate, inclusiv:
Grandiozitatea
Nevoie de putere și control
Lipsa empatiei
Un sentiment de putere
Aroganţă
Nevoie de atenție
Furia narcisistă este o manifestare a personalității narcisiste care poate avea consecințe semnificative asupra sa și a relațiilor sale. Înțelegerea mecanismelor și a manifestărilor acestei furii este esențială pentru a aborda corect această problemă și pentru a oferi sprijin și intervenție adecvată atât persoanei afectate, cât și celor din jurul său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.