Genele și implantul contraceptiv etonogestrel. De ce se îngrașă femeile

DCMedical Team / 13 mai 2020 / 17:37
Femeie care se uită în oglindă  FOTO: Pixabay
Femeie care se uită în oglindă FOTO: Pixabay

Moștenirea genetică a unei femei o predispune sau nu să ia în greutate când folosește o formă populară de contracepție, susține un studiu.

Cercetători de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus susțin, în studiul lor, că unele femei se îngrașă după ce folosesc ca mijloc contraceptiv implantul etonogestrel, mijloc foarte popular sub formă de tijă. "De ani de zile, femeile au spus că controlul nașterii le determină să crească în greutate, dar mulți medici nu le-au luat în serios. (...) Acum ne-am uitat la genetică și am descoperit că modul în care genele interacționează cu unii hormoni în controlul nașterii ar putea ajuta să explice de ce unele femei câștigă mai mult în greutate decât altele", consideră medicul Aaron Lazorwitz, autorul principal al studiului, profesor asistent de Obstetrică/Ginecologie și planificare familială de la Școala de Medicină din cadrul Universității din Colorado.

Studiul, publicat online în revista Contracepția, a analizat efectul acestui contraceptiv asupra organismului a 276 de participanți la studiu.
În urma cercetării, oamenii de știință au observat că 73,9% dintre participantele la studiu, diferite din punct de vedere etnic, au luat în greutate între 2, 2 și 7 kilograme, în medie, în 27 de luni de utilizare. Având în vedere reacțiile organismelor participante, cercetătorii au analizat moștenirea genetică și cum genele lor interacționează cu mijlocul contraceptive, potrivit unei informări a universității amintite.

Deși studiul s-a concentrat pe implantul contraceptiv etonogestrel, oamenii de știință susțin că și alte medicamente anticonceptionale pot avea interacțiuni similare cu genele care duc la creșterea în greutate.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy